Belföld

Kitiltatnák Orbánt és nyolc társát Amerikából

Lévai + Orbán (lévai anikó, )
Lévai + Orbán (lévai anikó, )
A vizsgálat - a Frontiers of Freedom elnökhelyettese szerint - biztosan elindul.

A Frontiers of Freedom szerdán tett bejelentést Orbán Viktor és több családtagja, barátja, minisztere ellen az emberi jogok megsértése és a korrupció miatt. A Független Hírügynökségnek Radványi K. Miklós, az amerikai szervezet elnökhelyettese azt mondta, szeptemberig megszülethet a döntés, de a Global Magnitsky Törvény alapján biztos, vizsgálat indul Orbán Viktor, Orbán Győző, Lévai Anikó, Tiborcz István, Lázár János, Rogán Antal, Polt Péter, Matolcsy György és Mészáros Lőrinc ellen.

A törvény felhatalmazza az amerikai elnököt, hogy megtagadja a vízumot attól, befagyassza a vagyonát annak, aki súlyosan megsérti az emberi jogokat, korrupciós és/vagy pénzmosási ügyekbe keveredik.

Radványi Miklós emlékeztetett rá, az amerikai pénzügyminisztériumnak van egy speciális, profi nyomozó osztálya, amely kifejezetten pénzügyekre, banki műveletekre szakosodott. A szakértők keze – legálisan – mindenhova elér, ahol bármilyen amerikai érdekeltség van, bármilyen pénzmozgást le tudnak követni a világban. Ha egy amerikai nagykövet vagy ügyvivő korrupciót emleget, kijelentései mögött ott vannak a pénzügyi nyomozók bizonyítékai.

Az OLAF által elindított lavina után azért a Global Magnitsky Törvény kínálta lehetőséget használták ki, mert azt jól ismeri, voltak hasonló ügyei,  biztos benne, hogy annak hatálya alá tartozik az Orbán-klán tevékenysége.

Ezek az emberek nem csak nyolc éven keresztül loptak, csaltak, sikkasztottak, hazudtak – ezt teszik 1993, az elhíresült Székház-eset óta. A témát nem én találtam ki, s nem avatkozom bele semmilyen magyar belpolitikai ügybe, pláne nem választásba, én az egész ügyet az amerikai érdekek szempontjából kezelem.

Őt amerikai állampolgárként az érdekli, Orbán Viktor miként befolyásolja az amerikai nemzetbiztonságot, külpolitikát. Nem fél attól, hogy pert indítanak ellene, de állna elébe. Akkor Orbánéknak ki kellene adniuk minden információt, eskü alatt, és a hamis tanúzást Amerikában öt év börtönnel büntetik. Korábban egyébként Radványi K. Miklós nyílt levelet is írt Orbán Viktornak.

„Orbán egy inkompetens, primitív ember”
Radványi K. Miklós elmagyarázta, miért írt ennél keményebbeket is nyílt levelében.

2014 októberében az Egyesült Államok megtagadta a beutazást hat meg nem nevezett magyar köztisztviselőtől, akik közül a kitiltás tényét egyedül Vida Ildikó, a NAV akkori elnöke ismerte el.

Kiemelt képünkön Orbán Viktor és felesége, Lévai Anikó (AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik