Belföld csatatér

Kanizsán odacsaphat a Jobbik a Fidesznek

Zakó László lehet esélyes kihívója Cseresnyés Péter államtitkárnak, de a DK jelöltje válhat igazi királycsinálóvá.

Mint azt előző napi cikkünkben kifejtettük, a nagykanizsai Csatatér-körzetünkben már csak öt valamire való párt jelöltje maradt állva, akiket mérni is lehet rendesen. A Jobbik-közeli Iránytű Intézet pedig nem volt rest, felmérte a Jobbik egyik legerősebb dunántúli körzetét, ahol az jött ki, ha Cseresnyés Péter Fidesz-KDNP-jelölt legkomolyabb kihívója a jobbikos Zakó László.

Uniós szaki, volt szoci gróf és egykori MIÉP-es verné meg a fideszes államtitkárt
Nagykanizsa a Fidesz egyik leggyengébb dunántúli körzete, ahol a DK és a Jobbik jelöltje esélyes arra, hogy megszorongassa Cseresnyés Pétert.

A jelöltet választani tudó szavazók körében Cseresnyés államtitkár 44, Zakó pedig 28 százalékot kapna a Nagykanizsából és 81 kisebb településből álló, vidékies körzetben. Kiemelkedik még a mezőnyből a DK-s (de az MSZP-Párbeszéd támogatását is élvező) Horváth Jácint 19 százalékkal. Mindössze 4 százalék voksolna az LMP-s Károlyi Attilára, 2 százalék pedig a momentumos Polónyi Tamásra (3 százalék pedig más jelöltre).

Felidézik, négy éve Cseresnyés 39,6 százalékot szerzett, Zakó 27,3-et, a balos Összefogás jelöltje, az együttes Göndör István pedig 26-ot. Ekkor a Jobbik második legerősebb dunántúli választókerülete volt a kanizsai, azaz Zala 3. Jellemző volt akkor, hogy főleg a falvakban nyert Cseresnyés, ott 30-45 százalékon végzett, míg a városban csak a harmadik lett.

„Szerintem itt van roma szavazója is a Jobbiknak szép számmal”
Jól szerepelt a Jobbik 2014-ben Zalakomárban. Az okokat kutattuk a jelentős részben romák lakta faluban. Csatatér.

Pártlisták

Pártok terén a Fidesz-KDNP 23, a Jobbik 13, az MSZP-P 7, a DK 5, az LMP 2, az MKKP és a Momentum 1-1 százalékon áll. További 1 százalék szavazna egyéb pártra, 4 százalék viszont biztosan nem voksolna. Masszív tömeget, 30 százalékot alkotnak azok, akik szavaznának, de még nincs pártjuk, míg 13 százaléknyian vannak, akik szavaznának, de nem válaszoltak, kire.

Ha szűkítjük a kört és a pártválasztókat nézzük, akkor 45 százalék fideszes, 26 jobbikos, 13 MSZP-P-s, 9 DK-s, 4 LMP-s, 1-1 százalék pedig a kétfarkúakra, a Momentumra vagy egyéb pártra voksolna.

Az 500 fős mintán alapuló kutatást március 13-16. között készítette az Iránytű, reprezentatívan, telefonos interjúkkal.

(A kiemelt képen a Jobbik jelöljte, Zakó László látható. Fotó: 24.hu/Karancsi Rudolf)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik