Belföld választás 2018
Hands of a person writing on a notepad on a table with copy space.

Vásárolt aláírások, álcázott ívek: fideszes csalás gyanújával nyomoz a rendőrség

Balavány György
Balavány György

2018. 03. 20. 13:44

A főügyészség gyanúja szerint az volt az ukáz, hogy migránsellenes szórólapnak kell álcázni az aláírásgyűjtő íveket.
Korábban a témában:

Ha beigazolódik a nyomozóhatóság gyanúja, akkor

  • a Fidesz a szigetvári körzetben megtévesztő módon akart támogatói aláírásokat szerezni a képviselői mandátumért induló Nagy Csabának,
  • mivel az aktivistáknak a migránsok ellen kellett agitálniuk a polgárokat,
  • ráadásul anyagi juttatásért szereztek volna ajánlásokat.

„Először is lesz egy gyülekező a Kiskakas étteremben, ahol villás reggeli után kezdődik a razzia! 1 db aláírás 70 Ft jelent!… aláírásokat gyűjtünk Nagy Csabának, de ezt úgy kell lekommunikálni hogy a bevándorlók elleni hozzájárulását írja alá!” 

 mint korábban megírtuk, ezzel a szöveggel keringett egy toborzó sms-ről készült képernyőfotó február 18-án a neten, ami csak másnap lett igazán izgalmas, amikor

egész tömeg jelent meg vilásreggelizni a szigetvári Kiskakas étteremben.

Berkecz Balázs, az Együtt szigetvári elnökségi tagja az utcáról videózta az eseményt. A képviselő ismeretlen tettes ellen feljelentést tett. Ennek nyomán, a lapunk birtokába jutott dokumentum szerint

  • a Baranya Megyei Főügyészség helyt adott a feljelentésnek és
  • március 10-én megindította a nyomozást
  • a Baranya Megyei Rendőrfőkapitányság bevonásával,
  • „választás rendje elleni bűntett” tárgyában.

A Kiskakas étterem amúgy az általunk ellenőrzött cégadatok szerint a megyei közgyűlés KDNP-s tagja, Madaras Zoltán családi érdekeltsége. A képviselő ugyan nem ügyvezetője és nem tulajdonosa a korábban pályáztatás nélkül közbeszerzést nyert cégnek, de amikor arról kérdeztük, milyen más szálak kötik a vállalkozáshoz, nem volt hajlandó válaszolni.

Választási csalás miatt tesz feljelentést az Együtt, a Fidesz etikátlanságról beszél
A Fidesz-KDNP csalással kezdi az aláírásgyűjtést – egy fura mozgósító üzenet, és egy még furább villásreggeli miatt gondolja ezt a szigetvári ellenzék.

A konkrét ügyről, mármint hogy a választók megtévesztésével, illetve pénzért gyűjtöttek volna aláírásokat,  Madaras Zoltán februárban azt nyilatkozta a kérdésünkre, hogy „teljes mértékben hazugság”.

Milyen bűncselekményről beszélünk?

A Btk. 350. §  szerint a választás rendje elleni bűncselekmény valósul meg , ha valaki „ a jelölési eljárás szabályait megszegve erőszakkal, fenyegetéssel, megtévesztéssel vagy anyagi juttatással szerez ajánlást”. ha bebizonyosodik , hogy ez történt,  az elkövető, „bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.”

A nyomozást elrendelő ügyészégi dokumentum ismeretében újra megkérdeztük a fideszes képviselő véleményét, de egyelőre nem kaptunk választ.

Korábbi kérdésünkre Nagy Csaba, a megyei közgyűlés Fidesz-KDNP-s alelnöke azt felelte: „csupán baloldali blogok hírhajhászásáról van szó”, érdemben azonban nem reagált. Most azt kérdeztük a képviselőjelölttől, vajon a főügyészség is csupán baloldali hírhajhászásba keveredett-e, amikor nyomozást indított bűncselekmény gyanújával.

Tegnap óta Nagy Csabától sem kaptunk választ a kérdéseinkre.

Amint az érintettek reagálnak a megkeresésünkre, cikkünket frissítjük.

Kiemelt képünk illusztráció
Fotó: Thinkstock

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 06:  Supreme Court nominee Judge Brett Kavanaugh organizes his desk before testifying to the Senate Judiciary Committee on the third day of his Supreme Court confirmation hearing in the Hart Senate Office Building on Capitol Hill September 6, 2018 in Washington, DC. Kavanaugh was nominated by President Donald Trump to fill the vacancy on the court left by retiring Associate Justice Anthony Kennedy.  (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.