Belföld

Karácsony Gergely felrobbantotta az ígéretbombát

Megtartotta programbemutatóját Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje. Karácsony tíz vállalást tett, ezek voltak a legfontosabb dolgok, amiket mondott:

A lopott vagyon visszajár

Létrehozunk egy antikorrupciós ügyészséget, és ha azt találjuk, hogy közpénzből magánvagyonok jöttek létre, és ezt a bíróság bizonyítani tudja, akkor egy nagyon egyszerű dolgot fogunk csinálni, ami ma is benne van a Btk.-ban. Ezt úgy hívják, hogy vagyonelkobzás.

Néhány ember elképesztő vagyonra tett szert, akiknek egy közös tulajdonságuk van: mindannyian Orbán Viktor barátai vagy családtagjai, állította Karácsony. Kiszámolta, hogy szerinte

15 kilométernyi húszezrest loptak el az elmúlt öt évben.

Ez a pénz hiányzik Karácsony szerint az egészségügyből és az oktatásból.

A fideszes elit helyett az embereknek adjuk az EU-pénzeket

Az a pénz, amit elloptak tőlünk, azt részben az uniós állampolgároktól lopták el

– vádolta Karácsony Orbánékat, aki szerint olyan a miniszterelnöknek az EU-pénz, mint Putyinnak az orosz gáz. Az MSZP-P miniszterelnök-jelölt szerint nagyon sok uniós támogatást elloptak, illetve felesleges dolgokra költöttek el.

Tordai Bence, a Párbeszéd szóvivője (j) és Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje a miniszterelnöki vállalásait ismertető rendezvényen a Lurdy Konferencia- és Rendezvényközpontban. MTI Fotó: Mohai Balázs

Ő azt ígérte, ez megszűnik: energiatakarékossági programokat, a barcelonai alapjövedelmet, humántőke-fejlesztést említett a díszburkolatok, szökőkutak és kisvasutak helyett.

Visszaadjuk a 13. havi nyugdíjat, megemeljük a 100 ezer forint alatti nyugdíjakat

Karácsony arról beszélt, hogy nagy társadalmi igazságtalanság, hogy miközben nőttek a bérek, a nyugdíjasok nem részesedtek a gazdasági prosperitásból.

Azt vállaljuk, hogy megszüntetjük a luxusnyugdíjakat, felemeljük az alapnyugdíjakat a kétszeresére, a 100 ezer forint alatti nyugdíjakat pedig fokozatosan felzárkóztatjuk

– ígérte Karácsony, aki azt is elmondta, hogy visszavezetnék a 13. havi nyugdíjat.

Mindenki számára elérhető, színvonalas egészségügyet biztosítunk

Látjuk azokat a híreket, hogy emberek meghalnak a sürgősségi osztályokon

– mondta Karácsony, aki ezt összekötötte azzal, hogy az elmúlt években „csillagászati összegeket vettek ki” az egészségügyből. Azt mondta, legalább az uniós szintnek megfelelő pénzt költenek majd az egészségügyre a magyar GDP-hez viszonyítva. Hálapénz mentes egészségügyet szeretne, amit az egészségügyi béremelésekkel érne el.

Gyerekközpontú iskolát, jövőbarát oktatást hozunk létre

Az oktatás a legfontosabb, ami kihozhatja belőlünk azt a tehetséget, amivel megáldott minket a Teremtő

– mondta a magát viccesen „pedagógus férjnek” nevező Karácsony, akinek a felesége tanár, és ő is tanított egyetemen.

MTI Fotó: Mohai Balázs

Arról beszélt a miniszterelnök-jelölt, hogy a jövőben a kétkezi munkát a robotok fogják elvégezni, és csak a magasan képzett munkaerő tud talpon maradni. Viszont az Orbán-kormány oktatáspolitikája azzal, hogy szűkíti a gimnáziumi- és az egyetemi hozzáférést, azzal pont ezzel a trenddel áll szemben.

Parragh László, ez az ostoba, bukott csempekereskedő arról beszél, hogy az a baj, hogy a polgármesterek nem zártak be elég középiskolát

– szólt be durván Karácsony Orbán egyik fő oktatási fülbesugdosójának. Miközben szerinte az csak egy dolog, hogy a polgármesterek be sem zárhatnak iskolát, mert államosították azokat, de az fontosabb, hogy „ma az érettségi az, ami harminc éve egy elemi iskola volt.”

Karácsony átfogó oktatási reformot, visszapótolt milliárdokat, ingyenessé tett első diplomát, csökkenő tananyagot, a tanároknak nagyobb megbecsültséget ígért.

Megemeljük a béreket, felszámoljuk a munkavállalók kiszolgáltatottságát

Karácsony elismerte, hogy elindultak Magyarországon felfelé a bérek, szerinte azért, mert sokan már annyira megalázóan alacsonynak tartották a bérszintet, hogy ha nem akartak, akkor is inkább külföldre mentek.

Nagyon jó, sikerült elérni a bolgár minimálbér szintet!

– ironizált Karácsony, majd áttért arra, hogy ebben nagy szerepe van annak, hogy a legkisebb béreket is brutálisan megadóztatják Magyarországon. Szerinte az egykulcsos adó eltörlése alapvetés, „épeszű ember” nem gondolkozik egykulcsos adóban. Karácsony azt mondta, be kell látni, ha a gyengéket akarjuk segíteni, akkor a fent lévőktől többet kell elvenni.

Összességében csökkentené a munka adóztatását, helyette offshore-jövedelmeket, multikat, „óriásvagyonokat” adóztatna keményebben, szerinte ez egyensúlyba hozná a magyar adórendszert. Azt is megígérte Karácsony, hogy a törvény erejével kényszerítik ki, hogy a nők is ugyanannyit keressenek, mint a férfiak.

Csökkentjük a rezsikiadásokat

Négy évvel ezelőtt a Fidesz rezsicsökkentésről beszélt, de pontosan tudjuk, hogy rezsinövelés történt

– állította Karácsony a kormánytól kikért adatokra hivatkozva, amelyek szerint már 2014-ben jóval alacsonyabbra csökkenthették volna a rezsiköltségeket a világpiaci árak miatt.

A miniszterelnök-jelölt azt mondta, 50 százalékkal fogják csökkenteni a háztartási rezsikiadásokat.

Energiatakarékossági beruházásokat, sávos rezsiköltségeket mondott eszközökként.

MTI Fotó: Mohai Balázs

Felszámoljuk a szegénységet

A szegénységgel nem tudnak mit csinálni, ezért eltüntetik

– vádolta Karácsony a Fidesz-kormányt, aki szerint a létminimum-számítás megszüntetése, az ételosztások betiltása pont ezt a célt szolgálta.

„Tíz éve nem emelték Magyarországon a családi pótlékot”, emlékeztetett Karácsony, majd azt mondta

megduplázzák a családi pótlékot.

A zuglói polgármester azt mondta, a zuglói szociális intézkedéseket terjesztik ki országosan, aminek köszönhetően meg fog szerinte feleződni a szegények száma.

Fejlesztjük a kis- és közepes vállalkozásokat

Azt ígérte Karácsony, hogy ha miniszterelnök lesz, nem a multikat fogja nyomott bérekkel és nagy kedvezményekkel csábítani, hanem a kis- és közepes vállalkozásokat fogja segíteni.

Népszavazással megteremtjük a szociális demokráciát

A nép erejével fogjuk elsöpörni a kétharmaddal bebetonozott Alaptörvényt

– mondta Karácsony, ezzel azt is megígérve, hogy állami intézmények vezetőinek sorát távolítaná el.

Kiemelt kép: Mohai Balázs/MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik