Belföld

Olcsóbb gáz fűtheti a stadionokat, mint a magyar otthonokat

A Fidesz szerint a drága gáz jobban szolgálja az emberek érdekét.

Már a Nemzeti Sportközpontok is olcsóbban jut gázhoz, mint a lakosság – számolt be a Hír TV. A stadionokat is fenntartó állami cég szabadpiaci gázközbeszerzésén az állami Főgáz adta a legjobb ajánlatot, egy köbméter gázért 73,34 forintot fizet az NSK, ami öt forinttal kedvezőbb a legolcsóbb háztartási kategóriához képest.

Amikor a kormány a „rezsicsökkentéssel” kampányolt, valójában fix lakossági gázárat vezetett be. Azóta az ország olcsóbban jut az energiahordozóhoz, de most is a korábbi szinten befagyasztott árat fizeti a lakosság. A Fidesz mégsem tartja indokoltnak az árcsökkentést – Hidvéghi Balázs, a párt kommunikációs igazgatója szerint a szabadpiaci árképzéshez képest „kiszámíthatóbb, az emberek érdekét jobban szolgáló, biztosabb megoldás az, amit mi bevezettünk”.

Holoda Attila, az Orbán-kormány korábbi energetikai helyettes államtitkára szerint lenne lehetőség újabb lakossági gázárcsökkentésre. „A magyarországi kis- és középvállalkozások, ipari fogyasztók a szabadpiacról szerzik be az árat, és ezek a vállalkozások ma már olcsóbban kapják a földgázt a szabadpiacon, mint amennyiért a lakosságot megvédeni kívánó kormány a fogyasztóknak értékesíti” – mondta.

Az E.on a rezsicsökkentett árnál öt százalékkal olcsóbban kínálja a gázt azoknak, akik kilépnek a szabadpiacra, őket ugyanis nem köti a hatósági ár. Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke erre azt üzente a német cégnek: „kicsit fogja vissza az agarakat és ne avatkozzon be a választásokba”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik