Belföld választás 2018
Budapest, 2014. március 20.
Az országgyûlési választás elkészült szavazólapjai Budapesten, az ANY Biztonsági Nyomdában 2014. március 20-án.
MTI Fotó: Kovács Tamás

Rekord: 40 pártnak lehet országos listája

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2018. 03. 06. 17:44

Korábban a témában:

Negyven országos pártlistát jelentettek be a keddi határidőig a Nemzeti Választási Irodánál, emellett mind a tizenhárom nemzetiség állított listát az országgyűlési választásra, azaz minden korábbinál több, összesen 53 országos lista lehet a választáson. Volt olyan, aki a határidő lejárta előtt három perccel érkezett az NVI Alkotmány utcai székházához a listát bejelenteni.

Ez azt jelenti, hogy a pártlistás szavazólapon várhatóan 40 párt, illetve pártszövetség neve szerepel majd, a Nemzeti Választási Bizottság tagjainak száma pedig – az Országgyűlés által választott hét taggal együtt – 60 lehet.

Ez azonban még nem a végleges szám, mert ha az ajánlás-ellenőrzések során kiderül, hogy valamelyik szervezetnek nincs meg a listaállításhoz szükséges 27 egyéni jelöltje a fővárosban és kilenc megyében, akkor nem érvényes az országos listája.

A Nemzeti Választási Bizottság korábban már nyilvántartásba vette az MSZP-Párbeszéd, a Demokratikus Koalíció és a Fidesz-KDNP országos listáját, kedden pedig a Jobbikét is.

A Jobbik minden megyében és a fővárosban összesen 106 jelöltet állított, vagyis a párt megfelelt az országoslista-állítás feltételeinek. Az országgyűlési képviselők választásán ugyanis az a párt állíthat országos listát, amely legalább kilenc megyében és a fővárosban legalább huszonhét egyéni választókerületben állított jelöltet; két párt közös egyéni választókerületi jelöltek alapján közös pártlistát állíthat. A Jobbik 184 tagú listáját Vona Gábor pártelnök vezeti.

A keddi határidőig további 37 párt adta le az országos listáját: A Haza Pártja, A Mi Pártunk – IMA, Alternatív Magyar Néppárt, Családok Pártja, Demokrata Párt, Együtt – A Korszakváltók Pártja, Együtt a Magyar Kisebbségekért És Hátrányos Helyzetűekért Párt, Elégedett Magyarországért Mozgalom, Értünk-Értetek – A Hiteles Párt, Európai Roma Keresztények Jobblétéért Demokratikus Párt, Független Kisgazda-, Földmunkás és Polgári Párt, Hajrá Magyarország!, Haladó Magyarországért Párt, Iránytű Párt, Jobbik Magyarországért Mozgalom, Kell az Összefogás Párt, Közös Nevező 2018, Közösen Egymásért Demokratikus Néppárt, Lehet Más a Politika, Lendülettel Magyarországért, Magyarországi Cigánypárt, Magyar Igazság és Élet Pártja, Minden Szegényért Párt, Magyar Kétfarkú Kutya Párt, Momentum Mozgalom, Magyar Munkáspárt, Magyarországon Élő Dolgozó És Tanuló Emberek Pártja, Nemzeti Együttműködés és Megbékélés Párt, NET Párt, Összefogás a Civilekért Párt, Összefogás Párt, Rend és Elszámoltatás Párt, Sportos és Egészséges Magyarországért Párt, Szegény Emberek Magyarországért Párt, Szegényekért Párt, Tenni Akarás Mozgalom, Tenni Akarók Magyarországi Pártja.

2014-ben 31 pártlistát jelentettek be határidőig, az NVB végül ezek közül csak 18 pártlistát vett nyilvántartásba és akkor is valamennyi országos nemzetiségi önkormányzat állított listát.

(MTI)

Kiemelt kép: szavazólapok a 2014-es parlamenti választásokhoz; MTI/Mónus Márton

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

AACHEN, GERMANY - JANUARY 22: German Chancellor Angela Merkel and French President Emmanuel Macron sign the Aachen Treaty on January 22, 2019 in Aachen, Germany. The treaty is meant to deepen cooperation between the countries as a means to also strengthen the European Union. It comes 56 years to the day after then German Chancellor Konrad Adenauer und French President Charles de Gaulle signed the Elysee Treaty, or Joint Declaration of Franco-German Friendship. (Photo by Sascha Schuermann/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.