Belföld

Halottak aláírásával ajánlottak jelölteket Monoron

A 24.hu úgy értesült, a Pest megyei 10-es (azaz a monori) egyéni választókerületben választási csalás jeleire bukkantak a képviselőjelölti aláírások ellenőrzésekor: egyes jelöltek halottaktól származó ajánlásokat adtak le.

Információnkat megerősítette Ugrin Dániel, Monor aljegyzője. Azt írta: Urbán Hajnalka jegyző, a választási iroda vezetője a helyi választási bizottság tagjait február 28-án arról tájékoztatta, hogy több „kis párt” által leadott ajánlóívek esetében az ellenőrzést végző választási irodai munkatársak jelentős számú (15-30 darab) hibás, nem elfogadható aláírással ellátott ajánlást rögzítettek.

„Több személynél ellenőrizték a rendszerben a passziválás okát, ami minden esetben még az aláírást megelőzően bekövetkezett elhalálozás volt, ami felveti a választási csalás elkövetésének lehetőségét” – írta a monori aljegyző.

Lapunk rákérdezett, hogy pontosan mely pártok, jelöltek adtak le halottaktól származó ajánlást, de erre nem kaptunk választ. Azt is megkérdeztük, hogy a választási szervek tesznek-e feljelentést az ügyben. Az aljegyző erre azt felelte: a választókerületi választási bizottság a jegyző tájékoztatását megvitatta, és úgy döntött, az összes jelölt nyilvántartásba vételi eljárásának jogerős lezárását követően tér vissza arra kérdésre, hogy tesz-e jogi lépéseket a „tapasztalt passzív ajánlások okán”.

A választási eljárási törvény szerint ez egyébként megkerülhetetlennek látszik, mivel az úgy rendelkezik: „a választási bizottság a tudomására jutott törvénysértés esetén – jegyzőkönyvbe foglalt döntéssel – kezdeményezi a hatáskörrel rendelkező szerv eljárását.”

A 106 körzet jelöltjei hétfő délután négy óráig gyűjthették az aláírásokat, a nyilvántartásba vétel néhány napon belül megtörténik.

Nyolc jelöltet már visszautasítottak

A monori körzetben hétfő délutánig hat jelöltet vettek nyilvántartásba: Pogácsás Tibor (Fidesz-KDNP), Torzsa Sándor (MSZP-Párbeszéd), Lendvay Endre (Jobbik), Lutter Ferenc (LMP), Rakita Andrea Éva (Sportos és Egészséges Magyarországért Párt), Galyas Zoltán (Hátrányos Helyzetűek Pártja).

Tizenegy jelölt ajánlásait még nem bírálták el, nyolc jelölt nyilvántartásba vételét viszont elutasították, mivel ötszáznál kevesebb érvényes aláírást adtak le: Balogh Lajos (Nemzeti Együttműködés és Megbékélés Párt), Csukodi Julianna (Szegényekért Párt), Hancsákné Barancsi Erika (Jóléti Magyarországot Párt), Szentpéteri Zsolt Attila (Közös Nevező 2018), Szücs Klaudia (Net Párt), Balázs János Krisztián (Közösen Egymásért Demokratikus Néppárt), Balogh Martin Zsolt (Magyarországi Cigánypárt), Farkas Róbert (Egyenlőség Roma Párt). Egy jelölt, Molnár Józsefné (Összefogás Párt) visszalépett.

Ebből is látszik, hogy bár elvileg sokkal kisebb üzletnek látszik a kamupártok indítása, mint 2014-ben (ugyanis 1 százalékosnál gyengébb listás szereplés esetén vissza kell fizetni az állami támogatást), a lelkesedés nemigen hagyott alább. Feltehetően azért, mert a négy évvel ezelőtt a fél százalékot sem elért 14 párt zömmel gyorsan felszívódott, és nem lehetett bevaslani rajtuk a támogatást, még tavaly decemberben is 2 milliárd forint bírsággal tartoztak, hiába tett kilenc esetben feljelentést a számvevőszék. Egyelőre az akkori aláírás-hamisítási ügyekből se lett semmi.

Az egyéni jelölteknél eddig is volt visszafizetési kötelezettség: ha a 2 százalékot nem érik el, vissza kell téríteniük az 1 millió forintos kampánytámogatást. Azonban az új rendszer is kikerülhető, ha például pénztelen strómanokat ültetnek a pártok vezető pozícióiba.

Félmilliót ígér jelöltjeinek a feltámadt sportos kamupárt
A választásra ismét visszatért a politikába a SEM, ami direkt módon, jól csengő pénzajánlattal castingol jelölteket magának.

Kiemelt képünk illusztráció, a 2014-es parlamenti választás egyik, Baranya megyei egyéni választókerületi szavazólapja látszik rajta: a körzetben 29 jelölt indult. 
Fotó: Kovács Tamás / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik