Belföld
Korrupcio(960x640).jpg (Array)

Többtucatnyi párt állíthat országos listát a választásra

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2018. 03. 05. 15:02

Jó részükről eddig nem is hallottunk, de az állami támogatás járhat nekik.
Korábban a témában:

Hétfőn 16 órakor jár le az ajánlások leadási határideje az országgyűlési választásokra, a délelőtt 11 óráig leadott ajánlásokból pedig az tűnik ki, hogy 29 pártnak már lehetősége van országos listát állítani – írja a Mérce. Ehhez persze az is kell, hogy a leadott ajánlásaik érvényesnek bizonyuljanak.

Országos listát az a párt állíthat, amelynek legalább 9 megyéből és a fővárosból minimum 27 egyéni jelöltje van. Még 5-10 további párt érheti el ezt. Az országos lista állítását kedden 16 óráig kérhetik a pártok a Nemzeti Választási Bizottságnál.

Ha valóban ennyien járnak sikerrel, az rekordhosszúságú szavazólapot eredményezhet, négy éve, a kamupártok tobzódásának kezdetén is „csak” 18 pártlista szerepelt a szavazólapon – jegyzi meg a portál. De a szavazólap hosszánál fontosabb, hogy a listát állító pártok állami támogatást kapnak. Ezt vissza kell ugyan fizetni, ha egy párt nem ér el számottevő eredményt, de a négy éve listát állító kamupártok közül szinte senkivel nem tudta visszafizettetni a hatóság.

A listaállítás kritériumainak megfelelő pártok egy jelentős része eddig semmilyen érdemi politikai tevékenységet nem végzett, és nem lehetett hallani róluk, ezeknél valószínűsíthető, hogy a pénzszerzés érdekében hozták létre őket.

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A picture taken on October 4, 2016 shows a cameraman walking through the concrete obstacles in the disputed Kosovo-Montenegro border in the village of Cakor, western Kosovo. 
There are no guards in the uninhabited Rugova mountains bordering Montenegro, only sheep on pasture land, but a dispute over defining the borderline could push Kosovo into chaos as the political opposition views the demarcation deal as close to "treason". The tiny Balkan territory, which unilaterally proclaimed independence from Serbia in 2008, last year reached a border demarcation agreement with its western neighbour, but Kosovo's parliament has yet to ratify it.
 / AFP PHOTO / ARMEND NIMANI

Azt sem tudni, hol végződnek Magyarország szomszédai

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.