Belföld

Többtucatnyi párt állíthat országos listát a választásra

Korrupcio(210x140).jpg (Array)
Korrupcio(210x140).jpg (Array)
Jó részükről eddig nem is hallottunk, de az állami támogatás járhat nekik.

Hétfőn 16 órakor jár le az ajánlások leadási határideje az országgyűlési választásokra, a délelőtt 11 óráig leadott ajánlásokból pedig az tűnik ki, hogy 29 pártnak már lehetősége van országos listát állítani – írja a Mérce. Ehhez persze az is kell, hogy a leadott ajánlásaik érvényesnek bizonyuljanak.

Országos listát az a párt állíthat, amelynek legalább 9 megyéből és a fővárosból minimum 27 egyéni jelöltje van. Még 5-10 további párt érheti el ezt. Az országos lista állítását kedden 16 óráig kérhetik a pártok a Nemzeti Választási Bizottságnál.

Ha valóban ennyien járnak sikerrel, az rekordhosszúságú szavazólapot eredményezhet, négy éve, a kamupártok tobzódásának kezdetén is „csak” 18 pártlista szerepelt a szavazólapon – jegyzi meg a portál. De a szavazólap hosszánál fontosabb, hogy a listát állító pártok állami támogatást kapnak. Ezt vissza kell ugyan fizetni, ha egy párt nem ér el számottevő eredményt, de a négy éve listát állító kamupártok közül szinte senkivel nem tudta visszafizettetni a hatóság.

A listaállítás kritériumainak megfelelő pártok egy jelentős része eddig semmilyen érdemi politikai tevékenységet nem végzett, és nem lehetett hallani róluk, ezeknél valószínűsíthető, hogy a pénzszerzés érdekében hozták létre őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik