Belföld

A Jobbik nem tárgyal a szocialistákkal

Az LMP-vel is legfeljebb a választások után, és mindenhol önálló jelöltet állít.

Semmilyen tárgyalás nem képzelhető el a Jobbik és az MSZP között

– jelentette ki hétfői sajtótájékoztatóján Dúró Dóra, a parlament kulturális bizottságának jobbikos alelnöke.

A politikus gratulált Márki-Zay Péternek, aki az ellenzéki pártok által támogatott független jelöltként megnyerte az időközi polgármester-választást Hódmezővásárhelyen, és megemlítette, hogy kampányát Szabó Gábor, a Jobbik pártigazgatója is segítette. Dúró Dóra a legnagyobb tanulságnak azt nevezte, hogy a Fidesz legyőzhető, ennek receptje pedig az, hogy a legesélyesebb ellenzéki jelöltet kell támogatniuk az embereknek.

Kifejtette: a szocialisták már nem képviselnek erőt, és mivel könnyen lehet, hogy ki fognak esni a parlamentből, a rájuk adott szavazatok elvesznek. Januárban már írtunk arról, hogy az MSZP kockázatot vállalt azzal, hogy közös listát állít a Párbeszéddel, így ugyanis tíz százalékosra emelkedik az a küszöb, amit el kell érniük, hogy listáról bejussanak a Parlamentbe. Két hete közöltük a Republikon Intézet januári felmérését, ami szerint az MSZP-Párbeszéd szövetség 13 százalékon áll, de azt megelőzően a szocialisták támogatottsága csak 11 százalék volt.

A Magyar Nemzet hétfőn azt írta: az LMP az MSZP-vel és a Jobbikkal is tárgyalást kezd egy esetleges választási együttműködésről, aminek keretében az egyéni választókerületekben lépnének vissza egymás javára jelöltjeik. Dúró Dóra azonban azt mondta, a választások előtt a Jobbik semmilyen más párttal nem tárgyal. A jobbikos politikus ostorozta az LMP-t amiatt, hogy nem hozta nyilvánosságra mind a 106 egyéni jelöltjét, „úgy tűnik, a pártnak az is probléma, hogy kiállítsa őket” – jegyezte meg. Ezzel szemben a Jobbik mindenhol „önálló jelöltekkel készül a kormányváltásra” – mondta az MTI tudósítása szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik