Belföld

Kész Zoltán vérszemet kapott a vásárhelyi időközi után

Nem szerénykedik: saját magában látja a siker kulcsát, ezért elvárja, hogy az ellenzéki pártok beálljanak mögé.
Kapcsolódó cikkek

Ellenzéki pártvezetőknek és képviselő-jelölteknek írt nyílt levelet Kész Zoltán, a veszprémi 1. választókerület független országgyűlési képviselőjelöltje azután, hogy Hódmezővásárhelyen az ellenzéki pártok által támogatott független jelölt, Márki-Zay Péter nyerte az időközi választást.

Azért írok Önöknek, mert a Fidesz hódmezővásárhelyi bukása után választ szeretnék kapni egy egyszerű kérdésre. Csatlakoznak-e Veszprém 1-es számú választókerületében a győzelemre leginkább esélyes csapatomhoz, vagy a bukott Fidesszel tartanak?

– írja Kész a levélben, amelyet Fekete-Győr Andrásnak, a Momentum elnökének, Gémesi Györgynek, az Új Kezdet elnökének, Szél Bernadettnek, az LMP „elnökének” (valójában társelnöke Hadházy Ákos mellett), Vona Gábornak, a Jobbik elnökének, valamint Hites Viktor LMP-s, Meződi János momentumos és Varga-Damm Andrea jobbikos „képviselőjelölt-jelölteknek” címzett.

Emlékeztet: öt és fél hónapja jelentette be, hogy a 2018-as választáson is független jelöltként kíván indulni, és a közvélemény-kutatások szerinte azt mutatják, hogy nem mozdultak el lényegesen a támogatottsági arányok 2015 óta, amikor időközi országgyűlési képviselőválasztást nyert.

Mondandóját azért címezte a Momentumnak, az LMP-nek és a Jobbiknak, mert ők nem jelezték támogatásukat. „Az Önök pártjai eddig kimaradtak a sikerből” – fogalmaz nem túl szerényen Kész. Majd úgy folytatja: „független kollégám, Dr. Márki-Zay Péter megválasztott hódmezővásárhelyi polgármester győzelme az egész ország számára irányt mutatott”.

A független képviselő szerint 2015-ös győzelme a kétharmados kormányzást, a hódmezővásárhelyi időközi választás eredménye pedig „az Orbán-kormány politikai legitimitását szüntette meg”, „Orbán Viktor jobb keze, vejének első patrónusa, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter örök fideszesnek vélt városa szabadult fel és zavarta el a Fidesz jelöltjét”.

Kész azt írja: akik arra az egyszerű, eldöntendő kérdésre, hogy a Fidesz elzavarása-e a legfontosabb, nem egyértelmű és hangos igennel válaszolnak, azokkal „nincs dolgunk”, „róluk tudomásul vesszük, hogy a Fidesz szekerét tolják”. Szerinte róluk „majd döntenek a választók, ahogy Hódmezővásárhelyen is megtették a harmadik jelölttel, a nép szavát megérteni nem akaró, így szégyenben maradó kalandorral” – írta Hernádi Gyulára hivatkozva. A volt MSZP-s, aki pártja döntésével szembefordulva nem állt Márki-Zay mellé, hanem jelöltette magát a polgármester-választáson, mindössze 201 szavazatot kapott.

Kész azt állítja: akik csatlakoznak hozzá, azok bizonyítják, hogy „a siker részesei akarnak lenni”, „kormányváltást akarnak”, „nem a kampánypénzek maximális begyűjtése fontos nekik”, „megvédik saját jelöltjüket attól a megszégyenüléstől, hogy néhány száz szavazatot kapjanak”. A „képviselőjelölt-jelölteket” pedig arra kéri, hogy „bármilyen pártutasítás ellenére csatlakozzanak a veszprémi többséghez úgy, hogy visszalépnek a legesélyesebb ellenzéki jelölt javára”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik