Belföld

Kockáztat az MSZP és a Párbeszéd: 10 százalékos küszöböt kell megugraniuk

Ha meg nem gondolják magukat addig. Karácsony Gergely a két párt közös miniszterelnök-jelöltje lesz.

Közös listát állít az MSZP és a Párbeszéd, a névsort Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke vezeti, aki a két párt közös miniszterelnök-jelöltje is lesz – mondta Molnár Gyula, az MSZP elnöke csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

A közös lista azt jelenti, hogy az eredetileg ötszázalékos küszöb tízszázalékosra emelkedik. Ha ezt nem érik el, nem jutnak be listáról a parlamentbe.

Ez meglehetősen kockázatos lépésnek tűnik, a Republikon Intézet decemberi felmérése szerint ugyanis, amelynek az eredményét szerdán közölte a 24.hu, a biztos pártválasztók között 11 százalékra mérik a szocialistákat. A Párbeszédet pedig még az Együttel közösen 2 százalékra, de azóta szétváltak az útjaik.

Arról, hogy a listán hány helyet kapna a Párbeszéd és a Magyar Liberális Párt, Molnár Gyula közölte, a helyekről nincs még konkrét és végleges megállapodás, azon dolgoznak, hogy a következő parlamentben a Párbeszédnek önálló frakciója legyen. (Ehhez öt párbeszédes képviselőnek kellene bekerülnie az Országgyűlésbe, ami szintén nem látszik könnyű feladatnak.)

Az ügyben a végső döntést az MSZP kongresszusának kell kimondania, ott még dönthetnek úgy, hogy mégsem kockáztatják meg a tízszázalékos küszöböt, de jelenleg úgy tűnik, a Párbeszéd ragaszkodik ehhez.

Az országgyűlési választás kiírását az MSZP elnöke úgy kommentálta: a startpisztoly eldördült. Az MSZP és a Párbeszéd készen áll arra, hogy április 8-án mindent megtegyen azért, hogy Magyarországon kormányváltás legyen, mondta.

Ennek némileg ellentmond, hogy az MSZP és az Együtt között nem lesz koordináció az egyéni választókerületekben, vagyis egymással szemben is indulnak. Juhász Péter Együtt-elnök csütörtökön tárgyalt Molnár Gyulával, és úgy összegzett: a szocialisták azért nem akarnak együttműködni, mert így csökkenne az állami kampánytámogatásuk összege. Ezzel szemben a Demokratikus Koalíció hajlandó visszaléptetni a jelöltjeit néhány helyen az Együtt javára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik