Belföld

Lejött a történelmi magasságból a Fidesz

Lejött a történelmi magasságból a Fidesz

A kormánypárt veszített népszerűségéből, az ellenzék erősödött januárban – ez derül ki a Republikon Intézet januári közvélemény-kutatásából, amelyet az intézet partnereként szokás szerint a 24.hu közöl elsőként. A kormánypárt vezető pozícióját így sem fenyegeti senki.

Egy hónapig sikerült megtartania a Fidesznek a rekordnak számító 57 százalékos támogatottságát a pártválasztók körében, de januárra alábbhagyott a lendület. A Republikon Intézet felmérése szerint 2018 elejére négy százalékpontot csökkent a kormánypárt népszerűsége.

Az ellenzék viszont a kisebb erősödés ellenére a közelében sem jár ennek az eredménynek sem. A Jobbik legalább annak örülhet, hogy kikecmergett a mélypontról, ugyanis ismét sikerült két százalékponttal növelnie a támogatottságát decemberhez képest, és bár ez önmagában nem nagy szám, ha azt nézzük, hogy novemberben több hónapnyi csökkenés után 13 százalékra mérték a pártot, januárban viszont már 18 százalékra, akkor ez jó teljesítménynek mondható.

Sikerült az MSZP-nek is egy kicsit feljebb kapaszkodnia (szintén két százalékponttal), igaz, úgy, hogy időközben megváltoztak a klikkek az ellenzéki térfélen, a szocialisták mellé ugyanis beállt a Párbeszéd, egyúttal vittek egy miniszterelnök-jelöltet is Karácsony Gergely személyében. Mivel a két pártnak közösen 10 százalékot kell elérnie a választáson, hogy szövetségként bekerüljenek a parlamentbe, szükség is van a most mért 13 százalékos eredményre.

Az LMP eddig is folyamatosan ott egyensúlyozott a parlamenti küszöb környékén, bár az utóbbi hónapokban a biztos pártválasztók között mindig elérte az 5 százalékot. Most viszont csak 4 százalékon áll, ez pedig kevés lenne ahhoz, hogy képviselőket küldjön az Országgyűlésbe. Az LMP a Republikon adatai szerint 2017 nyara óta most először van a bejutási küszöb alatt, de a különbség a hibahatáron belüli. A Demokratikus Koalíció tartja 5 százalékos eredményét, míg a Momentum 3, az Együtt 2, a Magyar Liberális Párt pedig 1 százalékot szerezne a biztos pártválasztók között.

A teljes népesség körében a Fidesz 32 százalékkal áll az élen (decemberben még 34 százalékra mérték). A Jobbik 11 százalékkal a második, az MSZP-Párbeszéd pedig 8 százalékkal a harmadik (ez egyaránt 1-1 százalékpontos növekedés). Az LMP-nek és a DK-nak is 3-3 százalék jutott, míg a Momentumnak 2 százalék.

A megkérdezettek 38 százaléka nem akarta vagy nem tudta megmondani, hogy kire szavazna, ez az előző hónaphoz képest 1 százalékpontos csökkenés.

Csütörtökön közöltük a Republikon Intézet mandátumbecslését, amely szerint a Fidesz kétharmados többségének megakadályozásához is szükség van az LMP részvételére az egyéni választókerületi koordinációban. Ha ez megvalósul, a budapesti körzeteket jóformán mind megnyerheti az ellenzék, igaz, a Fidesz többségét ez sem veszélyeztetné. Ellenkező esetben viszont a parlamenti mandátumok majdnem háromnegyede a kormánypártoké lehet.

Okos ellenzéki együttműködés nélkül sima Fidesz-kétharmad lesz
Ha csak az MSZP és a DK nem indít egymással szemben jelöltet, a Fidesz könnyen alkotmányozó többséget szerez. Ha szélesebb az együttműködés, Budapest nyerhető az ellenzék számára. Republikon-mandátumbecslés.

Kiemelt kép: Máthé Zoltán / MTI

Olvasói sztorik