Belföld

Az LMP tárgyalásokat kezd a választási együttműködésről

Tárgyalásokat kezd az LMP az MSZP-vel és a Jobbikkal az esetleges választási együttműködésről 

értesült a Magyar Nemzet. A lap úgy tudja, hogy az ellenzéki párt a 106 egyéni választókerületben tudná elképzelni azt, hogy egymás javára lépjenek vissza a jelöltjeik, illetve bizonyos megállapodások alapján olyan körzetekben, ahol más ellenzéki jelölt az esélyes, visszafognák a kampányukat. Ez a lépés azért fontos, mert az LMP korábban mereven elzárkózott attól, hogy ne legyen minden körzetben egyéni jelöltje.

A Magyar Nemzet szerint a döntés nem a vasárnapi, hódmezővásárhelyi ellenzéki győzelem után született meg, hanem már egy héttel korábban. Amint arról beszámoltunk, a független színekben, ellenzéki támogatással induló Márki-Zay Péter nyerte az időközi polgármester-választást a Fidesz egyik fellegvárának számító Hódmezővásárhelyen.

A lap értesülését a 444-nek megerősítette Hadházy Ákos, az LMP társelnöke.

Ugyanakkor az MSZP-vel és a Jobbikkal történő együttműködéshez az LMP döntéshozó szerveinek is hozzá kell járulniuk, mivel több, azzal ellentétes kongresszusi határozat is érvényben van.

Az ellenzéki koordinációt az  is hátráltathatja, hogy az MSZP és a Párbeszéd nem akar kooperálni a Jobbikkal, ahogy Vona Gábor pártja is eddig amellett állt ki, hogy mindenhol önállóan indít jelöltet. 

Hétfői sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd közös miniszterelnökjelöltje egyeztetést sürgetett a demokratikus ellenzéki pártok között, mert úgy látják, a hódmezővásárhelyi választás fontos üzenete: ha sokan mennek el voksolni és van esélyes jelölt, a Fideszt le lehet győzni. Molnár Gyula, az MSZP elnöke kijelentette, az utolsó percig készen állnak az egyeztetésre. Szerinte március 15-ig meg kell állapodni az esélyes jelöltekről.

A vasárnapi hódmezővásárhelyi eredmény apropóján Horn Gábor, a Republikon Alapítvány kuratóriumi elnöke is azt mondta, hogy ha az ellenzék országosan is sikert akar elérni, akkor a baloldalnak és az LMP-nek meg kell állapodnia azokban a körzetekben, ahol az egyik fél jelöltje erősebb. Egy korábbi cikkünkben pedig azt elemeztük részletesen, hogy a Fidesz kétharmados többségének megakadályozásához szükség van az LMP részvételére az egyéni választókerületi koordinációban.

Okos ellenzéki együttműködés nélkül sima Fidesz-kétharmad lesz
Ha csak az MSZP és a DK nem indít egymással szemben jelöltet, a Fidesz könnyen alkotmányozó többséget szerez. Ha szélesebb az együttműködés, Budapest nyerhető az ellenzék számára. Republikon-mandátumbecslés.

Kiemelt kép: Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje és társelnöke; 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik