Belföld

Egyszerű többséggel is beérné a Fidesz a választáson

„Nagyon helyes, a lényeg, hogy a végeredmény jó legyen” – mondta Hidvéghi Balázs arra reagálva, hogy a magyar adófizetők pénzét költötték az Elios által elvégzett lámpacserékre.

A választások megnyerése az elvárás, 50 százalék plusz egy mandátumot akarnak szerezni – ezt felelte kérdésre válaszolva sajtótájékoztatóján Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója.

Az MTI tudósításából kiderül: Hidvéghi bejelentette, hogy a Fidesz „Nekünk Magyarország az első” szlogennel megindítja kampányát. A párt több tízezer aktivistája indul el hétfőtől, hogy összegyűjtse az egyéni jelöltek indulásához szükséges támogató aláírásokat, a cél az, hogy minden háztartásba eljussanak. Szórólapokat juttatnak el az összes postaládába, telefonon, emailben is megkeresik támogatóikat, közterületi reklámokkal is megjelennek.

Hidvéghi azt mondta, szeretnék minél gyorsabban összegyűjteni a szükséges aláírásokat, de az is cél, hogy minél több emberrel közvetlenül beszéljenek. „Ilyen értelemben a Fidesz teljes szervezeti ereje erre a feladatra koncentrál a következő napokban” – jelentette ki.

A kommunikációs igazgató „álhírnek, kacsának” minősítette azt az információt, hogy a szigetvári választókerületben fideszes aktivistákat keresnek, akiknek 70 forintot ajánlanak az aláírások darabjáért.  Vasárnap a Pécsi Stop jelentette meg az erről szóló üzenetet, amelyben az áll: Nagy Csabának, a Fidesz képviselőjelöltjének gyűjtenék az aláírásokat, de ezt úgy kellene kommunikálni, hogy a bevándorlók elleni hozzájárulást íratják alá. Erről Hidvéghi azt mondta: a politikai kampányban fontos kérdés, hogy a választások legfőbb tétjéről beszéljenek.

Kérdezték Hidvéghit arról is, hogy magyar civilek, köztük egy volt fideszes képviselő a választások fokozott ellenőrzését kérik az EBESZ-től egy nyílt levélben. Erre úgy reagált, hogy „már csak Soros György aláírása hiányzik erről a levélről”, egyébként „a választás demokratikus, mindenki jöhet ellenőrizni”.

Arra a felvetésre, hogy a választásokra regisztrált 415 ezer határon túli magyar akár két mandátumot is adhat a Fidesznek, azt mondta: örülnek, hogy ennyien regisztráltak, ugyanakkor minden szavazat ugyanannyit számít, „a legutóbbi kétharmados győzelem ugyanannyira múlott a kolozsvári, mint a Magyarországról érkezett szavazatokon”.

Arról, hogy miért van szükség az Elios-ügy kapcsán a fideszes politikusoknak kiadott „kommunikációs sorvezetőre”, a kommunikációs igazgató azt mondta: azért, mert a Fidesz egy jól szervezett párt, ahol mindenféle témában rendszeresen küldenek képviselőiknek, tagjaiknak háttéranyagot, kommunikációs sorvezetőt, tanulmányokat. „Ez teljesen természetes, így működik egy politikai párt” – tette hozzá.

Hétfőn reggel megírtuk: a magyar adófizetők pénzéből közel egymilliárd forintot költöttek gyanús közvilágítási projektek finanszírozására, a Miniszterelnökség ugyanis több önkormányzat önrészét is kifizette, nekik így semmibe nem került a túlárazott lámpacsere. Erre Hidvéghi úgy reagált: „az Elios-jelentés egy kampányjelentés, Brüsszel beavatkozása a választási kampányba”. Szerinte „az, hogy a közvilágítás több településen modernizálódott, és ehhez akár állami forrásokat is igénybe vettek, nagyon helyes, a lényeg, hogy a végeredmény jó legyen”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik