Belföld

Nincs még veszve a választás az ellenzéki szavazók szerint

Nincs még veszve a választás az ellenzéki szavazók szerint

Nemcsak a Fidesz szavazói, de a baloldali-liberális pártok és a Jobbik szimpatizánsai is optimisták a tavaszi választásokkal kapcsolatban – ez derül ki a Republikon felméréséből, amelyet a 24.hu megbízásából készített az intézet. A számokból az is kiolvasható, hogy a Fidesz-szavazók tizede elégedetlen a kormány munkájával.

Bár az ellenzéki pártok közül egyik sem veszélyezteti a Fidesz vezető pozícióját a közvélemény-kutatásokban, a Republikon Intézet felmérése szerint az emberek ugyanakkora aránya gondolja azt, hogy a választásokat a Fidesz nyeri majd, mint azt, hogy akár a kormányváltás is elképzelhető.

Pártszimpátia szerinti bontásban is az látszik, hogy mind a baloldali, liberális pártok, mind a Jobbik szavazóinak háromnegyede optimista. Mindössze 16-16 százalékuk válaszolta azt, hogy a választásokat a mostani kormánypártok nyerik, és csak az a kérdés, hogy a Fidesz kétharmadot tud-e szerezni.

Ez jó hír az ellenzéki pártoknak, elvégre azt jelenti, hogy szavazóik nem érzik elvesztegetettnek a rájuk adott voksot.

A fideszes szavazók hasonlóan optimisták, 77 százalékuk szerint egyértelmű, hogy pártjuk nyer, ugyanakkor 19 százalékuk még várna az ünnepléssel.

A Republikon Intézet azt is kutatta, mennyire számít az ország jövője szempontjából, hogy a Fidesz kétharmadot szerez-e vagy sem. Az összes megkérdezett 26 százaléka fontosnak, a 20 százaléka pedig nagyon fontosnak tartja, és csak a 9 százaléka látja úgy, hogy egyáltalán nem fontos.

A Fidesz-szavazók 68 százaléka látja az ország jövője szempontjából lényegesnek Orbán Viktorék kétharmados győzelmét, és csak 8 százalékuk érzi úgy, hogy ennek nincs jelentősége. Az ellenzéki pártok szimpatizánsainál kicsit változik az arány, de a baloldaliak, liberálisok 44 százaléka, és a jobbikosok 38 százaléka szerint is döntő fontosságú ez a tényező.

A fideszesek tizede elégedetlenkedik

A Republikon megmérte a kormánnyal szembeni elégedettséget is. Az összes megkérdezett 29 százaléka elégedett Orbánék tevékenységével (ebből 7 százalék nagyon), viszont 34 százalékuk lát valamilyen problémát, ebből 15 százalék meglehetősen sokat. 29 százalékuk nem tudott egyértelműen állást foglalni a pozitív, illetve a negatív vélemény mellett.

A pártok szerinti bontásban már élesen elválnak az eredmények. A fideszesek 63 százaléka szerint a kormány jól végzi a dolgát, bár 28 százalékuk nem elégedett teljes mértékben, 9 százalékuk pedig egyáltalán nem. Utóbbi első látásra nem tűnik magas számnak, mégis fontos lehet, hiszen azt jelenti: a fideszesek egytizede nem elégedett a jelenlegi kormánnyal, így ezt a szavazóréteget könnyebben érhetik el más pártok.

A baloldali, liberális és jobbikos szavazóknak egyaránt a 70-70 százaléka elégedetlen, viszont itt is találunk olyanokat (7 százalék, illetve 11 százalék), akik szerint nincs gond a kormánnyal. Ebből látszik, hogy a Jobbik szavazói a szakpolitikai egyezések ellenére is ugyanannyira elutasítják a jelenlegi kormányt, mint a baloldali, liberális választók.

Kiemelt képünk a Momentum tüntetésén készült 2017. augusztus 28-án.

Fotó: Bielik István / 24.hu

Olvasói sztorik