Belföld

Volt fideszes is félti Orbántól a voksolás tisztaságát

A választások fokozott ellenőrzését kérik nyílt levelükben az EBESZ-től.

A Hegedűs István – egykori fideszes képviselő – nevével fémjelzett Magyarországi Európa Társaság kezdeményezésére 11 magyar civil szervezet kérte, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) jelentősen terjessze ki megfigyelői misszióját idén a magyarországi választásokon.

Nyílt levelükben a civilek felidézik, hogy már az előző, 2014-es választásokról szóló EBESZ-jelentés is egyértelművé tette, hogy a Fidesz

túlzott mértékű előnyt élvezett a megszorító jellegű kampányszabályozás, az egyoldalú, elfogult médiatájékoztatás, és azon kampánytevékenységek következtében, melyek elmosták a kormánypárt és az állam közti választóvonalat.

Az előző választás óta sokat romlott a helyzet. 

Kormányközeli oligarchákhoz került szinte az összes vidéki napilap, a politikailag súlyosan elfogult tavalyi plakáttörvény tovább korlátozta az ellenzéki pártok esélyeit, a számvevőszék önkényesen kirótt büntetései megfoszthatják az ellenzéki pártokat egy valamirevaló kampány anyagi lehetőségétől.

Az ÁSZ-hoz fordulnak a Fidesz plakátügye miatt
Az MSZP már a büntetés összegét is kitalálta.

A nyílt levél aláírói szerint a Nemzeti Választási Bizottság az elmúlt években súlyosan elfogult, pártvezérelt szervezet lett, kétséges, hogy az esetleges választási szabálytalanságokat pártatlanul vizsgálná-e ki. Ez azért is súlyos gond, mert a választási csalás melegágya lehet, hogy a választók sokasága kiszolgáltatott a közmunka elosztásáról döntő polgármestereknek.

A tizenegy civil szervezet komoly aggályait fejezi ki azzal kapcsolatban, hogy az idei választás megfelel-e a nemzetközi demokratikus normáknak.

Ebben a különös aggodalomra okot adó helyzetben az EBESZ határozott, erőteljes fellépése alapvetően járulhatna hozzá a választásokba vetett közbizalom garantálásához.

A nyílt levelet a következő szervezetek írtak alá:
Amnesty International Magyarország, Levegő Munkacsoport, Közös Ország Mozgalom, Eötvös Károly Intézet, Társaság a Szabadságjogokért, Ökotárs Alapítvány, Magyarországi Európa Társaság, MENŐK, Magyar Helsinki Bizottság, Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség, Közélet Iskolája.

A kezdeményezést külföldről a Democracy Reporting International, a Civil Liberties Union for Europe és a European Women’s Lobby civil szervezetek is támogatják.

Hegedűs István: Kisodródhatunk Európából
Épp ma tíz éve, hogy Magyarország az Európai Unió tagja lett. Jó ez nekünk? Gyarmattá lettünk, vagy szívjuk a német adófizetők vérét? Villáminterjú egy kiugrott Fidesz-alapítóval, ki mostanság a magyar Európa Társaság elnöke.

Kiemelt kép: MTI / Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik