Belföld választás 2018
Budapest, 2016. október 2.
Orbán Viktor miniszterelnök a XII. kerületi Zugligeti Általános Iskolában kialakított 53. számú szavazókörben a kvótareferendum napján, 2016. október 2-án. A népszavazást a nem magyar állampolgárok Magyarországra történõ kötelezõ betelepítésével kapcsolatban írták ki.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Volt fideszes is félti Orbántól a voksolás tisztaságát

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2018. 02. 19. 10:13

A választások fokozott ellenőrzését kérik nyílt levelükben az EBESZ-től.

A Hegedűs István – egykori fideszes képviselő – nevével fémjelzett Magyarországi Európa Társaság kezdeményezésére 11 magyar civil szervezet kérte, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) jelentősen terjessze ki megfigyelői misszióját idén a magyarországi választásokon.

Nyílt levelükben a civilek felidézik, hogy már az előző, 2014-es választásokról szóló EBESZ-jelentés is egyértelművé tette, hogy a Fidesz

túlzott mértékű előnyt élvezett a megszorító jellegű kampányszabályozás, az egyoldalú, elfogult médiatájékoztatás, és azon kampánytevékenységek következtében, melyek elmosták a kormánypárt és az állam közti választóvonalat.

Az előző választás óta sokat romlott a helyzet. 

Kormányközeli oligarchákhoz került szinte az összes vidéki napilap, a politikailag súlyosan elfogult tavalyi plakáttörvény tovább korlátozta az ellenzéki pártok esélyeit, a számvevőszék önkényesen kirótt büntetései megfoszthatják az ellenzéki pártokat egy valamirevaló kampány anyagi lehetőségétől.

Az ÁSZ-hoz fordulnak a Fidesz plakátügye miatt
Az MSZP már a büntetés összegét is kitalálta.

A nyílt levél aláírói szerint a Nemzeti Választási Bizottság az elmúlt években súlyosan elfogult, pártvezérelt szervezet lett, kétséges, hogy az esetleges választási szabálytalanságokat pártatlanul vizsgálná-e ki. Ez azért is súlyos gond, mert a választási csalás melegágya lehet, hogy a választók sokasága kiszolgáltatott a közmunka elosztásáról döntő polgármestereknek.

A tizenegy civil szervezet komoly aggályait fejezi ki azzal kapcsolatban, hogy az idei választás megfelel-e a nemzetközi demokratikus normáknak.

Ebben a különös aggodalomra okot adó helyzetben az EBESZ határozott, erőteljes fellépése alapvetően járulhatna hozzá a választásokba vetett közbizalom garantálásához.

A nyílt levelet a következő szervezetek írtak alá:
Amnesty International Magyarország, Levegő Munkacsoport, Közös Ország Mozgalom, Eötvös Károly Intézet, Társaság a Szabadságjogokért, Ökotárs Alapítvány, Magyarországi Európa Társaság, MENŐK, Magyar Helsinki Bizottság, Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség, Közélet Iskolája.

A kezdeményezést külföldről a Democracy Reporting International, a Civil Liberties Union for Europe és a European Women’s Lobby civil szervezetek is támogatják.

Hegedűs István: Kisodródhatunk Európából
Épp ma tíz éve, hogy Magyarország az Európai Unió tagja lett. Jó ez nekünk? Gyarmattá lettünk, vagy szívjuk a német adófizetők vérét? Villáminterjú egy kiugrott Fidesz-alapítóval, ki mostanság a magyar Európa Társaság elnöke.

Kiemelt kép: MTI / Koszticsák Szilárd

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

View of the Cerro Azul, in the Serrania La Lindosa -which had been declared Protected Archaeological Site of Colombia last May- in the Amazonian jungle department of Guaviare, Colombia, on July 2, 2018. 
Both the Serranias of Chiribiquete and La Lindosa had been closed to outsiders for many years during the armed conflict and are now opening up to scientific research.  / AFP PHOTO / Diana Sanchez

Egy lépésre vagyunk az összeomlástól

Kommentek

Pusztazámor, 2012. május 24.
A Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ lerakójának tetején ürít egy kukásautó. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. kukásautói szállítják a Budapesten keletkezett szemét egy részét a telepre.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.