Belföld

Még elemzik az OLAF-jelentést, utána kezdődnek a tárgyalások

Az Európai Bizottság még nem egyeztet a magyar hatóságokkal az Elios Zrt. által állítólag elcsalt uniós pénzek visszafizetéséről, írja a Népszava.

Az OLAF jelentését egyelőre elemzi az uniós ellenőrző és végrehajtó testület regionális támogatásokat felügyelő főigazgatósága. A dokumentumok átnézése után lesznek majd tárgyalások arról, vissza kell-e fizetni az uniós pénzeket. Kiszabott határidő nincsen.

Az Európai Bizottság soha nem hozza nyilvánosságra az OLAF jelentéseit és ajánlásait, és abba sem szól bele, hogy ezeket publikáják-e.

Az OLAF-tól a Népszavának azt mondták a dokumentumok közzétételéről, hogy

az illetékes nemzeti hatóságok dolga, hogy a hazai törvényeknek megfelelően meghozzák a szükséges döntéseket. Ha úgy határoznak, hogy publikálják a jelentést, akkor ügyelniük kell arra, hogy tiszteletben tartsák a bírósági titoktartásra, a személyes adatok védelmére és az eljárási jogra vonatkozó nemzeti és közösségi szabályokat. Ehhez nem kell az OLAF engedélyét kérniük, de ha kétségeik támadnak egy-egy dokumentum bizalmas jellegével kapcsolatban, kikérhetik az érintett intézmény vagy testület tanácsát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik