Belföld

Nem ígérne ennyit a Fidesz, ha biztos lenne a győzelmében

Két hét múlva időközi polgármester-választás lesz Hódmezővásárhelyen. Kérdés, ha nyer is az ellenzék által támogatott jelölt, mire megy a fideszes többségű közgyűlés ellenében?

Két hét múlva, február 25-én időközi polgármester-választást tartanak Hódmezővásárhelyen, ami alig több mint egy hónappal a parlamenti választás előtt országos jelentőségűnek tekinthető: a hagyományosan fideszes vezetésű városban megvalósult az az átfogó ellenzéki összefogás, amit sokan áprilisban, az egyéni választókerületekben is szívesen látnának. Egy független, magát jobboldali érzelműként definiáló jelölt, Márki-Zay Péter mögött sorakozott fel a Jobbik, az MSZP, az LMP és a DK is. Ezek a pártok úgy döntöttek, saját polgármester-jelöltet nem indítanak, és híveiket Márki-Zay támogatására szólítják fel. A lényeg, hogy ne a Fidesz nyerjen, amelynek tevékenységét a független polgármester-jelölt a korrupcióval és megfélemlítéssel azonosítja.

Időközi választásra azért van szükség, mert tavaly novemberben elhunyt Almási István, aki azután vette át a város vezetését, hogy Lázár Jánost 2012-ben a Miniszterelnökséget vezető államtitkárnak kérték fel. Akkor is időközi választást tartottak, ahol Almási a szavazatok valamivel több mint felét, 52,3 százalékot kapott, az MSZP-s Kis Andrea 22,7 százalékot, a jobbikos Kovács Sándor 14 százalékot, a független Nagy László pedig 11 százalékot. 2014-ben ennél is jobban szerepelt Almási, a vásárhelyiek 61 százaléka szavazott rá, a jobbikos Molnár László Vilmosné 17,1, a baloldali pártok jelöltjeként induló Kis Andrea 15, a radikálbalos Európai Baloldal színeiben induló Havránek Ferenc pedig 6,9 százalékot kapott.

Lázár János ezalatt sem fordított hátat a városnak, naponta ingázik Hódmezővásárhely és Budapest között, a városi képviselőtestület közgyűlésein is rendszeresen látni. Folyamatosan lebegteti azt is, hogy felhagy az országos politikával, és visszatér Hódmezővásárhelyre. Ő jelentette be azt is, hogy a Fidesz és a KDNP hódmezővásárhelyi szervezete Hegedűs Zoltánt, a jelenlegi alpolgármestert indítja a februári időközin.

Lázár János és Hegedűs Zoltán alpolgármester érkezik a kopáncsi körhíd próbaterhelése alkalmából tartott sajtótájékoztatóra 2018. február 9-én
Fotó: Kelemen Zoltán Gergely / MTI

Már az is elég lenne, ha bevasalja az ígéreteket

Az erőviszonyokról két héttel a választás előtt nem tudunk sokat. Márki-Zay Péter a 24.hu megkeresésére elmondta: nem rendelkeznek közvélemény-kutatási adatokkal, bár szerinte érezhető, hogy a Fidesz nem biztos Hegedűs győzelmében. A kormánypárt helyi szervezetének elnöke 70 százalékos támogatásról beszél a sajtóban, de ha biztosak lennének a győzelemben, Márki-Zay szerint nem történt volna meg, hogy négy miniszter után Orbán Viktor is beszáll a kampányba. Sőt, azt állítja: úgy döntött a városvezetés, hogy az időközi előtt, február 23-án postázzák a helyi nyugdíjasoknak azt a tízezer forintos Erzsébet-utalványt, amit eredetileg március 29-én küldtek volna ki, az országgyűlési kampány hajrájában.

Lázár azzal is érvelt Hegedűs mellett, hogy azt kell polgármesternek választani, akinek többsége van, anélkül ugyanis nem lehet az elképzeléseket és a terveket megvalósítani. Márpedig a tizennégy tagú hódmezővásárhelyi képviselőtestületben csak négy  nem fideszes képviselő van, ők is kompenzációs listán jutottak be.

Ám Márki-Zay úgy látja, vannak példák arra, hogy egy független polgármester együtt tud működni a város érdekében a fideszes többséggel, és bízik abban, hogy a képviselők nem fogják a város érdekében tett javaslatokat megvétózni. Ha mégis ezt tennék, másfél év múlva önkormányzati képviselő-választás lesz, ahol a hódmezővásárhelyiek értékelhetik, hogy a képviselők Hódmezővásárhely fejlődéséért dolgoztak, vagy azt próbálták elgáncsolni. Ha hosszú távon megbecsült állampolgárként akarnak a városban élni, akkor a város javára váló javaslatokat meg fogják szavazni – vélekedett Márki-Zay.

Márki-Zay Péter
Fotó: Facebook

Mindezzel kapcsolatban azt is megjegyezte: a Fidesz részéről komoly ígérgetéshullám indult be az időközi választási kampányban, és ha polgármesterként nem tenne mást, csak ezeket az ígéreteket vasalná be, akkor is óriásit lépne előre a város, ami nem történt volna meg, ha a kormánypárt nem kerül lépéskényszerbe egy esélyes ellenjelölt miatt.

Ha fizetnének érte, akkor sem szerepelhetnek

Hegedűs Zoltán mellett azonban akad még egy ellenfele Márki-Zaynak: Hernádi Gyula, aki 2010-ig aktív MSZP-s politikus volt a városban, 2002-ben polgármester-jelöltként indult Lázár ellen, nyolc évig önkormányzati képviselő volt. Tagja maradt a pártnak, mégsem állt be Márki-Zay mögé, elmondása szerint azért, hogy legyen baloldali jelöltje is a választásnak. Mivel ambíciói szembementek a párt döntésével, kizárták az MSZP-ből, a helyi szocialisták szerint a Fidesz legyőzését akadályozza.

Hernádi Gyula
Fotó: Facebook

Kis Andrea, az MSZP hódmezővásárhelyi elnöke a 24.hu-nak elmondta: az, hogy egy jobboldali érzelmű jelöltet támogatnak, miközben kizárták az állítása szerint baloldali értékeket hiányoló Hernádit, nem jelenti azt, hogy feladta volna ideológiáját az MSZP. Szerinte itt másról van szó, mint a baloldali értékek képviseletéről, ugyanis azt állítja: Hernádi évekig felé se nézett a helyi szocialistáknak, majd amikor decemberben megjelent egy rendezvényükön, akkor sem közölte januárban bejelentett szándékát.

Kis Andreát is kérdeztük arról, hogy Márki-Zay győzelme esetén mit tud kezdeni a fideszes többségű képviselőtestülettel. Ő azt kérdezte: a képviselők a Fideszre esküdtek fel, vagy a városra? Szerinte ebben a helyzetben a hódmezővásárhelyiek láthatják majd, hogy a képviselők valóban őszintén a városukért akarnak-e tenni, vagy pártérdekeket akarnak szolgálni.

A helyi sajtóban Márki-Zay alig kap teret, a hátrányt szórólapokkal, reklámújságban feladott hirdetésekkel próbálják ellensúlyozni. A polgármester-jelölt elmondta: igyekeznek megragadni a rendelkezésre álló lehetőségeket, akár a piacon is oda lehet hozzá menni beszélgetni, emellett rengeteg fórumot tart, amit a Facebookon azok is követhetnek, akik személyesen félnek részt venni, mert féltik a saját vagy szeretteik állását, vállalkozását. Kis Andrea azt is elárulta: az adófizetők pénzéből fenntartott városi televízió eddig egyetlen rendezvényükön jelent meg, a helyi magánrádió, a Rádió 7 műsorába pedig akkor sem tudnak bekerülni, ha fizetnének érte. Hernádi viszont bekerült – tette hozzá.

Kiemelt képünkön Orbán Viktor miniszterelnök helyi lakosokkal beszélget a hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatal előtt 2017. május 26-án.
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik