Belföld választás 2018
Hódmezővásárhely, 2017. május 26.
Orbán Viktor miniszterelnök (j2) helyi lakosokkal beszélget a hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatal előtt 2017. május 26-án, miután a Modern városok program keretében aláírta a kormány és Hódmezővásárhely városa közötti együttműködési megállapodást. A kormányfő mellett jobbról Almási István polgármester (Fidesz-KDNP), lent balról Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, a térség országgyűlési képviselője (j3). 
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Nem ígérne ennyit a Fidesz, ha biztos lenne a győzelmében

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2018. 02. 10. 08:14

Két hét múlva időközi polgármester-választás lesz Hódmezővásárhelyen. Kérdés, ha nyer is az ellenzék által támogatott jelölt, mire megy a fideszes többségű közgyűlés ellenében?

Két hét múlva, február 25-én időközi polgármester-választást tartanak Hódmezővásárhelyen, ami alig több mint egy hónappal a parlamenti választás előtt országos jelentőségűnek tekinthető: a hagyományosan fideszes vezetésű városban megvalósult az az átfogó ellenzéki összefogás, amit sokan áprilisban, az egyéni választókerületekben is szívesen látnának. Egy független, magát jobboldali érzelműként definiáló jelölt, Márki-Zay Péter mögött sorakozott fel a Jobbik, az MSZP, az LMP és a DK is. Ezek a pártok úgy döntöttek, saját polgármester-jelöltet nem indítanak, és híveiket Márki-Zay támogatására szólítják fel. A lényeg, hogy ne a Fidesz nyerjen, amelynek tevékenységét a független polgármester-jelölt a korrupcióval és megfélemlítéssel azonosítja.

Időközi választásra azért van szükség, mert tavaly novemberben elhunyt Almási István, aki azután vette át a város vezetését, hogy Lázár Jánost 2012-ben a Miniszterelnökséget vezető államtitkárnak kérték fel. Akkor is időközi választást tartottak, ahol Almási a szavazatok valamivel több mint felét, 52,3 százalékot kapott, az MSZP-s Kis Andrea 22,7 százalékot, a jobbikos Kovács Sándor 14 százalékot, a független Nagy László pedig 11 százalékot. 2014-ben ennél is jobban szerepelt Almási, a vásárhelyiek 61 százaléka szavazott rá, a jobbikos Molnár László Vilmosné 17,1, a baloldali pártok jelöltjeként induló Kis Andrea 15, a radikálbalos Európai Baloldal színeiben induló Havránek Ferenc pedig 6,9 százalékot kapott.

Lázár János ezalatt sem fordított hátat a városnak, naponta ingázik Hódmezővásárhely és Budapest között, a városi képviselőtestület közgyűlésein is rendszeresen látni. Folyamatosan lebegteti azt is, hogy felhagy az országos politikával, és visszatér Hódmezővásárhelyre. Ő jelentette be azt is, hogy a Fidesz és a KDNP hódmezővásárhelyi szervezete Hegedűs Zoltánt, a jelenlegi alpolgármestert indítja a februári időközin.

Lázár János és Hegedűs Zoltán alpolgármester érkezik a kopáncsi körhíd próbaterhelése alkalmából tartott sajtótájékoztatóra 2018. február 9-én
Fotó: Kelemen Zoltán Gergely / MTI

Már az is elég lenne, ha bevasalja az ígéreteket

Az erőviszonyokról két héttel a választás előtt nem tudunk sokat. Márki-Zay Péter a 24.hu megkeresésére elmondta: nem rendelkeznek közvélemény-kutatási adatokkal, bár szerinte érezhető, hogy a Fidesz nem biztos Hegedűs győzelmében. A kormánypárt helyi szervezetének elnöke 70 százalékos támogatásról beszél a sajtóban, de ha biztosak lennének a győzelemben, Márki-Zay szerint nem történt volna meg, hogy négy miniszter után Orbán Viktor is beszáll a kampányba. Sőt, azt állítja: úgy döntött a városvezetés, hogy az időközi előtt, február 23-án postázzák a helyi nyugdíjasoknak azt a tízezer forintos Erzsébet-utalványt, amit eredetileg március 29-én küldtek volna ki, az országgyűlési kampány hajrájában.

Lázár azzal is érvelt Hegedűs mellett, hogy azt kell polgármesternek választani, akinek többsége van, anélkül ugyanis nem lehet az elképzeléseket és a terveket megvalósítani. Márpedig a tizennégy tagú hódmezővásárhelyi képviselőtestületben csak négy  nem fideszes képviselő van, ők is kompenzációs listán jutottak be.

Ám Márki-Zay úgy látja, vannak példák arra, hogy egy független polgármester együtt tud működni a város érdekében a fideszes többséggel, és bízik abban, hogy a képviselők nem fogják a város érdekében tett javaslatokat megvétózni. Ha mégis ezt tennék, másfél év múlva önkormányzati képviselő-választás lesz, ahol a hódmezővásárhelyiek értékelhetik, hogy a képviselők Hódmezővásárhely fejlődéséért dolgoztak, vagy azt próbálták elgáncsolni. Ha hosszú távon megbecsült állampolgárként akarnak a városban élni, akkor a város javára váló javaslatokat meg fogják szavazni – vélekedett Márki-Zay.

Márki-Zay Péter
Fotó: Facebook

Mindezzel kapcsolatban azt is megjegyezte: a Fidesz részéről komoly ígérgetéshullám indult be az időközi választási kampányban, és ha polgármesterként nem tenne mást, csak ezeket az ígéreteket vasalná be, akkor is óriásit lépne előre a város, ami nem történt volna meg, ha a kormánypárt nem kerül lépéskényszerbe egy esélyes ellenjelölt miatt.

Ha fizetnének érte, akkor sem szerepelhetnek

Hegedűs Zoltán mellett azonban akad még egy ellenfele Márki-Zaynak: Hernádi Gyula, aki 2010-ig aktív MSZP-s politikus volt a városban, 2002-ben polgármester-jelöltként indult Lázár ellen, nyolc évig önkormányzati képviselő volt. Tagja maradt a pártnak, mégsem állt be Márki-Zay mögé, elmondása szerint azért, hogy legyen baloldali jelöltje is a választásnak. Mivel ambíciói szembementek a párt döntésével, kizárták az MSZP-ből, a helyi szocialisták szerint a Fidesz legyőzését akadályozza.

Hernádi Gyula
Fotó: Facebook

Kis Andrea, az MSZP hódmezővásárhelyi elnöke a 24.hu-nak elmondta: az, hogy egy jobboldali érzelmű jelöltet támogatnak, miközben kizárták az állítása szerint baloldali értékeket hiányoló Hernádit, nem jelenti azt, hogy feladta volna ideológiáját az MSZP. Szerinte itt másról van szó, mint a baloldali értékek képviseletéről, ugyanis azt állítja: Hernádi évekig felé se nézett a helyi szocialistáknak, majd amikor decemberben megjelent egy rendezvényükön, akkor sem közölte januárban bejelentett szándékát.

Kis Andreát is kérdeztük arról, hogy Márki-Zay győzelme esetén mit tud kezdeni a fideszes többségű képviselőtestülettel. Ő azt kérdezte: a képviselők a Fideszre esküdtek fel, vagy a városra? Szerinte ebben a helyzetben a hódmezővásárhelyiek láthatják majd, hogy a képviselők valóban őszintén a városukért akarnak-e tenni, vagy pártérdekeket akarnak szolgálni.

A helyi sajtóban Márki-Zay alig kap teret, a hátrányt szórólapokkal, reklámújságban feladott hirdetésekkel próbálják ellensúlyozni. A polgármester-jelölt elmondta: igyekeznek megragadni a rendelkezésre álló lehetőségeket, akár a piacon is oda lehet hozzá menni beszélgetni, emellett rengeteg fórumot tart, amit a Facebookon azok is követhetnek, akik személyesen félnek részt venni, mert féltik a saját vagy szeretteik állását, vállalkozását. Kis Andrea azt is elárulta: az adófizetők pénzéből fenntartott városi televízió eddig egyetlen rendezvényükön jelent meg, a helyi magánrádió, a Rádió 7 műsorába pedig akkor sem tudnak bekerülni, ha fizetnének érte. Hernádi viszont bekerült – tette hozzá.

Kiemelt képünkön Orbán Viktor miniszterelnök helyi lakosokkal beszélget a hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatal előtt 2017. május 26-án.
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Domenico Lucano, mayor of the small Italian fishing village Riace, receives the 'Dresden Peace Award 2017' at the Semper opera in Dresden, Germany, 12 February 2017. Lucano receive the award for his committment to helping refugees. The 58-year-old man has been welcoming refugees flying from war and poverty since 1998. Photo: Arno Burgi/dpa-Zentralbild/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.