Belföld

Juhász Péter: Molnár Gyula pacekba elmondta, hogy nem tudnak megállapodni, mert buknák a pénzt

Juhász Péter: Molnár Gyula pacekba elmondta, hogy nem tudnak megállapodni, mert buknák a pénzt

Az Együtt elnöke nem akar kormányzati szerepet, de azt mondja, ha képviselői igazolványt kapna, le tudná szedni Orbánt is. Megegyezés egyelőre nincs, pedig szerinte az Együtt politikusai is kellenének az ellenzéki győzelemhez. Interjú Juhász Péterrel.

Válaszolt már Molnár Gyula a leveleire?

Azóta felhívtam telefonon, így létrejött egy találkozó, ahol a választókerületi koordinációról nem igazán sikerült beszélünk. A közös listát erőlteti, ami nekünk nem opció, ahogy a DK-nak sem.

Azt mondja, valójában a DK-val sem egyeztek meg?

A koordinációról egyeztek meg, amibe mi is belemennénk, sőt, én erőltettem, de az MSZP ettől elzárkózik, Karácsony Gergellyel együtt.

Vele sikerült beszélni?

Beszélgetés volt, konkrét ajánlat nem hangzott el a részéről, amit át tudna vinni az MSZP-n. Én azt látom, hogy a Karácsony Gergely által vezetett MSZP nem hajlandó elfogadni azt a tényt, hogy a Fidesz leváltásának alapvető feltétele az, hogy egy jelölt álljon szemben a Fidesz jelöltjével. Karácsony Gergely másfél hónappal ezelőtt ott állt Lövei Csaba mellett Nyíregyházán és elmondta, hogy ő az ellenzék nyíregyházi jelöltje. Ehhez képest most ezt megint nem látjuk. Ott a saját választókerületem is, ahol azt a Kovács Alexet indítja el az MSZP, aki elfogadott lakást kedvezményes áron, miközben ezeket az ügyeket én tártam fel.

De van, ahol visszalépett az MSZP egyoldalúan, Pécsen például Mellár Tamás javára.

Érthetetlen, hogy töredékszavazatokkal érvelnek ellenünk, miközben ez máshol nem szempont. Mi több helyen jeleztük, hogy egyoldalúan visszalépünk esélyes jelöltek javára. Ez történt Mellár Tamásnál, ez történt Kész Zoltánnál, Hadházy Ákos és Szél Bernadett körzetében. Mi tényleg a győzelemre játszunk, de van, ahol az Együtt politikusai alkalmasak erre a feladatra.

Említette korábban, hogy az MSZP Kovács Alexet indítja. Kovácsra ön nagyobb lendülettel támadt rá mostanában, mint Hollik Istvánra.

Az MSZP stratégiáját támadom ezzel. Én feltártam Rogán Antal lakásügyeit, erre van valaki, aki kedvezményes lakást kapott és az MSZP elindítja velem szemben.

És a DK?

Ott még tárgyalásban vagyunk, még lehetséges a megegyezés.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu

Lesz bárki, aki visszalép az ön javára a belvárosi választókerületben?

Szerintem lesz. Szerintem a Momentum is vissza fog lépni. Ők azt mondták, hogy ahol az esélyesebb jelölt van, ott vissza fognak lépni. A Kétfarkú Kutya Párttal mi alapvetően jó viszonyban vagyunk, szerintem ők nem fognak jelöltet indítani.

Egyelőre úgy áll, hogy indítanak.

Értem, de azt kérdezte, hogy a végére mi lesz. Az LMP lesz még kérdés, erről nem tudok nyilatkozni.

Csárdi Antal a mi mérésünk szerint majdnem olyan népszerű a kerületben, mint ön.

Az önöké szerint. Más mérések szerint pedig nem. Nekem egy MSZP-s mutatott egy felmérést, amelyben 27 százalékon állok.

Ha egyedül indulna, meg tudná verni Hollik Istvánt?

Én azt gondolom, hogy igen. Az önök mérésében nyolc százalék van közöttünk, ha egyedül indulok. Ez kampány kérdése innentől.

Hollik István jó fideszes jelölt?

Nem.

Miért?

Mert egy kinevetni való figura, akiről senki nem gondol többet, mint hogy Rogán embere. Az ő politikai teljesítménye nem szól másról, mint amit Rogán is csinált. Ráadásul gyáva is, már futott el előlem. Nem gondolom, hogy ő jó jelölt, de a Fidesznek nem is abban van az erőssége, hogy jó jelölteket tud állítani, hanem hogy olyan technikai fölénnyel rendelkezik, a pénztől az adatbázisokon és a mozgósításon keresztül a lejárató kampányokig, amivel mindegy is a jelölt személye.

Hollik István: Rogán Antal kifejezetten örült
A Fidesz-KDNP belvárosi jelöltje szerint Soros György az ő körzetében is be akar avatkozni, ahogy mindenhol máshol is. A kabinetminiszter nagyon jó munkát végez, és egyáltalán nem bánja, hogy Hollik indul helyette.

Ez a választókerület akkor is nagyon fideszes volt, amikor a Fidesznek nem voltak ilyen előnyei.

Ez pont így nem igaz, de ezt a választókerületet nem is ismerjük, hiszen újrarajzolták 2014-ben.

Mérjük az előzőhöz, és nézzük úgy, hogy még fideszesebb lett.

Az előzőben még benne volt Újlipótváros is, Pető Iván volt a képviselő, és Steiner Pál tudott polgármester lenni. Az I. kerület hozzárakásával és Újlipótváros kivételével vált igazán jobbos kerületté.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu

Tehát ez a kerület sokkal jobbosabb, mint eddig volt, pedig itt eddig is erős volt a Fidesz.

Igaza van, de induló jelöltként hogy mondhatnék olyat, hogy nem fogom megverni Hollikot? Képviselői minőségét tekintve tényleg nem tartom erős embernek, a politikája nem szól másról, mint hogy papagájként elmondja a Fidesz-kottát. Egyértelmű, hogy Rogán embere.

Visszautalva arra, hogy miért mondaná, hogy nem veri meg Hollik Istvánt, merülnek fel kétségek azzal kapcsolatban is, hogy miért állít miniszterelnök-jelöltet egy 1 vagy akár 5 százalékos népszerűségű párt. Önök úgy döntöttek, hogy kell miniszterelnök-jelölt.

Nagyon fontos, amit elmondott erről Szigetvári Viktor. Azt mondta, hogy ő az egyetlen, aki a valóságról, a realitásról beszél. Teljesen egyértelmű jelzés ez arra, hogy külön politikát folytatunk. Szigetvári elmondta, hogy nem arra számít, hogy ő lesz a miniszterelnök, hét-nyolc százalékkal pedig ugyanúgy röhejes miniszterelnök-jelöltet állítani, mint három százalékkal.

Ha nincs nagy választási koalíció, akkor mindenki röhejes. Ma nincsen olyan miniszterelnök-jelölt a porondon, akiről ténylegesen elhinnénk, hogy ő váltja le Orbán Viktort. Nem jött létre ez az ellenzéki együttműködés.

Szigetvári a szerepünket fogja megjeleníteni. Az összes miniszterelnök-jelölt közül ő az egyetlen, aki látott már kormányzati munkát belülről.

Látott Karácsony Gergely is.

Kormányzati munkát nem, de kampányban segített az SZDSZ-nek. Olyat nem látott, amikor államtitkári értekezletet tart egy miniszterelnök, vagy hogy hogyan néz ki a napi munkaszervezés. Egy koalíciós kormányban próbáljuk reprezentálni magunkat.

Tegyük fel, hogy tényleg kormányváltás lesz. Működne egy olyan koalíciós kormány, amely ezekből a pártokból áll fel? Tud együtt kormányozni a Jobbik és az Együtt?

Én nem gondolom, hogy a Jobbikban kell gondolkodni, inkább a demokratikus oldal pártjaiban. Így pedig muszáj, hogy működjön.

Jó, akkor az Együtt és az MSZP tudna együtt kormányozni? Úgy nézne ki egy ilyen kormányzás, mint amit Harangozó Tamástól és öntől láttunk az ATV-ben?

Nem, én például nem vállalnék kormányzati szerepet. Nekem teljesen más a szerepfelfogásom a politikában. Nem akarok miniszter lenni, nem akarok semmilyen kormányzati pozíciót.

És mi akar lenni?

Az Együttet kell vinni tovább. Képviselőként nagyon jó munkát tudnék végezni, aminek nem az a lényege, hogy a kormányzati munkát segítsem, hanem hogy kimondjam az igazságot, amire ma az Együttön kívül nincs példa.

Elvileg eddig is a valóságot mondta, mi változna akkor, ha képviselő lenne?

Sokkal több lehetőségem lenne.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu

Anyagi erőforrásokban?

Nemcsak abban, hanem felhatalmazásban. Egy országgyűlési képviselői igazolvánnyal bármikor besétálhatnék a felcsúti stadiontól kezdve bármelyik közintézménybe. Ha az ÁSZ-hoz be szerettem volna menni Domokos Lászlóhoz, akkor bejutottam volna, miközben egy levélre nem kapok választ. Képviselni tudnám az embereket. Az én karakterem – sokszor azt gondolom, hogy tévesen – egy túlságosan erőszakos karakter, mert beleállok és belemegyek az ügyekbe. De a valóságban ez szerintem asszertivitás, mert kiállok az igazamért és az igazságért. Ez egy képviselői igazolvánnyal sokkal hatékonyabban tehető, mert jelenleg a gyakorlatban magánemberként tudom vinni ezeket az ügyeket.

Mi van akkor, ha az Együtt nem jut be a parlamentbe?

Én abban hiszek, hogy bejut.

De mi van akkor, ha nem?

Feltehetnénk azt a kérdést is, hogy mi van akkor, ha nincsen kormányváltás, de én abban hiszek, hogy az Együtt bejut és lesz kormányváltás. Amire ön alapoz, az a múlt, azok a felmérések. Én arra alapozok, hogy mi van most, hogy miben hiszek. Egy elemző elemezze, hogy mi van, ha, egy politikus viszont nézze azt, hogy mit csinál, ha bejut.

Reális az, hogy hirtelen ugrik 4-5 százalékot az Együtt népszerűsége?

Szerintem azok lennének eleve a reális számok. Az Együtt támogatói a legnehezebben elérhetők. Telefonos lekérdezéssel nem elérhetőek, mert nincs vonalas telefonjuk. Személyesen pedig azért, mert dolgoznak a munkahelyükön és nincsenek otthon, amikor elérhetnék őket. A kispártokat eleve alul szokták mérni az ilyen kutatásokban. Internetes kutatásokban pedig 3-5 százalékon vagyunk. Az Együtt az a párt, amelynek az összes ellenzéki párt közül a legkevésbé elkötelezettek a szavazói, mert a józan középút az nem lázba hoz, hanem tudomásul veszik az emberek, hogy ez van. Ezek az emberek a csendes többség. Nem tud még egy olyan pártot mondani, ahol ennyi valóban helyben dolgozó képviselő van Baranyi Krisztától Berkecz Balázsig vagy Vargha Nóráig.

És az LMP?

Kik? Minden pártban meg tudunk nevezni két országosan tényleg ismert politikust. Az LMP-ben Szél Bernadett és Hadházy Ákos. A Párbeszédből Karácsony Gergely, Szabó Tímea, az Együttből Szigetvári Viktor és én. De helyben Baranyi Kriszta és Lövei Csaba szintjén sehol máshol nincs ennyi aktív politikus.

Nem biztos, hogy önön és néhány újságírón kívül bárki tudja, kicsoda Lövei Csaba.

De a helyiek tudják. Lővei Csabáról tudják, hogy ő leplezte le a sóstói beruházás körüli visszaéléseket, Baranyi Krisztáról pedig tudják a IX. kerületben, hogy az ő életminőségüket segítette, amikor elvitetett rengeteg mérgező anyaggal teli hordót az Illatos útról. Én értem, hogy most minden oldalról az Együttet támadják, de tudom, hogy akkor vagyok középen, ha minden oldalról támadnak.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu

Most az MSZP-re és a Fideszre gondol. Ön szerint Kovács Alex az Orbán-tervet hajtja végre?

Az MSZP ma azon dolgozik, hogy kiszorítson más ellenzéki pártokat, és ez a Fidesz stratégiája. Nekik az a jó, ha minél kevesebb ellenzéki párt van. Szabó Szabolcsra, aki már egyszer megverte Németh Szilárdot Csepelen, ráindítanak egy embert. Csepelen egy fórumon 100-120 ember ül. Karácsony Gergő fórumain 40-45 ember van. Szabó helyben meg tudja mozdítani az embereket, és az, hogy ráindítanak valakit Püspökladányból, az nem a csepeliek képviseletéről szól.

Hanem miről?

Kiszorításról, pártérdekről, pénzről. Molnár Gyula pacekba elmondta, hogy nem tudnak megállapodni, mert ugrana egyet a párt listatámogatása, és akkor elbuknák a pénzt. Politikai megoldás lenne erre, amivel a pénzüknél maradnának, de ezt sem akarják, ezért még a pénz is fedősztori.

Mennyi pénz jött össze az ÁSZ-büntetés kifizetésére?

3,5 millió forint.

19 milliót kell kifizetni? Össze fog jönni?

Nem állítom, hogy biztosan össze fog jönni, de az biztos, hogy az Együtt ezt ki fogja gazdálkodni. Teljesen evidens, hogy ez egy politikailag motivált büntetés, arról szól, hogy az ellenzék munkáját ellehetetlenítse, de most eltolódott ennek a kifizetése.

Haladékot kaptak, tehát el tud indulni az Együtt, és a választások után jelent csődöt az egész párt?

Nem jelent csődöt, mert ki kell gazdálkodni, de szűkösebb erőforrásokat jelent.

Van most nagy támogató a párt mögött?

Most nincs. Én bízom benne, hogy lesz, de nagy támogatónak én a tömeget hívom. Én eddig összeszedtem rendre mindig 1-2 millió forintot különböző politikai aktivitásokra, de arra nem tudok garanciát adni, hogy egy ötvenmilliós plakátkampányra is összejön a pénz. De a kampányfinanszírozás egy alap. Egy kampányban bármennyi pénzt el lehet költeni, de abból fogunk gazdálkodni, ami összejön.

Megpróbál még tárgyalni az MSZP-vel?

Én folyamatosan nyitott vagyok, de van egy pont, ami után már nem tudok mit tenni. Nem tudok más helyett döntéseket hozni.

Az előbb nagyon gyorsan elmentük amellett, hogy a Jobbikot ön szerint nem szabad bevonni az összefogásba. Lehet egyáltalán nélkülük összefogást csinálni?

Ha le lehet váltani a Fideszt, ahhoz nem kell a Jobbik. Aztán meg kell nézni a választások után, hogy hol tartunk. Ma olyan torz a választási rendszer, hogy harmincnégy százalékkal abszolút többséget lehet szerezni. Miért ne jönne ez össze az ellenzéknek?

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu

Miért nem ön lett az Együtt miniszterelnök-jelöltje?

Két részre oszlik a párt. Van egyszer a Bajnai Gordon-örökségből származó szaktudás. A programunknál nincs ma kidolgozottabb. A másik fél pedig a harcos képviselet. Az első felet a Szigetvári Viktornál jobban senki nem tudja megjeleníteni, ezért lett ő a miniszterelnök-jelölt. A másik felet pedig én képviselem, amit az mutat meg, hogy nem véletlenül nem merik Rogán Antalt elindítani az első választókerületben. Kérdezte, hogy miért mennék be a parlamentbe. Mert egy V. kerületi képviselői igazolvánnyal le tudtam szedni Rogán Antalt, egy országgyűlési képviselői igazolvánnyal pedig le tudnám szedni Orbánt. Kell ez a fajta harcosság, de nincs meg a szakpolitikai háttér nélkül. Nem elég önmagában az Orbán takarodj!, ha nincs alternatíva.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik