Belföld

Hollik István: Rogán Antal kifejezetten örült

Hollik István: Rogán Antal kifejezetten örült

A Fidesz-KDNP belvárosi jelöltje szerint Soros György az ő körzetében is be akar avatkozni, ahogy mindenhol máshol is. A kabinetminiszter nagyon jó munkát végez, és egyáltalán nem bánja, hogy Hollik István indul helyette. Interjú a kormánypárti szóvivővel.

Hogy lett önből a befutó az 1-es választókerületben? Volt egy többhetes időszak, amikor senkinek fogalma sem volt, hogy ki lehet a belvárosi jelölt, ha nem Rogán Antal indul. Volt casting?

Erről az elnökséget kellene megkérdezni, ők pedig nem fogják megmondani, mert ez egy belső ügy. Nekem erről nincs tudomásom. A Fideszben nem tisztségekre vadászunk, hanem feladatokat vállalunk. Más politikai közösségekben, ha jól látom, az dívik, hogy különböző tisztségekért politikusok belső harcokat folytatnak, nálunk ez nincs így. Én vállaltam egy feladatot, a Fidesz-KDNP szóvivője vagyok, amióta parlamenti képviselő vagyok, ezt a feladatot teljesítem, és ez alapján az elnökség úgy döntött, hogy mivel helyi lakos vagyok, és eddig jól végeztem a munkámat, megbíz ezzel a feladattal, amit én örömmel vállaltam.

V. kerületi lakos?

I. kerületi. Itt élek a feleségemmel, a gyerekeink ide járnak óvodába. A feleségem pedig harminc évig a Belvárosban élt. Ez a választókerület ugye tartalmaz még egy kis nyolcadik kerületet és Ferencvárost is. Édesanyámék Ferencvárosból származnak, a Mester utcában élnek. A nagyapámtól örököltem a Fradi-drukkerséget, házasságot pedig a Palotanegyedben kötöttünk.

Benne volt korábban a belvárosi fideszes körben?

Mit jelent az, hogy benne voltam?

Volt a kerületben pár ismertebb ember, aki meghatározta a belvárosi politikát.

A belvárosi politikai közösségben, ha nem is aktívan, de részt vettem. Nem is ez volt az elsődleges szempont, hanem hogy olyan embert találjon a vezetés, aki odavalósi és ismeri a helyi ügyeket.

Ezeknek a feltételeknek Rogán Antal is megfelelt volna.

Így van.

Akkor végül is miért nem Rogán Antal indul?

Erről az elnökséget kell megkérdezni, de önök is látják, hogy amióta Rogán Antal a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezeti, azóta a kormányzati politika sokkal jobban el van magyarázva a választók számára. A kormányzat munkájának az elismertsége is nőtt, ami azt jelenti, hogy a miniszter úr jól végezte a munkáját. Erre a munkára ezért a kampányban is számítanak.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu

Ha ilyen sikeres, nem az lenne a logikus, hogy mégis őt indítják?

Egy ilyen munkának a koordinációja teljes embert kíván. Ez volt az elnökség döntése.

Rogán Antal nem kampányfőnöke a Fidesznek.

Így van, Gyürk András a kampányfőnök.

De Rogán Antal is részt fog venni a Fidesz kampányában?

Természetesen, hiszen a Fidesz kampányát a miniszterelnök úr vezeti. Rogán Antal kabinetjének pedig az a neve, hogy Miniszterelnöki Kabinetiroda.

Azért valamennyire el kéne választani a felelősségi köröket, hogy mi a pártkampány és mi a miniszterelnöki kommunikáció, nem?

A jogszabályok betartásával, de mégiscsak a miniszterelnök kommunikációját segíti, ezért van szükség teljes emberként Rogán Antal miniszter úrra.

Nem tartott attól, hogy Rogán Antal megorrol önre, hogy elvitte a feladatot egy korábban vele szorosabban együtt dolgozó ember elől? (A lehetséges fideszes jelöltek között Puskás András volt alpolgármestert és Dömötör Csabát, a Rogán-minisztérium államtitkárát is emlegették – a szerk.)

Miniszter úr számára fontos ez a választókerület, és kifejezetten örült, hogy én vállaltam el a feladatot. Régóta dolgozunk együtt, nagyon jó munkakapcsolatunk volt eddig is.

Napi kapcsolatban vannak?

Természetesen, egy politikai közösséghez tartozunk, jó kapcsolatban vagyunk.

A pártszóvivők a kommunikációs miniszterrel folytatnak napi egyeztetést?

Nem. Ő azért mégiscsak a kormányzati munkáért felel, és a miniszterelnök munkáját segíti. A mi munkánkat alapvetően Gulyás Gergely, illetve a Fidesz kommunikációs igazgatója, Hidvéghi Balázs szervezi.

Mi az alapvető különbség a párt és a kormány kommunikációja között? Durvább a kormányzati kommunikáció, mint a Fideszé? Vagy fordítva?

Más a természete. Az egyik a végrehajtó hatalom, a másik a törvényhozó, egyszerűen más a feladat. Személyi összefonódások vannak a kettő között természetesen, és nem gondolunk mást a világról. Azonban kommunikációs szempontból teljesen más a két feladat. Mi törvényekről, beterjesztett törvényekről beszélünk, a kormány pedig a saját munkáját kommunikálja. Szerintem a Fidesz-KDNP azért végzi jól a munkáját, mert a párt és a kormányzati kommunikáció összehangolt.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu

Soros György ön szerint be akar avatkozni az V. kerületi választásba?

Soros György, illetve az általa finanszírozott szervezetek a magyar belpolitikába akarnak beavatkozni. Ez nemcsak a Belvárost illeti, hanem mind a 106 választókerületet.

106 választókerületi kampányban egyszerre ezt talán még ő sem tudja megcsinálni.

A választás tétje, hogy ki milyen víziót kínál. A mi víziónk világos, egy erős nemzeteken alapuló erős Európában akarunk részt venni, ahol tiszteljük egymás nemzeti szuverenitását. Nem akarjuk egymásnak megmondani, hogy ki mit csináljon, ki mennyire támogassa a családokat, és nem akarjuk, hogy ebbe bárki beleszóljon.

A családtámogatásba ki tud beleszólni Magyarországon a kormányon kívül?

A mi világnézetünk egyértelmű. Keresztény alapokon nyugvó Magyarországot akarunk, Soros György, illetve az általa finanszírozott szervezetek pedig egy teljesen más víziót vázoltak fel: egy multikulturális, a nemzeti identitást meghaladó, nyílt társadalom utópiájában testet öltött jövőképet kínálnak. Ez a két jövőkép ütközik most a magyar választásokon. De nemcsak itt, hanem mindenhol Európában. Azok a pártok, amelyek ezekre a kérdésekre értelmes választ tudtak adni, nyertek a választásokon, azok pedig, amelyek nem tudtak választ adni, veszítettek a támogatóikból.

Úgy fest, a kormány nagyon tudja, hogy Soros György mit akar. Ha ön lenne Soros György, konkrétan hogyan próbálna meg beavatkozni az V. kerület életébe?

Én Hollik István vagyok.

A Belváros Magyarországnak talán az egyetlen része, ahova a jelenleginél több külföldit talán még Soros György se tudna behozni. Ki Soros György képviselője a kerületben?

Még egyszer mondom, minden egyes választókerületnek vannak speciális problémái, speciális kihívások elé néz, de mégiscsak az egész ország jövőjéről szavazunk, és az egész ország jövőjét akarja Soros György és az általa finanszírozott szervezetek meghatározni. Számtalan ilyen szervezet van.

Melyik a kedvence?

Nincs kedvenc Soros-szervezetem.

Mennyiben járult hozzá a kinevezéséhez, hogy a szokásosnál egy fokkal nyíltabban állt bele az ellenzékkel vívott szócsatákba? Elsősorban a Soproni Tamással folytatott vitájára gondolunk. Nem nagyon láttunk eddig olyat, hogy egy fideszes vagy KDNP-s politikus elment volna vitatkozni egy ellenzéki szereplővel.

Akkor nem figyeltek eléggé, a miniszterelnök háromhetenként folyamatosan vitatkozott minden parlamenti párt vezetőjével.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu

Parlamenti keretek között. De azon kívül ki volt még?

Gulyás Gergely is vitatkozott frakcióvezetőként a Jobbikkal és az MSZP képviselőivel. Engem pedig a Momentum hívott vitára és én álltam elébe.

A kampányában az általános sorosozáson vagy a migránskérdésen kívül, ami most a legfőbb üzenete a pártnak, lesznek helyi specialitások is?

Természetesen. Itt élek, ismerem a helyiek problémáit, de azt látom, hogy a legfontosabb kihívás a Belvárosban azonos az ország előtt álló legfőbb kihívással. Azt a biztonságot, amelyet Magyarország a nyugat-európai országokkal ellentétben magáénak tudhat, meg tudjuk őrizni. Ez a Belváros számára gazdasági előnyt is jelent. Ha megnézzük, 2010 óta mennyivel nőtt az ide érkező turisták száma, akkor egy markáns és folyamatos emelkedést látunk.

Azért jönnek a turisták Budapestre, mert tudják, hogy ez egy biztonságos város. Azokat az eredményeket, amelyeket elértünk, meg kell védeni.

Az elmúlt nyolcvan évben nem volt olyan közterületfelújítás, mint ami a Belvárosban volt az utóbbi időben.

A Budapest Szíve-programra gondol?

Bármelyik programra. Szinte nem tudnak olyan belvárosi utcát mondani, amelyik az elmúlt nyolc évben ne újult volna meg. Vannak még problémák, megoldandó ügyek, de a Belváros visszanyerte régi pompáját.

Mik azok a problémák, amelyeket a leggyorsabban meg kell oldani?

Belső-Ferencvárosban vannak még olyan lakások, amelyek nem komfortosak. A városrehabilitációs programot folytatni kell. A Belvárosnak eddig nem volt saját sportközpontja.

Kell ilyen a Belvárosnak?

Szüksége van rá. Sok nyugdíjas fitneszóra van, amit most közösségi termekben rendeznek meg.

Ez nem nagy kihívás, hiszen a kormány már be is jelentette, hogy ad erre 3 milliárdot.

Így van, de ez egy probléma volt, amit meg kellett oldani. Nagyon sok turista érkezik a Belvárosba, de ezzel a Belváros és a Budai Vár elérte a kapacitásának a maximumát, és nekünk arra kell odafigyelni, hogy úgy fejlesszünk, hogy a turisták szívesen jöjjenek ide, de a Belváros és a Vár élhető maradjon az ott lakóknak.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu

A legtöbb ellenzéki jelölt azt hozta fel a Belváros egyik legkomolyabb problémájaként, hogy rengeteg az üresen álló lakás.

Olvastam Fekete-Győr András nyilatkozatát. Az alapvető tényekkel nincsenek tisztában. A Belvárosban elenyésző számú üres ingatlan van önkormányzati tulajdonban, de ezek sem lakások. Nagyrészt pincék, garázsok, amelyek lakhatásra alkalmatlanok. Ha Fekete-Győr András egyszer elmenne egy ilyen ingatlanba, láthatná, hogy ez a helyzet.

Nem önkormányzati tulajdonban álló ingatlanok sem állnak üresen?

Dehogynem. Nagyon sok olyan ingatlan van, ami magántulajdonban van, de nem hasznosítják. De ez túl van az Országgyűlés vagy az önkormányzat hatáskörén, hiszen magántulajdonról van szó. Ezzel annyit tud csinálni a kormány, hogy elővásárlási jogot jegyez be, amit meg is tett.

Van a Budai Várral kapcsolatban egy pletyka, hogy a kormányzati negyedre tekintettel államosított terület jönne létre, ami kikerülne az önkormányzat hatásköre alól.

Jó szót használt, ez pletyka. Azokkal meg nem foglalkozunk.

A polgármesterekkel egyeztetett már?

Természetesen, jó munkakapcsolatom van mind a négy kerületi polgármesterrel.

Az utóbbi időben a IX. kerülettel kapcsolatban kiderült gyanús ingatlanügyeket vizsgálja majd valamilyen módon, ha megnyeri a választást?

Bármilyen gyanús ügyet a bíróságnak kell vizsgálnia, de ha jól látom, számtalan pert nyert meg az önkormányzat ezzel kapcsolatban.

Három pontban nyertek meg a több tucatból, de ezek közül egyik sem érintette a cikkek lényegi állításait.

Én nem vagyok bíróság, nem is szeretnék az lenni. Ha megválasztanak, azért szeretnék dolgozni, hogy a Belső-Ferencvárosban élők környezete javuljon. Nagyon sok, a körút és a Mester utca sarkán élő életét zavarja az, hogy a villamosok, amelyek befordulnak ott a remízbe, nagyon nagy zajt csapnak. A sínek állapota eléggé megromlott, így nagyobb a zajterhelése. Számunkra az ilyen apró kérdések is fontos kérdések.

Kezd valamit a kerület a már említett néhány üres önkormányzati lakással? Nem tudom, látta-e, milyen áron mennek mostanában a Belvárosban a harminc négyzetméteres albérletek.

Azokkal a lakásokkal, amelyekkel tudott már valamit kezdeni az önkormányzat, amelyek felújíthatóak vagy szociális alapon kiadhatóak voltak, azt az önkormányzat már megtette. Azok, amelyek az önkormányzat saját tulajdonában vannak, azoknak az állapota már nagyon leromlott, és még egyszer mondom, néhány darabról beszélek.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu

Mennyiről?

Pontos számot nem tudok, de nem sokról. És mindegyik nagyobb beruházást igényelne csak ahhoz is, hogy bérbe lehessen őket adni. Ezeket egyenként meg kell vizsgálni. De Fekete-Győr András talán egyetlen ténybeli állítása abban az interjúban ez volt, és ez nem állja ki a valóság próbáját.

A másik állítás az volt, hogy nincs kollégiumi hely, de van három egyetem, és iszonyatosan magasak az ingatlanárak.

Ez egy valós probléma. De az önkormányzat lehetőségei korlátozottak. Egyetemi autonómia van, és az egyetemek rendelkeznek kollégiumokkal, csak nem a Belvárosban.

A központi választókerület mindig kirakatkerület volt a választások idején. Mire számít, itt sokkal keményebb meccs lesz a választások idején?

Engem nem az érdekel, hogy milyen meccs lesz, hanem az, hogy azokat az eredményeket, amelyeket az elmúlt nyolc évben elértünk, meg tudjuk őrizni, a munkát folytatni tudjuk. Az, hogy az ellenzéki jelöltek mit fognak csinálni, az az ő dolguk. Egyelőre Fekete-Győr Andrást szólaltatták meg ezzel kapcsolatban.

A Momentum azt állítja, hogy a többi ellenzéki párttal szemben új politikai stílust akarnak megvalósítani. Ezzel szemben Fekete-Győr András az interjúban azt mondja, hogy a hatalmat el kell küldeni a francba, és egy másik jelöltet, engem, személyes ismeretség nélkül minősít. Ez semmiben nem különbözik a többi ellenzéki párt stílusától. Ha a Momentum számára ez az új politikai stílus, akkor nagyot csalódtam bennük.

Fekete-Győr: Nem az öt százalék a cél, hanem hogy a hatalom elmenjen a francba
Hiába kapott selyemzsinórt, nem végezték ki a legutóbbi küldöttgyűlésen a Momentum elnökét. Szerinte vannak még tartalékai a pártnak, de a jó kampányhoz pénz kell. Miniszterelnök-jelölt és összefogás nélkül indulnak neki a választásnak. Interjú Fekete-Győr Andrással.

Nyugodt választási kampányra számít?

Mi az előttünk álló legfontosabb kihívásra fogunk koncentrálni. Az elmúlt hét évben Magyarország visszaszerezte a saját függetlenségét. Mi döntünk a saját dolgainkról, és azért lehetünk büszkék, mert ez közös magyar siker, hogy ha a kezünkbe vesszük a sorsunkat, akkor azzal Magyarország jól jár. Növekednek a bérek, emelkednek a nyugdíjak, szépülnek a belvárosi kerületek. Amikor mások akarták megmondani, hogyan éljünk, kit fogadjunk be, kivel éljünk, abból Magyarország mindig rosszul jött ki, de valakik nagyot nyertek rajta. A mostani útról nem szabad letérni.

Melyik a két kedvenc megújult utcája vagy tere a kerületből?

Még nincs teljesen kész, de a Kamermayer tér az, amit nagyon szeretek és személyes élmények is fűznek hozzá. A gyerekekkel rendszeresen végig szoktunk sétálni a korzón. Illetve az, ahol most gyakran járok: a Március 15. tér – azt is felújítottuk.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu

Ha megnyeri a kerületet, elvezetik a Duna két oldaláról az autóforgalmat?

Ez már régi törekvés és kis lépésekben haladunk. A Dunát én egy lehetőségként kezelem. A vizes vb kapcsán elindult fejlesztés első lépésként értelmezhető. Sajnos ki kell mondani, hogy ameddig nem tud megépülni az M0-s budai része, addig ez az észak-déli forgalom nem tud csökkenni a Duna partján.

Olvasói sztorik