Belföld

Az oligarchákra ömlő hitelek könnyen bedönthetik a bankrendszert

Akár bankcsődhullámot is okozhatna egy kormányváltás, vagy ha bármilyen egyéb okból elzárnák az úgynevezett nemzeti nagytőkések közpénzes bevételeit

– állítja hosszú, elemző cikkében az Átlátszó. Az oknyomozó portál 129 milliárd forintnyi politikailag kockázatosnak tűnő hitelt számolt össze, de a szám szakértők szerint magasabb is lehet.

Márpedig ha csökken a politikai hátszéltől függő bevétel, akkor a törlesztéssel is problémák lehetnek.

A pénzvilágban ezért komoly kockázatként tekintenek arra, hogy a „nemzeti oligarchák” állami- és kereskedelmi hitelekből hizlalják a birodalmukat. Szakértők szerint „az állami munkák elapadása maga lenne a krach, márpedig ehhez még kormányváltás sem kell, elegendő egy erősebb G-nap, vagy egy mérsékelt világgazdasági sokkhatás. A bankközi kamatok párszázalékos emelkedése milliárdos plusztétel évente a törlesztésben” – írják a cikkben.

Volt olyan bankár, aki szerint a csőd már most kódolva van a rendszerbe ezek miatt. Az igazán nagy kockázat abban van, ha olyan cégek kapnak sok hitelt, akik egyébként állami megrendelések nélkül nem tudnának megélni a piacról.

Az Átlátszó forrásai elsősorban az oligarchaközelbe került kereskedelmi pénzintézetek esetleges későbbi nehéz napjaitól tartanak. Ilyenek a Mészáros befolyási körébe tartozó MKB, a szintén Mészáros-kötődésekkel rendelkező Takarékbank és B3 Takarékszövetkezet, a hozzájuk kötődő, valahai Spéder-fellegvár FHB, illetve a Matolcsy-rokonság kisbankja, az NHB.A megkérdezett bankárok a felsoroltak közül az MKB-t és a Takarékbankot emelték ki, mint nagyobbnak számító lakossági bankokat, mondván, ebben a magasságban már nem lehet kicsit bukni.

A négy legnagyobb oligarchafinanszírozó az MKB, az állami Eximbank, majd jönnek a „valódi” kereskedelmi bankok: az OTP és a Raiffeisen.

A lenti ábrán látszik, hogy kik lettek ennek a hiteldömpingnek a legnagyobb kedvezményezettjei.

Kiemelt kép: Szigetváry Zsolt/MTI

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik