Belföld

Karácsony Gergely nagy bejelentést tett

Nagy bejelentést ígért Karácsony Gergely zuglói polgármester, a Párbeszéd társelnöke, legalábbis így vezette föl a politikust Rónai Egon az ATV Egyenes beszéd című műsorában. Nem volt nehéz kitalálni, hogy mire gondolt, hiszen napközben arról jelentek meg hírek, hogy Karácsony megegyezett Molnár Gyula MSZP-elnökkel a választási együttműködésről és a miniszterelnök-jelölti posztról.

Mivel a Demokratikus Koalíció és az Együtt korábban világossá tette, hogy nem akar közös listán indulni a szocialistákkal, nem nagyon lehetett másra gondolni, mint hogy Karácsony az MSZP kormányfőjelöltje lesz. Abban a szűk körben, amely még követi a hasonló híreket, szintén ez az értesülés terjedt el. Rónai rá is kérdezett erre, de nem ért el átütő sikert. Karácsony azt mondta, nem is tárgyalt hasonlóról az MSZP-vel, és ha az MSZP támogatná őt, azt nyilván az MSZP jelentené be.

A negyedórás beszélgetés egyetlen politikai tanulsága az volt, hogy két hónappal a létrejötte után (2014 után már másodszor) felbomlott az Együtt és a Párbeszéd szövetsége. A két párt mostanáig arról beszélt, hogy közösen vág neki az áprilisi választásnak. Karácsony tehát már nem az Együtt és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, csak a Párbeszédé, de ha lenne közös ellenzéki lista, annak a vezetését is elvállalná. Arra azonban nem adott választ, hogy mi történik akkor, ha ilyen nem lesz, azaz vállalja-e, hogy az MSZP lista élén szerepeljen, vagy az MSZP és a Párbeszéd esetleg közös listát állít (10 százalékra emelve maguk előtt a parlamenti küszöböt).

Karácsony (aki hangsúlyozta, hogy mérések szerint ő a legnépszerűbb ellenzéki politikus) közös listát, jelölteket, programot akar – éppúgy mint Botka László annak idején. Azt mondta, reméli, csatlakoznak majd más pártok is az együttműködéshez, de legalábbis nem zárják rájuk az ajtót, mert a jelenlegi helyzetben az ellenzék csak támogatókat veszít, ezért az alapoktól kell újrakezdeni az együttműködést.

Tíz perccel azután, hogy Karácsony kiment az ATV stúdiójából, az Együtt közleményben így reagált:

Az Együtt meggyőződése, hogy a Fidesz hatalma 2018-ban megtörhető. Ehhez együttműködésre és megújulásra egyszerre van szükség. Az elengedhetetlen megújulás elősegítése érdekében az Együtt nem kíván közös listát és közös miniszterelnök-jelöltet állítani a Magyar Szocialista Párttal.

Az egyéni választókerületi együttműködésre viszont továbbra is nyitottak – ez megegyezik a DK az elmúlt napokban ismételt álláspontjával. Az LMP és a Momentum pedig már korábban kizárta az összefogást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik