Közélet

A szavazók beküldenék Orbánt a ringbe

Azt ugyan még nem tudni, hogy a Jobbiknak mennyi pénze lesz a választási kampányra, de a decemberi adatok szerint sikerült egy kicsit visszatornáznia a támogatottságát – ez olvasható ki a Republikon Intézet közvélemény-kutatásából, amelyet az intézet médiapartnereként a 24.hu közöl elsőként. Az is kiderült, hogy a választók szívesen néznének miniszterelnök-jelölti vitát, függetlenül attól, hogy a kormánypárt vagy az ellenzék szimpatizánsai.

2017 júliusa óta tartó folyamat szakadt meg az év végén azzal, hogy a Jobbik az előző hónaphoz képest növelni tudta a támogatottságát mind a biztos pártválasztók, mind a teljes lakosság körében – derül ki a Republikon Intézet felméréséből.

A teljes népességben két, a pártválasztók esetében három százalékpontos növekedésről van szó (8-ról 10, illetve 13 százalékról 16 százalékra) – a több mint 660 millió forintos számvevőszéki büntetéssel sújtott párt számára csekély vigaszt jelenthet, hogy ezzel sikerült visszakapaszkodnia az augusztusi támogatottsági szintre. Ez azt is jelenti, hogy ismét nőtt a távolság a Jobbik és a biztos pártválasztók között 11 százalékon, a teljes népességben 7 százalékon stagnáló MSZP között.

Véget ért – de legalábbis szünetel – a Fidesz hónapok óta tartó növekedése is, aggodalomra azonban semmi oka a kormánypártnak: támogatottsága beállt a rekordnak számító 57 százalékos szintre a pártválasztók között, míg a teljes népességben változatlanul 34 százalékon áll. Ezzel szemben a DK, az LMP valamint a Momentum támogatottsága is csökkent 1-1 százalékponttal, a többi párté változatlan. (Az Együtt és a Párbeszéd közötti szakítás még nem látszik a számokon, közösen értek el 1, illetve 2 százalékot.)

Ha most lennének a választások, öt párt kerülne be a parlamentbe: a Fidesz, a Jobbik, az MSZP, az LMP és a DK.

Jelöltek vitája? Igény az lenne rá!

A Republikon Intézet ezúttal azt is megkérdezte a válaszadóktól, hogy mennyire tartják fontosnak egy miniszterelnök-jelölti vita megtartását, amire 2006 óta nem volt példa (akkor Orbán Viktor és a regnáló Gyurcsány Ferenc csapott össze). A megkérdezettek 46 százaléka mondta azt, hogy nagyon fontos vagy fontos lenne, hogy az egyes pártok jelöltjei szemtől szembe ütköztessék az érveiket. 25 százalék közömbös, míg 21 százalék szerint nincs szükség vitára.

Miközben sajtóinformációk szerint a Fideszben nem javasolják Orbánnak, hogy kiálljon vitázni, mert „nincs kihívója”, a Fidesz-szavazók között is azok vannak a legtöbben (40 százaléknyian), akik igénylik a vitát.

Ennél jóval lelkesebbek a Jobbik-szavazók: 72 százalékuk szívesen látna egy miniszterelnök-jelölti összecsapást, kilépve a parlamenti keretek közül. Nem sokkal maradtak el a baloldali-liberális szavazók sem, közülük 68 százalék tartja fontosnak a vitát.

 

A kutatás 1000 fő személyes megkérdezésével készült, nem, kor, végzettség és településtípus szerint reprezentatív az ország felnőtt lakosságára nézve. Az adatfelvétel időpontja: december 10-20. Ebben a mérésben a Republikon még együtt mérte az Együtt-Párbeszéd szövetséget, de a jövő hónaptól kezdve ismét külön kezeli őket.
Kiemelt kép: a 2006-os miniszterelnök-jelölti vita; MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik