Belföld

Egymilliárdért árulják a Palóc Nagyker ingatlanait

Öt hektárnyi ingatlant kínált eladásra a napokban a salgótarjáni Palóc Nagykereskedelmi Kft. vagyonából az állami felszámoló.

A Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. 1 milliárd 700 ezer forintra tartja az egymás mellett fekvő ingatlanokat, az ipari parkként nyilvántartott 2,3 hektáros területet és a 27 ezer négyzetméternyi kivett áruházat. Ennyi a becsérték és a minimumár is. A kiírás szerint az állapotuk átlagos, de nem tehermentesek: az ipari parkra keretbiztosítéki jelzálogjogot jegyeztek be a Raiffeisen Bank javára 450 millió forint erejéig, az áruház esetében az OTP-nek 2,9 milliárd a keretbiztosítéki jelzálogjoga és 3 milliárd jelzálogjoga van, biztosítására elidegenítési tilalmat is bejegyeztek. Az adóhivatalnak pedig végrehajtási joga van 162,7 millió és járulékai erejéig.

A május óta felszámolás alatt álló kereskedőcégtől

több mint 10 milliárd forintot követelnek a hitelezői, és ennél várhatóan jóval kevesebbel kell beérniük. A társaság vagyona becsértéken mintegy 2,5 milliárd forint

– tudtuk meg a felszámoló cégtől. Az eladási ártól függ persze, mennyi pénzhez jutnak végül a hitelezők, de az már biztos, hogy csak a biztosított követelésekkel rendelkezőknek, azaz a jelzálogjogosultaknak jut belőle. (Biztosított a hitelekből több mint 6 milliárdnyi.) Az ingó és ingatlan vagyon eladására több pályázat van folyamatban,

a felszámoló ütemterve alapján várhatóan 2018 nyarán fejeződhet be a vagyonértékesítés

– válaszolták a 24.hu-nak.

A munkavállalók elmaradt járandóságainak kifizetésére a Bérgarancia Alapból mintegy 360 millió forint támogatást hívtak le eddig. Állományban vannak még mintegy százan, ők hosszan tartó gyeden, gyesen lévő munkavállalók, vont mérleget a felszámoló.

A CBA-tól a stratégiai kiemelésig

A Palóc Nagyker a tavaly szeptemberben elrendelt csődeljárása előtt a CBA franchise partnereként és regionális központjaként 86 üzletből álló hálózatot működtetett, Nógrád megye legnagyobb munkáltatójának számított 1300 alkalmazottal. Egy ideig dinamikusan bővült a forgalma, 2012-ben még 25 milliárd forint volt az árbevétele, de az volt az utolsó nyereséges éve. 2015-ben már csaknem 2 milliárd veszteséget mutattak ki, a forgalom pedig 18 milliárdra esett vissza. Egykori regionális szerepétől aligha függetlenül speciális szabályok szerint folyik a felszámolás, miután stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánította a kormány.

Korábban volt hír arról, hogy egy-egy bolt más kiskereskedelmi cég hálózatába került át, képbe került például a Spar, és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke, Karsai Zoltán úgy tudja két boltot átvett az Unió Coop is a palócos csomagból.

CBA is érdeklődött néhány bolt átvétele iránt, sőt előkerült a Lidl neve is, de csak annyi biztos, hogy jelenleg nem a boltonkénti értékesítés az irány: a felszámoló novemberben leszögezte, hogy a Palócot egyben akarja értékesíteni. Karsai Zoltán ezt azzal magyarázta, hogy vannak olyan bezárt kisboltok a portfólióban, amelyek miatt aprófalvak vannak most ellátatlanul, mert csak egy üzlet volt helyben. Ha lehetne szemezgetni az eladásra felkínált egységekből, akkor ezeknek nem valószínű hogy lenne kérőjük. Hiszen a potenciális vevők nyilván a nagyobb, jövedelmező üzleteket vinnék, a kicsikre, amik nemigen termelnek profitot pedig rá sem hederítenének. Ekkor tartósan, vagy végleg bolt nélkül maradnának az aprófalvak, viszont ha egyben értékesítik a teljes boltpalettát, akkor a vevőnek a legkisebb boltokat is gondjaiba kell vennie.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik