Belföld

Lázár kitiltaná, a Mol építené a toronyházakat

Megszűnik a lehetőség, hogy 65 méternél magasabb magasház épülhessen.

Ezt jelentette be Lázár János miniszter a csütörtöki kormányinfón viszonylag váratlanul. Legalábbis két óriásprojekt van folyamatban, egy 120, illetve egy 90 méteres magasház építését is tervezik nagyberuházók a fővárosban. Az egyelőre nem világos, hogy a tervezett új szabályozás keresztbe veri-e ezeket.

A 65 méternél magasabb épületek építésének tiltása az ország teljes területén érvényes lesz – szögezte le kérdésünkre a Miniszterelnökség. A passzus az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény módosításában szerepel majd. Hozzátették: a szabályt a hatálybalépését követően indult ügyekben kell majd alkalmazni, valamint akkor, ha folyamatban lévő ügyben az építési kérelem módosulna. Arra a kérdésünkre azonban, hogy a 65 méteres szabály mikortól lesz hatályos, már nem válaszoltak. Így egyelőre nem tudni, hogy az új szabályozás hogyan érinti a részben már engedélyezett magasházas projekteket.

Ami a jelenlegi helyzetet illeti, Budapesten a fővárosi rendezési szabályozás (FRSZ) szerint akár 120 méteres magasságig lehetne toronyházat építeni, legalábbis Észak-Csepelen. A következő magassági határ 65 méter, ami a főváros több pontján megengedett. Ugyanakkor Budapesten jelenleg két, 65 méternél magasabb projekt tervezése zajlik, de egyik sem Észak-Csepelen. A gyakorlat ugyanis az, hogy a kerületi önkormányzatok, illetve a Városháza a befektetők igényének megfelelően átalakítja a szabályozását.

Így történt az egyik magasházas projekt, a Kopaszi-gátra tervezett, 120 méteres Mol-székház engedélyezésénél is. A főváros tavaly decemberben módosította a 2015-ben elfogadott FRSZ-t, így adva engedélyt a területen egy 120 méteres irodaház építésére. A másik magasházas projekt az Árpád-híd pesti hídfőjéhez tervezett 90 méteres irodaház. Ezt a HB Reavis fejleszti, a három hektáros területre (a volt buszpályaudvaréra) összesen öt épületet építenének. A fejlesztés második fázisában három irodatoronyt terveznek, amelyek közül a legmagasabb az említett 90 méteres, a másik kettő 75 és 65 méteres. Az Árpád hídi magasházak engedélyezése jelenleg is zajlik a fővárosnál.

Reakciók a bejelentésre

A Mol kérdésünkre azt válaszolta, hogy a Kopaszi-gát mellé tervezett MOL-székház területe a hatályos jogszabályok és törvényi előírás szerint megfelel az érvényes fővárosi és kerületi szabályozásnak. A MOL minden esetben, így ezúttal is a szabályok szerint jár el.

A MOL tulajdonában álló telken épülő irodaház tervezési és építési munkálatai az eredeti ütemterv szerint haladnak, így az új székház előreláthatólag 2021-re elkészül

– írták.

A HB Reavis kérdésünkre egyelőre nem kívánta kommentálni a Lázár János által bejelentett törvényjavaslatot, véleményük szerint korai lenne még találgatásokba bocsátkozni a jövőre vonatkozóan. Hozzátették: a fejlesztés jelenleg is építés alatt álló első fázisát a bejelentés nem érinti, így az építési munkálatokat zavartalanul folytatjuk tovább, tartva a 2019-re tervezett átadást.

Az alábbi ábrán piros körrel jelöltük az újonnan tervezett két projektet, a legismertebb magas épületek mellett.

Matolcsyék már nem építenek magasházat

Mint azt megírtuk, egy műszaki dokumentációból az derült ki, hogy az MNB-alapítványok 90 méteres magasházat álmodtak a Váci út 160-168. szám alatt területre. A módosított kerületi helyi rendezési terv szerint lakóházakat is építhetnek, amelyek a Marina-parti luxuslakások meghosszabbításaként is felfoghatók. Cikkünk megjelenése előtt azt írták lapunknak, lakásokat is építenek, ám cikkünk megjelenése után már azt közölték: sem lakásokat, sem magasházat nem terveznek építeni. Ám újabb kérdéseinkre nem válaszoltak, így egyelőre nem tudni, miért gondolták meg magukat, és ki építhet a területen lakásokat.

Matolcsyék luxuslakásokat építhetnek a Váci út környékére
Berobbannak a lakáspiacra a jegybanki alapítványok, és ők delejezik Budapest egyik legnagyobb ingatlanberuházását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik