Belföld

Lúgos támadás: ezúttal hat embert hallgatnak meg

Renner Erika meghallgatásával folytatódik a lúgos támadással vádolt orvos pere kedd délelőtt a Fővárosi Ítélőtáblán. Ez a megismételt másodfokú eljárás második tárgyalási napja, november 23-án – a sértetten kívül – Bene Krisztiánnak és két asszonynak tettek fel kérdéseket. A tanúk ugyanabban a társasházban laknak, mint a brutálisan megsebesített nő, és az ominózus márciusi reggelen mindketten láttak egy-egy gyanúsnak vélt alakot a lépcsőházban.

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

A keddi tárgyalási napon további hat embert hallgatnak meg a tervek szerint: Renner Erika élettársát, két barátnőjét, illetve három kórházi dolgozót. A két nőt vélhetően elsősorban arról kérdezik majd, mikor mondta nekik Renner Erika, és egyáltalán miért gondolhatja, hogy egykori szeretője a tettes, valamint, hogy ők – akik jól ismerik az egykori pár viharos, se veled, se nélküled kapcsolatát – hogyan vélekednek a támadó kilétéről. A kórházi alkalmazottakat, akik a sértett ügyvédje szerint korábban többször keveredtek ellentmondásba, a vádlott alibijéről kérdezik majd, pontosabban, hogy az igazgató valóban a kórházban tartózkodott-e a támadás idején.  De mindezek előtt

megtörténhet az, amire az eljárás alatt még nem volt példa, még a nyomozati szakban sem: a vádlott és a sértett szembesítése.

Lúgos támadás – „Van mit mondanunk Bene Krisztiánnak”
Két tárgyalási nap, nyolc beidézett tanú – így indul újra másodfokon az egykori budai kórházigazgató pere. Renner Erikát ezúttal szembesíteni fogják a vádlottal. Erre eddig nem volt példa.

Hogy milyen hosszúra nyúlik majd a megismételt másodfokú per, nem lehet tudni, bár

Renner Erika ügyvédje, Gál András szerint januárban pont kerül az ügy végére, legalábbis az ítélőtáblán, majd – ahogy az idén már megtörtént – ismét a legfőbb bírói fórumom, a Kúrián folytatódik az ügy. Bene Krisztián és ügyvédje két új szakértő kirendelését kérte, de ha az indítványnak helyt is adnak, Gál szerint akkor sem kell sokat várni a döntésre, annak ellenére sem, hogy a nő ügyvédje is terjesztett be bizonyítási indítványt.

Renner Erika ügyvédje ismét hangsúlyozta, céljuk, hogy az orvost emberölés kísérletéért ítéljék el, valamint személyi szabadság megsértése, és – a megállapított kifosztás helyett – felfegyverkezve elkövetett rablás bűntette miatt.

Érdekes, hogy most  éppen az az ügy előadó bírója, aki egy másik ügyben, amelyre korábban Gál András hivatkozott is, hogy alátámassza, indokolt az eltérő minősítés megállapítása, emberölés kísérletében talált bűnösnek egy nőt, aki bosszúból leforrázta kislányát.

Az anyát egyébként első fokon életveszélyt okozó testi sértés bűntettében marasztalták el, ám másodfokon az említett bíró azt állapította meg, hogy az eshetőleges szándék fennállt, vagyis az asszonynak számolnia kellett azzal, hogy gyermeke életét veszti.

A november 23-i tárgyalás hosszúra nyúlt, reggel 9 órakor kezdődött és nem sokkal délután 4 óra után ért véget. Miután ismertették az ügy, illetve az eddigi tárgyalások tapasztalatait, negyed 11 körül az áldozatot kiküldték a teremből, hogy meghallgassák az ügy vádlottját, az egykori kórházigazgatót. Az orvos azt mondta, vallomást tesz, de fenntartja, amit eddig mondott, ellenben kiegészítette azt. Hosszasan beszélt arról, hogy nem zaklatta a nőt, miután véget ért a kapcsolatuk. Percekig fejtegette, hogy amennyiben a rendőrség vagy a bíróság jobban figyel, megbizonyosodhatott volna róla, hogy a bűncselekmény elkövetésének idején ő a kórház területén tartózkodott. Megjegyezte: nagyon örül, hogy a mostani tárgyalási napokon meghallgatják azokat a tanúkat, akik igazolhatják, hogy valóban az intézményben volt a kérdéses időben.

A két tanú után Renner Erikát kérdezte a bírói tanács tagjai és az ügyész is. Bene ügyvédje ellentmondásokat kereset a nő vallomásaimban. Próbálkozását – hogy hazugságon kapja Renner Erikát – egy pillanatra nevetés szakította meg, amikor a nő „elnézést kért” azért, mert nem szó szerint idézett a jegyzőkönyvből. Az áldozat végig tartotta magát, de amint befejeződött a tárgyalás, elsírta magát.

Elsírta magát meghallgatása után Renner Erika
A vádlott ügyvédje kereste a különbségeket a vallomásaiban. A nő„elnézést kért” tőle, mert nem szó szerint idézett a jegyzőkönyvből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik