Belföld

Kutyalánccal támadt az ózdi gyilkos banda – elítélik őket

Huszár Krisztina
Huszár Krisztina

újságíró. 2017. 11. 15. 07:25

Ítéletet hirdet szerdán a Debreceni Ítélőtábla egy négyfős társaság ügyében, amelynek tagjai idős embereket támadtak meg Ózdon, hogy pénzt és értékeket szerezzenek. A brutális banda ügyében első fokon a Miskolci Törvényszék döntött idén márciusban:

  • Az elsőrendű vádlottat bűnsegédként elkövetett emberölés bűntettének kísérlete, társtettesként  elkövetett magánlaksértés bűntette, társtettesként elkövetett rablás  bűntette, visszaélés okirattal vétsége, társtettesként elkövetett testi sértés  bűntette és társtettesként elkövetett lopás vétsége miatt 15 év fegyházbüntetéssel sújtotta.
  • A másodrendű többet kapott: életfogytig tartó szabadságvesztést szabtak ki rá emberölés bűntettének kísérlete, társtettesként elkövetett magánlaksértés bűntette, társtettesként elkövetett rablás bűntette, visszaélés okirattal vétsége, társtettesként elkövetett testi sértés bűntette és társtettesként elkövetett lopás vétsége miatt. Az akkori ítélt szerint legkorábban 35 év után szabadulhat.
  • A harmadrendű vádlottat bűntettében, társtettesként elkövetett  magánlak sértés bűntettében, visszaélés okirattal vétségében, társtettesként  elkövetett testi sértés bűntettében és bűnsegédként elkövetett lopás vétségében találták bűnösnek. Tettéért 5 évet kapott, ugyancsak fegyházban.
  • Az utolsó támadót rablás bűntette, társtettesként elkövetett magánlaksértés bűntette, visszaélés okirattal vétsége, társtettesként elkövetett testi sértés bűntette és bűnsegédként elkövetett lopás vétsége miatt ítélték el, neki szintén 5 évet kell lehúznia egy fegyházban.

A határozat ellen az ügyész súlyosításért, a vádlottak és védőik pedig felmentésér illetve enyhítésért fellebbeztek, ezért került az ügy a táblabíróság elé.

A négyfős ózdi társaság 2012 decemberében döntött úgy, hogy idős emberektől fognak pénzt vagy egyéb értékeket szerezni. Egyik éjjel mindannyian maszkot húztak és elindultak egy házhoz.

Eldöntötték, ha kell, agyon is verik a lakót.

Egyikük – a másodrendű vádlott – berúgta az ajtót, és kezében egy 40 centiméteres fémrúddal berontott. Először ököllel esett az idős embernek, közben azt kiabálta, hogy

add elő a pénzed vagy megölünk.

Az idős ember a földre esett és ájulást színlelt. Ekkor a támadók letépték a karján lévő órát, elvették a telefonját és felforgatták a házat. Pénz és különféle tárgyakat vittek magukkal. 2013 januárjában az első- és a másodrendű vádlott – miután benyugtatózták magukat és ittak – ismét elindultak. Egyikük kapucnit, a másik maszkot húzott a fejére. Egy félreeső házat szemeltek ki maguknak és megbeszélték, hogy utóbbi férfi “elintézi” a lakókat, cinkosa pedig addig összepakol az épületben. ahogy utóbb is, egyikük berúgta az ajtót, majd együtt kezdtek kutakodni. A másodrendű vádlottnál egy gumicsőbe húzott hatvan centiméteres kutyalánc volt, ezzel kezdte ütlegelni a fotelban ülő 69 éves áldozatot, akit olyan súlyosan bántalmazott, hogy a helyszínen belehalt sérüléseibe.

A  vádlottak ezután a másik szobába mentek, és a tettes ugyanezzel a módszerrel bántalmazta a 68 éves lakót, míg cinkosa feldúlta a házat. Ahogy egy korábbi megtámadott, ő is halottnak tettette magát, így élte túl.  A vádlottak különböző tárgyakat és 20 ezer forintot zsákmányoltak.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

smoking sign in coffe shop
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.