Belföld

Kutyalánccal vertek időseket az ózdi gyilkosok

Nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérlete, felfegyverkezve elkövetett rablás bűntette – egyebek mellett ezért álltak bíróság elé egy ózdi banda tagjai, akik idős emberekre támadtak. Egy ember meghalt, ketten túlélték, de úgy, hogy ájultnak illetve halottnak tettették magukat. Az ügyben a Miskolci Törvényszék döntött első fokon, csütörtökön.

A négyfős ózdi társaság 2012 decemberében döntött úgy, hogy idős emberektől fognak pénzt vagy egyéb értékeket szerezni. Egyik éjjel mindannyian maszkot húztak és elindultak egy házhoz, a terv az volt, hogy

ha kell, agyon is verik a lakót.Egyikük – a másodrendű vádlott berúgta az ajtót, kezében egy 40 centiméteres fémrúd volt, de először ököllel esett az idős embernek, közben azt kiabálta,hogy adja elő a pénzét, vagy megölik.A lakó a földre esett és ájulást színlelt. Ekkor a támadók letépték a karján lévő órát, elvették a telefonját és felforgatták a házat. Pénz és különféle tárgyakat vittek magukkal. 2013 januárjában az első- és a másodrendű vádlott – miután benyugtatózták magukat és ittak – ismét elindultak. Egyikük kapucnit, a másik maszkot húzott a fejére. Egy félreeső házat szemeltek ki maguknak és megbeszélték, hogy utóbbi férfi “elintézi” a lakókat, cinkosa pedig addig összepakol az épületben. Egyikük berúgta az ajtót, majd együtt kutakodni kezdtek. A másodrendű vádlottnál egy gumicsőbe húzott hatvan centiméteres kutyalánc volt, ezzel kezdte ütni a fotelban ülő idős embert, akit olyan súlyosan bántalmazott, hogy a helyszínen belehalt sérüléseibe.
A támadók ezután a szobába mentek, ahol a másik lakó volt. A másodrendű vádlott őt is kutyalánccal ütlegelte, amíg társa felforgatta a házat. Az idős ember úgy tett, mintha meghalt volna. A páros 20 ezer forintot érő zsákmánnyal távozott.A Miskolci Törvényszék csütörtöki ítélete szerint

      a másodrendű vádlott életfogytig tartó fegyházbüntetést

 

      az elsőrendű vádlott 15 év fegyházbüntetést

 

    a harmad- és a negyedrendű vádlott pedig 5-5 év fegyházbüntetést

kapott. A másodrendű vádlott feltétesen szabadulhat 35 év múlva.

A döntés nem jogerős, az ügyész súlyosbításért, a vádlottak és a védők viszont enyhítésért fellebbeztek. A per a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik