Belföld

Az orbáni propaganda tankönyvi példája jelent meg a Magyar Időkben

Tökéletes kordokumentum jelent ma meg a Magyar Időkben: az „Álvitát folytat a Helsinki Bizottság” című írást érdemes eltenni, és majd azzal mutogatni az unokáknak, hogy „Tessék, ilyen volt 2017-ben a Nemzeti Együttműködés Rendszere!” Állami pénzből élő álcivilek és a propagandáért felelős miniszter helyettese egymásra licitálva hazaárulozzák a kormányt zavaró „Soros-szervezetet” egy főleg állami pénzből fenntartott lapban.

Papír, amire nyomtathat a kormány

Kezdjük ott, hogy abba a Magyar Időkbe nyomtatták ki a cikket, ami azon kevés újságok egyike, amely nem a piacra készül, nem is auditálják sem a print lapot, sem az internetes portált. Nem is kell, hiszen 2015-ben 80 százalék, 2016-ban 63 százalék volt a lap állami reklámbevételeinek aránya. A lap szerkesztősége a beszántott Népszabadság volt székházában üzemel:

  • tulajdonosa Orbán Viktor jóbarátja – sokak szerint strómanja –, Mészáros Lőrinc,
  • felelős kiadója a G-nap után Simicska Lajost és a Magyar Nemzetet faképnél hagyó Liszkay Gábor,
  • főszerkesztője a kormányt körmeszakadtáig védő Gajdics Ottó, aki egy másik Simicska érdekeltséget, a Lánchíd Rádiót hagyott ott Liszkayval egy napon.

Állami pénzből kitömött civilek okoskodnak

Ennek az újságnak a címlapján, igaz, csak legalul, ott figyel ez a viccnek is erős cikk, ami így indul:

Részletkérdésekkel foglalkozik és álvitát folytat a Magyar Helsinki Bizottság a migrációval kapcsolatban, a nemzeti konzultáció elleni akciójukkal pedig alátámasztják az őket eddig érő kritikák jogosságát – nyilatkozta lapunknak Szánthó Miklós.

Szánthó Miklós a nagyon hivatalos nevű Alapjogokért Központ igazgatója. Az Alapjogokért Központ magát civil szervezetnek mondja, és többnyire jogi kérdésekbe szakért, mindig úgy, hogy a kormány álláspontját támasztják alá. Ebben a cikkben például a „Soros-terv megvalósításán dolgozó”, a kormánynak több okból is kellemetlen Helsinki Bizottságot ekézi Szánthó:

A nemzeti konzultáció elleni támadásával ismét egyértelművé tette a Magyar Helsinki Bizottság, hogy a migrációt támogatja

– mondja például az igazgató. A cikkből nem derül ki, hogy mi pontosan ez a „támadás”, és miért indította a Helsinki. Arról van szó egyébként, hogy a minap a Helsinki Bizottság bírósághoz fordult a Nemzeti Konzultáció miatt, mivel szerintük a konzultációban szereplő állítások megsértették az egyesület jó hírnevét. Egészen pontosan az ötödik kérdéssel volt problémája a Nyílt Társadalom Alapítványtól is pénzt kapó szervezetnek:

Soros György jelentős összegekkel támogat olyan szervezeteket, amelyek segítik a bevándorlást, és védik a törvénytelenségeket elkövető bevándorlókat. Ilyen például a Helsinki Bizottság, mely a határzár tiltott átlépése kapcsán azzal érvelt, hogy „aggályosnak tekinthető a jogellenes belépéssel kapcsolatos súlyos jogkövetkezmények alkalmazása”.

A helsinkisek  azt írták, ők soha nem szorgalmazták a „migránsok” vagy „bevándorlók” bűntetteinek enyhébb megítélését, de mindig is kiálltak a jogegyenlőség mellett. Az Alapjogokért Központ vezetőjét viszont a jogegyenlőségnél jobban érdekli, hogy a kormány álláspontját tolja, és a csak arról nyilatkozik a cikkben, hogy a Helsinki migránsokkal akarja elárasztani Magyarországot, és mivel Sorostól kapnak pénzt, ezért a nemzetállamok lebontásán munkálkodnak. Meglepő? Ha valakinek igen, akkor jöjjön Szánthó Miklós felsorolása arról, honnan is van pénze a „civil” szervezetének:

A Polgári Magyarországért Alapítvány, ez a Fidesznek a pártalapítványa, illetve többek között jegybanki alapítvány is, és én személy szerint nagyon büszke vagyok rá, hogy akár Balog Zoltán, akár Kövér László, akár Matolcsy György támogatásra érdemesnek tart minket.

A propagandáért felelős miniszter jobbkeze is kap egy mikrofont

A Magyar Időknek Dömötör Csabát, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkárát is sikerült megszólaltani az ügyben. Azaz Rogán Antal jobbkezét, aki rendre a nyilvánosságot kerülő miniszter helyett válaszolgat a Parlamentben az ellenzéki politikusok kérdéseire, és annak a minisztériumnak az egyik vezetője, amely többek között a Soros-ellenes plakátkampányért és úgy általában a propagandáért, például a nemzeti konzultációért is felel.

Dömötör Csaba azt mondta  – arra, hogy a Helsinki szerint jó hírnevüket sérti, hogy valótlant állítottak róluk egy egyébként végtelenül hazug, senkit, semmire fel nem jogosító kérdőívben, ami miatt Brüsszelben is vizsgálódnak –, hogy „felháborító, hogy a bizottság az állampolgárok véleménynyilvánítását próbálja megakadályozni.”

Tehát a MHB bírósághoz fordulása a véleménynyilvánítás felháborító akadályozása, nem az, hogy kopasz verőemberek nem engedték az MSZP-s Nyakó Istvánnak, hogy népszavazási kérdést adjon be. Nem is az, hogy, amikor a Momentumnak elég aláírása gyűlt össze, akkor sem írtak ki népszavazást a budapesti olimpiáról. És nem is  az, amikor még az aláírások gyűjtése előtt gyorsan törvényt módosítottak.

Dömötör álláspontját egy másik „civil” szervezet, a CÖF-COKA visszhangozza: a Helsinki Bizottságnak is tudomásul kell vennie, hogy az emberek többségének a véleménye Európában, így Magyarországon sem kerülhető meg.

Állítja magabiztosan az Alapjogokért Központhoz hasonlóan állami pénzekkel kitömött szervezet, amely korábban Békemenetek szervezésében, manapság leginkább kormánypárti plakátolásban és nyilatkozásban erős.

Ha a CÖF a magyarok véleményére kíváncsi, akkor íme:

Bár a Kárpát-medence egyik legerősebb civil szervezetének tartja magát a Civil Összefogás Fórum, az egy százalékos adófelajánlások száma és összege alapján a TASZ, a Magyar Helsinki Bizottság és az Átlátszó mögött álló alapítvány is erősebb nála.

Számokra lefordítva: az egyszázalékos felajánlásoknál 259-en gondoltak a CÖF-re, amiből 1 188 535 forint bevételük származott, a Magyar Helsinki Bizottságot pedig 282-en, 2 059 260 forinttal támogatták.

Szerencsére a kormánynak kedves szervezetre az állampolgárokon kívül gondolnak az állampolgárok pénzével gazdálkodó cégek is. Csúszott is nekik félmilliárd a Magyar Villamos Művektől, amiből már el lehet lenni „Soros-pénz” nélkül, és kicsit könnyebb szépeket mondani a kormányról, illetve csúnyákat a kormány célkeresztjébe kerülőkről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik