Belföld

Kétszázezer aláírást ígért a Momentum Vágó Gábornak

27000 népszavazási aláírási ívet vett ma át Vágó Gábor a Nemzeti Választási Irodától (NVI). Ez 405 000 aláírás gyűjtésére elég, ami kicsivel több, mint a kétszerese a szükséges mennyiségnek, ugyanis 200 ezer szignó kell ahhoz, hogy a parlament kénytelen legyen országos népszavazást kiírni.

Egyetért-e Ön azzal, hogy a korrupciós bűncselekmények büntethetősége legalább tizenkét év elteltével évüljön el?

Így szól Vágó azon a kérdése, amelyet szeptember elején engedett át a Kúria. Az ex-LMP-s politikus összesen 11 kérdéssel próbálkozott, a fentin kívül még egy csúszott át, az így szól:

Egyetért-e Ön azzal, hogy köztulajdonban álló gazdasági társasággal foglalkoztatási jogviszonyban álló személy onnan származó éves jövedelme a köztársasági elnök tiszteletdíjának éves összegét ne haladhassa meg?

Az állami vezetők bérplafonjáról szóló kérdés aláírásgyűjtése már javában zajlik, és úgy tudjuk, egyáltalán nem záporoznak az aláírások, kicsi a valószínűsége, hogy valóban népszavazásig juthat a kérdés.

Viszont érdemes megjegyezni, hogy a bérplafonos kérdés mögé nem állt be a Momentum, amely a NOlimpia-kampányban, igaz, más pártok segítségével, mégis 266 ezer aláírást gyűjtött, aminek hatására a kormány és a főváros visszavonta Budapest olimpiai pályázatát.

Most viszont olyannyira beálltak Vágó mellé, hogy egyedüli pártként elkísérték az aktivistát az NVI-be átvenni az íveket.

És egymaguk 200000 aláírás összegyűjtését vállalták. Azaz azt üzenik, egyedül képesek elintézni, hogy legyen népszavazás.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Ez a vállalás annak fényében értelmezhető igazán, ha megnézzük a többi támogató párt hány aláírást ígért Vágónak:

  • MSZP: 45000
  • Együtt: 22500
  • Párbeszéd: 22500
  • Kétfarkú Kutya Párt: 22500

A DK és az LMP ma dönt elnökségi ülésen arról, hogy ők hány aláírást vállalnak. Úgy tudjuk, mindkét pártnál pár tízezres nagyságrendről van szó. A pártok mellett a Gulyás Márton-féle Közös Ország Mozgalom is jelezte Vágónak, hogy részt kíván venni a gyűjtésben.

Vágó Gábor a következővel magyarázta, miért erőlteti a népszavazásokat:

A népszavazás kiváló alkalom arra, hogy a különböző pártok, szavazóik és a párt nélküli bizonytalanok is felsorakozzanak egy nekik fontos ügy mögött. Az eszköz hatékonyságát mutatja, hogy a paranoid kormány kijelölt engem közellenségnek, ezzel is azt mutatják, hogy tartanak a népszavazástól.

Ez a Momentumnak is jó alkalom lehet, mert ha valóban ennyi aláírást gyűjtenek, a politikai győzelem az övék Vágó mellett, hiába gyűjtött a legtöbb ellenzéki párt aláírást.

Azt mindenesetre többen egybehangzóan állítják, hogy a NOlimpia-kampány után párttá alakult Momentum sokat tanult az első aláírásgyűjtésből, és jól képzett, lelkes hálózata van aktivistákból és párttagokból. A siker azért is fontos lenne számukra, mert az olimpiai aláírásgyűjtés óta nem volt nagy dobásuk, és a közvélemény-kutatók rendre bőven a parlamenti bejutási küszöb alatt mérik a pártot. Márpedig a momentumosok arra számítottak, hogy rakétaként fog kilőni a népszerűségük: belső fórumokon 10 százalék körüli eredményeket becsültek maguknak nyár végére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik