Belföld
Budapest, 2015. január 2.
Vágó Gábor volt LMP-s képviselő a Facebookon MostMi! - Új országot építünk! mottóval, a közállapotok megváltoztatásáért meghirdetett demonstráción a Magyar Állami Operaház épülete előtt a fővárosi Andrássy úton 2015. január 2-án. A demonstrációt a három évvel ezelőtti tüntetés évfordulója alkalmából szervezték az operaház elé.
MTI Fotó: Marjai János

Kétszázezer aláírást ígért a Momentum Vágó Gábornak

Kálmán Attila
Kálmán Attila

újságíró. 2017. 09. 15. 14:02

27000 népszavazási aláírási ívet vett ma át Vágó Gábor a Nemzeti Választási Irodától (NVI). Ez 405 000 aláírás gyűjtésére elég, ami kicsivel több, mint a kétszerese a szükséges mennyiségnek, ugyanis 200 ezer szignó kell ahhoz, hogy a parlament kénytelen legyen országos népszavazást kiírni.

Egyetért-e Ön azzal, hogy a korrupciós bűncselekmények büntethetősége legalább tizenkét év elteltével évüljön el?

Így szól Vágó azon a kérdése, amelyet szeptember elején engedett át a Kúria. Az ex-LMP-s politikus összesen 11 kérdéssel próbálkozott, a fentin kívül még egy csúszott át, az így szól:

Egyetért-e Ön azzal, hogy köztulajdonban álló gazdasági társasággal foglalkoztatási jogviszonyban álló személy onnan származó éves jövedelme a köztársasági elnök tiszteletdíjának éves összegét ne haladhassa meg?

Az állami vezetők bérplafonjáról szóló kérdés aláírásgyűjtése már javában zajlik, és úgy tudjuk, egyáltalán nem záporoznak az aláírások, kicsi a valószínűsége, hogy valóban népszavazásig juthat a kérdés.

Viszont érdemes megjegyezni, hogy a bérplafonos kérdés mögé nem állt be a Momentum, amely a NOlimpia-kampányban, igaz, más pártok segítségével, mégis 266 ezer aláírást gyűjtött, aminek hatására a kormány és a főváros visszavonta Budapest olimpiai pályázatát.

Most viszont olyannyira beálltak Vágó mellé, hogy egyedüli pártként elkísérték az aktivistát az NVI-be átvenni az íveket.

És egymaguk 200000 aláírás összegyűjtését vállalták. Azaz azt üzenik, egyedül képesek elintézni, hogy legyen népszavazás.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Ez a vállalás annak fényében értelmezhető igazán, ha megnézzük a többi támogató párt hány aláírást ígért Vágónak:

  • MSZP: 45000
  • Együtt: 22500
  • Párbeszéd: 22500
  • Kétfarkú Kutya Párt: 22500

A DK és az LMP ma dönt elnökségi ülésen arról, hogy ők hány aláírást vállalnak. Úgy tudjuk, mindkét pártnál pár tízezres nagyságrendről van szó. A pártok mellett a Gulyás Márton-féle Közös Ország Mozgalom is jelezte Vágónak, hogy részt kíván venni a gyűjtésben.

Vágó Gábor a következővel magyarázta, miért erőlteti a népszavazásokat:

A népszavazás kiváló alkalom arra, hogy a különböző pártok, szavazóik és a párt nélküli bizonytalanok is felsorakozzanak egy nekik fontos ügy mögött. Az eszköz hatékonyságát mutatja, hogy a paranoid kormány kijelölt engem közellenségnek, ezzel is azt mutatják, hogy tartanak a népszavazástól.

Ez a Momentumnak is jó alkalom lehet, mert ha valóban ennyi aláírást gyűjtenek, a politikai győzelem az övék Vágó mellett, hiába gyűjtött a legtöbb ellenzéki párt aláírást.

Azt mindenesetre többen egybehangzóan állítják, hogy a NOlimpia-kampány után párttá alakult Momentum sokat tanult az első aláírásgyűjtésből, és jól képzett, lelkes hálózata van aktivistákból és párttagokból. A siker azért is fontos lenne számukra, mert az olimpiai aláírásgyűjtés óta nem volt nagy dobásuk, és a közvélemény-kutatók rendre bőven a parlamenti bejutási küszöb alatt mérik a pártot. Márpedig a momentumosok arra számítottak, hogy rakétaként fog kilőni a népszerűségük: belső fórumokon 10 százalék körüli eredményeket becsültek maguknak nyár végére.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 06:  Supreme Court nominee Judge Brett Kavanaugh organizes his desk before testifying to the Senate Judiciary Committee on the third day of his Supreme Court confirmation hearing in the Hart Senate Office Building on Capitol Hill September 6, 2018 in Washington, DC. Kavanaugh was nominated by President Donald Trump to fill the vacancy on the court left by retiring Associate Justice Anthony Kennedy.  (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.