Belföld

Megszavazták a korrupciós bűncselekmények elévülési idejének meghosszabbítását

Egységesen 12 évre emelkedik a korrupciós bűncselekmények elévülési ideje – döntött kedden a Büntető törvénykönyv (Btk.) módosításával a parlament.

A Jobbik kezdeményezésére benyújtott, házszabálytól eltérő gyorsasággal tárgyalt indítványt

170 igen szavazattal, egyhangúlag fogadta el az Országgyűlés.

A módosítás a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba.

Staudt Gábor, a Jobbik frakcióvezető-helyettese az előző esti általános vitában azt mondta: javaslatuk arra a népszavazási kezdeményezésre reagál, amelyet Vágó Gábor volt LMP-s országgyűlési képviselő vezetésével nyújtottak be, és amelyről a Fidesz jelezte, parlament elé kerülése esetén támogatná.

Korrupcióellenes népszavazás: „Gulyás Gergely blöfföl”
A Fidesz ki akarja fogni a szelet a népszavazási aláírásgyűjtés vitorlájából – mondta Vágó Gábor.

A korrupciós bűncselekmények elévülésének meghosszabbításáról kezdeményezett népszavazási aláírásgyűjtés vasárnap indult el, mellé állt az MSZP, az LMP, a Párbeszéd, az Együtt és a Momentum Mozgalom. A kezdeményezésben ugyancsak a 12 éves elévülési idő szerepel.

Gulyás Gergely (Fidesz), a parlament törvényalkotási alelnöke erre korábban úgy reagált: nincs szükség referendumra a kérdésben, a Fidesz megszavaz egy törvénymódosító javaslatot a korrupciós bűncselekmények elévülésének meghosszabbításáról, amennyiben azt valaki benyújtja az Országgyűlésnek.

Momentum: maradunk az utcán

A Momentum Mozgalom máris reagált a szavazásra. A 24.hu-nak is elküldött közleményükben azt írják,

a parlamenti ellenzék megtette, amit a Fidesz kért, és nem kért cserébe semmit, hogy a magyar politikai elit tisztább lehessen – pedig lehetősége lett volna erre. Sőt, a parlamenti ellenzéknek felelőssége és kötelessége is, hogy ilyen esetben még egy lépést kikényszerítsen a jogállamiság és a tisztesség irányába. A Jobbik sem lát egy lépéssel előre: a parlamenti ellenzék hagyta, hogy a Fidesz dróton rángassa őket.

A Momentum ennél többet akar, ezért továbbra is marad az utcán és küzd a korrupció ellen, az emberekkel közösen – írják. Szerintük a közéletnek kell megtisztulnia, a Btk. pedig önmagában keveset ér, amíg Polt Péter a helyén van.

A Momentum hétfőn indította az aláírásgyűjtést a korrupcióellenes népszavazáshoz, és mint kiderült, egy nap alatt mindössze ötezer szignót sikerült összegyűjteniük.

A Momentum egyébként egy másik kérdésben is népszavazást kezdeményez: hétfőn jelentették be, hogy Polt Péter legfőbb ügyész visszahívhatóságáról is referendumot szeretnének.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik