Belföld

Két paksi domain miatt purparlézott az MVM Paks Zrt.

A szólásszabadság nem jutott a monopolhelyzetben lévő MVM Paks II. Zrt. eszébe, csak a jóhírneve.

Nem mindenkinek tetszik a paksi atomerőmű oroszos bővítése, ezért tiltakozó honlapok is létrejöttek már. Az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt.-nek (ami már nem kötődik az egykori anyacég MVM-hez, a tulajdonosi jogok a Miniszterelnökségnél vannak) azonban nem tetszenek ezek a honlapok, ezért megpróbált kettőt betiltani – számolt be a történtekről a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a blogján.

Egy magánszemély lefoglalta ugyanis a Stopaks.hu és Nopaks.hu domainneveket, ezért a domainregisztrációs testülethez fordult az állami energiacég. Érvelésük egyszerű volt, a Paks név összefonódott az erőmű bővítésével, így a regisztrációk sértenék a jóhírnevüket, üzleti megítélésüket.

A magánszemélyt a TASZ védte. A védelem szerint ennél erősebb bírálatot is el kell viselnie egy közfeladatot ellátó állami szereplőnek. Ráadásul egy magánember és egy állami cég nem versenytársak, sőt az MVM Paks II. Zrt.-nek nincs is versenytársa egyáltalán.

A testület döntött, szerintük nem tagadható meg a regisztráció, mert a Paks nem közismert kereskedelmi név, így az üzleti tisztességre sem lehet hivatkozni. A domainek nem sértőek és nem megbotránkozást keltőek, a jóhírnevet sem sértik. A kritikus álláspontot kifejező címek használatát nem tiltja amúgy sem a szabályzat.

(via Zoom.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik