Belföld

Tegye össze a két kezét, aki eddig jól járt a bulinegyedben

Jánossy Villő
Jánossy Villő

újságíró. 2017. 10. 02. 15:40

Cikksorozatunk utolsó részében kiderül, hogy vége a jó világnak, mégsem elégedett minden lakó. Elmagyarázzuk, mit tehet az önkormányzat Belső-Erzsébetvárosért, és mit nem, és hogyan néz majd ki a kerület jövő nyáron.
Korábban a témában:

A keddi rendkívüli ülésen kerülhet pont az ügy végére, egy hosszú, hónapokon át tartó vita zárulhat le, vagy kezdődhet elölről. A VII. kerületi önkormányzat eddig állította, hogy megvan kötve a keze, ennek ellenére komolyan szigorodnak a bulinegyedre vonatkozó szabályok.

Súlyos milliárdok egy szétbarmolt városrészért
Összeszedtük, mit kis kell tudni a bulinegyed számairól. Jól jár-e az, aki lakást vesz a Kazinczy utca környékén, és megéri-e a lakóknak tűrniük a legénybúcsúsokat a hatalmas bevételért cserébe?

Ezt a zárva tartást, nyitva tartást önkormányzati rendelettel nem is tudjuk szabályozni.

– mondta Vattamány Zsolt VII. kerületi polgármester a kerületi tévében még augusztusban.

Amióta a lakók az éjféli zárat követelik, azóta megy a felelőskeresés. Mindenki másra mutogat, a lakók az önkormányzatra, az önkormányzat pedig az államra, mondván, hogy ők nem tehetnek semmit, ami megakadályozhatná a szigorúbb csendrendeletet Belső-Erzsébetvárosban. De elsőre ez inkább hárításnak tűnik, hogy a kerület minden veszteség nélkül, a lehető legjobban jöjjön ki a helyzetből. Nyomatékosítja, hogy fontos számukra a lakosság véleménye, szeretnének is segíteni, csak éppen ez nem olyan egyszerű. Elvégre komoly bevételt hoz Belső-Erzsébetváros, és mintegy 10 ezer embert foglalkoztat a bulinegyed.

Fotó: 24.hu/Berecz Valter

Se perc alatt jogi útvesztőbe kerülhetünk, ha alaposabban utánanézünk, kinek mit szabad és mit nem

Az önkormányzat arra hivatkozik, hogy sajnos akkor sem tehetnek semmit, ha kiveszik a már sokszor emlegetett 9/2013. (II.22.) rendelet második mellékletét, ami kimondja, hogy a bulinegyedben reggel hatig lehet nyitva bármi. Ez pedig azért van, mert Belső-Erzsébetváros jelentős része világörökségi helyszín védőövezete, amire gyakorlatilag ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a világörökségi helyszínekre. Itt a kereskedelmi törvény dönti el, hogy mi a teendő, ki üzemeltethet kocsmát.

Nem az önkormányzat engedélyezi a bulinegyedben az éjszakai nyitva tartást, hanem a rendőrség mint szakhatóság véleményezése alapján adja ki a jegyző az engedélyt. Vattamány is erre utalt a fenti idézetben. Sajnos nincs mit tenni, a törvénybe nem szólhatnak bele. A jegyző azonban elvileg a hatályban lévő jogszabályok alapján ad engedélyt, az önkormányzati rendelet pedig jogszabály. Kérdés, hogy figyelmen kívül hagyhatja-e, ha az önkormányzat úgy dönt, hogy eltörli a csendrendelet második számú mellékletét – ami ez alapján teljesen fölöslegesen született meg.

A kereskedelmi törvény ugyanis kimondja, hogy

A világörökségi területen működő, szeszes italt kimérő, árusító kereskedelmi, illetve vendéglátó üzlet 24 és 6 óra közötti nyitva tartásához a jegyző engedélye szükséges. Az engedélyezési eljárásban az általános rendőrségi feladatok ellátására létrehozott szerv szakhatóságként vesz részt.

Fotó: 24.hu/Berecz Valter

De ennél több nem derül ki, maximum annyi, hogy általánosságban, a világörökségi helyszíneket nem említve az önkormányzat dönt arról, hogy meddig tarthatnak nyitva az alkoholt áruló helyek.

A kormányhivatalnál kérdeztünk rá, hogy létezik-e bármilyen más pont, törvény, rendelet, bármi, ami kimondja, hogy a jegyzőnek nem kell figyelembe vennie az önkormányzat által kiadott csendrendeletet. Hivatalos válaszuk egyértelműnek tűnik.

Az önkormányzat képviselő-testülete a kereskedelemről szóló törvény ezen előírásain túl nem szabályozhatja rendeletben a világörökségi területeken működő szeszes italt kimérő, árusító kereskedelmi, illetve vendéglátó üzlet 24 és 6 óra közötti nyitva tartását.

Az már más kérdés, hogy pontosan mi következik a törvény előírásaiból. A világörökségi helyszínekre vonatkozó pár sor nem taglalja túl hosszan a témát, az is lehet, hogy egyszerűen még nem adódott hasonló probléma.

A piros vonalon belüli terület világörökségi helyszín, a kék vonal pedig a védőövezet határait jelöli ki. A védett terület a Klauzál tér magasságában ér véget, onnan fölfelé határozhat bármiről az önkormányzat. Forrás: világörökség.hu

Mégis van megoldás

Most, hogy felgöngyölítettük a csendrendelet jogi hátterét, és kitárgyaltuk, mivel védekezett eddig az önkormányzat, éles fordulatot vett a bulinegyed sorsa. Megérkezett az önkormányzat hónapok alatt összerakott előterjesztése, amiről október 3-án szavazhat a testület. Ha elfogadják a javaslatokat, Belső-Erzsébetvárosban sokkal nehezebb lesz kocsmát nyitni. Úgy látszik, mégis meg lehet kerülni a világörökségi helyszínre vonatkozó szabályokat, az ide vonatkozó engedély csak az egyik kikötése lehet az állandó nyitvatartási engedélynek.

Leegyszerűsítve az önkormányzat a bulinegyed további növekedését akadályozza meg. A saját, üres üzlethelyiségeit nem adja ki kocsmának, és a már kiadott helyek funkcióváltását sem támogatja. Nem lehet kávézóból szórakozóhely. 

Ezen felül a Klauzál téren felújítanák a nyilvános vécét, és egy újat is építenének 10 millió forintért a Király és Kazinczy utca sarkán álló játszótéren.

Ami viszont a lakók szempontjából érdekesebb, hogy mit hozott össze az önkormányzat a nyáron, hogyan enyhítenék a zajt a továbbiakban. Négy megoldást kínálnak, ezekre lehet majd szavazni kedden. Fontos leszögezni, hogy minden rendelkezés csak az új helyekre vonatkozik. Annak nehezítik meg a dolgát, aki most készül meggazdagodni Belső-Erzsébetvárosban. Meglátszik az is, hogy a kerület egyeztetett a vendéglátósokkal, mind a négy lehetőség tervezetébe bekerült, hogy a kocsmák és szórakozóhelyek engedjék be azt, aki csak a mosdóra menne. Ez az éjszakai polgármesteri rendszer egyik legfontosabb pontja.

Az ingyen pisilés, az éjszakai polgármester és a sétáló Kazinczy utca még megmentheti a bulinegyedet
A budapestiek mintha már le is mondtak a volna környékről, de a vendéglátósok sem ilyen bulinegyedet akarnak.
  • Az első opció szerint maradna a bulinegyedben a nyitva tartás reggel 6-ig, amennyiben a vendéglátóhely beszerzi az állandó nyitvatartási engedélyhez szükséges dokumentumokat, például a társasház többségi jóváhagyását. Önkormányzati tulajdon esetében a Képviselőtestület Pénzügyi és Kerületfejlesztési Bizottságának 100 százalékos beleegyezését.
  • A második opció megegyezik az első feltételeivel azzal a különbséggel, hogy az újonnan nyíló, alkoholt áruló helyek már csak hajnali 4-ig kérhetnek állandó nyitvatartási engedélyt.
  • A harmadik opció már hajnali 2-kor bezáratná az új kocsmákat.
  • Az utolsó a legszigorúbb, ugyanis ha a ‘D’ lehetőséget szavazzák meg a képviselők, az új helyek éjfélkor kötelesek bezárni.

Ami még érdekes, hogy az önkormányzat komolyabban figyelne a felügyeleti díj beszedésére is. Nem adható állandó nyitvatartási engedély annak, aki nem fizet rendesen. Így talán az alig 11 milliós bevétel az éjfél után üzemelő helyek után emelkedhet a következő években.

Az előterjesztéssel beigazolódott, hogy az önkormányzat mégsem tehetetlen a világörökségi helyszínen nyitott, alkoholt áruló üzletek nyitva tartását illetően. És az is világos, hogy nem szeretnének lakatot tenni a bulinegyedre. A tiltakozó lakók kedvére tennének, állandó rendőri felügyeletet biztosítanának a forgalmasabb helyeken, de a kötelező, mindenkire vonatkozó éjféli bezárást nem tervezik, ahogy ez már az elejétől érezhettük. Az Élhető Erzsébet város Facebook-csoport legaktívabb tagjai azonban nem adják fel, továbbra is a kettes számú melléklet kivételét követelik, ami a bulinegyed végét jelentené.

Cikksorozatunkban elsőként körbejártuk, hogy milyen lehetett a XIX. századi Király utcában sétálni, majd azt, hogy milyen ma, mit gondolnak a lakók az egyre népszerűbb és hangosabb bulinegyedről. Olyan vendéglátósokat is megkerestünk, akik szeretnék megtalálni a közös nevezőt a kerületiekkel, végül összefoglaltuk, hogy mennyit hoz a bulinegyed.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A video grab from footage broadcast by the UK Parliament's Parliamentary Recording Unit (PRU) shows Britain's Prime Minister Theresa May as she speaks in the House of Commons in London on January 15, 2019, before MPs vote on the government's Brexit deal. - Parliament is to finally vote today on whether to support or vote against the agreement struck between Prime Minister Theresa May's government and the European Union. (Photo by HO / PRU / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / PRU " - NO USE FOR ENTERTAINMENT, SATIRICAL, MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.