Kultúra

Az ingyen pisilés, az éjszakai polgármester és a sétáló Kazinczy utca még megmentheti a bulinegyedet

A budapestiek mintha már le is mondtak a volna környékről, de a vendéglátósok sem ilyen bulinegyedet akarnak. Látják, hogy baj van, és október 3. is egyre közeledik, amikor az önkormányzat egy rendkívüli ülésen dönt Belső-Erzsébetváros sorsáról. A legfontosabb kérdés, hogy mi lesz, ha az önkormányzat enged a kerületieknek, és bezárásra kötelezi a kocsmákat.

Cikksorozatunk első részében a XIX. századi Erzsébetvárossal foglalkoztunk, a másodikban pedig azzal, hogy hogyan élik meg a lakók a hajnali bulikat. Ezúttal a vendéglátósokat kérdeztük, hogyan képzelik el a szalonképes bulinegyedet, és milyen megoldási javaslataik vannak a kialakult áldatlan állapotokra.

A régi harag egyesült az újjal
Milyen lehet a kocsmatúrák tőszomszédságában élni, és nyaranta nyitott ablaknál hallgatni a legénybúcsúkat? A Kazinczy utca egy részén már csak egy tábla emlékeztet: itt valaha emberek laktak.

A Mika és a Kőleves üzemeltetője, Elek Imola némileg meglepő módon kapásból kijelentette, hogy

a fene se akarja, hogy itt bulinegyed legyen. Ez nem kellemes.

Sokan egész éves Szigetet emlegetnek, de nem mindenkinek hoz akkora bevételt a szervezett buliturizmus. A tömeg hömpölyög, ráadásul, ha az iparosodott buliturizmus legmegosztóbb elemei, a legény-, és lánybúcsúsok tévednek be a romkocsmákba, akkor a többi vendéget ijesztik el – mondja Elek. Nem véletlen, hogy sem a Szimpla, sem a Kőleves nem engedi be a stag partikat. A régi vágású kocsmák köszönik szépen, de nem kérnek a pöcsjelmezekből. A Szimpla kommunikációs vezetője, Az Élő Erzsébetvárosért Egyesület munkatársa, Molnár Bence úgy fogalmazott, hogy az lenne az igazi, ha a turisták azt mesélnék otthon, hogy

Budapest már nem olyan, mint volt, amikor mindent lehetett, de azért még mindig kurva jó.

Fotó: 24.hu/Berecz Valter

Elek Imola több mint tíz szezon után nem tudja pontosan belőni, mikor nőtt ekkorára a bulinegyed, mindenesetre a Gozsdut ő is Siófoknak látja. A Kőleves kert kilencedik nyarán állítottak először őrt a bejárathoz, és soha ennyi betörés nem volt, mint idén. A besurranók túl sok mindent nem vittek el, elvégre nem valószínű, hogy profi tolvaj az, aki 50 ezer forinttal távozik, vagy 6 üveg töménnyel, vagy ismeretlen okokból egy Unicumot és egy törülközőt hagy maga után.

A pokolinak leírt állapotokat azonban kevésbé támasztja alá, hogy az Átlátszó kikérte a rendőrségtől az év első hét hónapjának adatait. Ez alapján kiderült, hogy nem volt jelentős különbség a belvárosi, V., VI. és VII. kerületek bűneseteinek számai közt. Valamivel több testi sértést regisztráltak a VII. kerületben, a szeptemberi razziák előtt viszont alig néhány kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményről tudunk, és a rongálásra vonatkozó adatok sem Erzsébetvárosban okozzák a legnagyobb problémát.

Elek Imoláék a Mikával küzdenek, valahogy nem találta meg a helyét az átalakult környéken. Itt 50-50 százalék körül mozog a magyarok és a külföldiek aránya. Az új tulaj duplájára emelte a bérleti díjat, és régóta vár az építési engedélyére. Ha megvan, akkor a Mika kertjének annyi lehet, és vele együtt a Mikának is.

Ha most végigcsináljuk ezt a telet, és akkor utána nincs kert, akkor lehet, hogy ezzel a szezonnal vége. Ez egy lehetséges opció.

– mondja Elek Imola.

Fotó: 24.hu/Karancsi Rudolf

De nem csak azok a helyek küzdenek a bulinegyeddel, bulinegyedért, akiknek a kisebb rész jut a brit turistákból. A Szimplában sorban állnak, napi 3 ezren fordulnak meg, mégis igyekeznek egy olyan megoldást találni, amivel mind a két oldal, a vendéglátósok és a lakók is kiegyeznének. A kerületiek elhivatottabb része szerint ilyen opció nem létezik.

A vendéglátósok az úgynevezett éjszakai polgármesteri rendszerrel (Night Mayor BUD) csitítanák a kedélyeket (ennek lényege az önszabályozás, a tömeg irányítása, felügyelete lenne), amihez többek között a LegjobbKocsma hálózata is csatlakozott. A LegjobbKocsma pedig nem arról híres, hogy a magas italáraikkal szűrnék meg a vendégeket, mégis enyhítenék a környékre nehezedő hangzavart.

Ez lehet a megoldás a Bulinegyed problémáira
Éjszakai polgármestert választanak, mutatjuk, mi lesz a feladata.

A Night Mayor BUD alapítótagjai közt nem csak bulinegyedes vendéglátósok akadnak, Bársony Júlia (Müszi), Csörgics Mátyás (Krak’n’town), Hartai Róbert (Spíler), Kólya Dániel (Budapest Park), Lobenwein Norbert (Balaton Sound, VOLT, Sziget, Akvárium), Mann Dániel (Grund), Német G. Dániel (Ususty), Tóth Imre (Élesztőház), Zsendovits Ábel (Szimpla) és Zsidai Roy (Zsidai Group) alkotják a törzsgárdát.

A cél, hogy már a reptéren felhívásokkal szabjanak határt a buliturizmusnak, mediátorokkal segítsék az éjszakai életet a legzsúfoltabb pontokon. Diszpécserekhez futhatnának be a panaszok, hogy tudják, hol vannak éppen túl sokan.

A későbbiekben ezt pontosan mérnék, hogy a mediátorok a legforgalmasabb területekre siessenek. Nyugat-európai példák alapján egy tényleges éjszakai polgármester is kerülne jövő nyártól az egyesület élére, aki összefogná a kezdeményezést, bár erre Tarlós Isván főpolgármester csak legyintett.

A lakók követeléseire reagálva vendéglátósok szeptember elején ellentüntetést szerveztek, több mint 100 hely zárt be egy délutánra, hogy felhívják a figyelmet arra a 10-12 ezer fiatalra, akiket a bulinegyed foglalkoztat.

Fotó: 24.hu/Karancsi Rudolf

A szövetkező szórakozóhelyek szeretnék elérni, hogy több vécé legyen a környéken, illetve a tulajok engedjék be a bulizókat a mosdóra. Szeptember 16-án rendezték a Szalonképes Bulinegyed Fesztiválját, amire matricákkal készültek, hogy az emberek mostantól tudjanak róla, hogy fogyasztás nélkül is szabad a pisi.

A nonprofit kezdeményezéshez csatlakozó helyek kivennék a részüket a takarításból is. Önszabályozásról lenne szó, mivel lehetetlen eldönteni, hogy kinek a vendége hányja össze a Király utcát vagy a Kazinczyt.

Az Élő Erzsébetvárosért Egyesület (AZÉRT) kezdeményezésére pedig éppen aláírást gyűjtenek, hogy legyen sétálóutca a Kazinczy.

A Rákóczi úthoz közelebb eső részeken, éppen a Szimpla előtti szakaszon macskaköves az útburkolat, rendes járda sincs, ahol a hétvégi tömeg elférne. Molnár Bence, az AZÉRT egyesület munkatársa elmondta, hogy a Night Mayor mediátorrendszere is csak egy sétáló Kazinczyn működhetne igazán, ha eltűnne a kocsik alapzaja. Jelenleg nagyjából 4 ezer, egyelőre rendszerezetlen aláírásnál tart a kezdeményezés, a Kazinczy utca lakói közül körülbelül kilencvenen írták alá az ívet.

Az aláírásgyűjtés viszont úgy látszik, nem is feltétlen szükséges, az AZÉRT hivatalos levelet kapott az önkormányzattól, hogy elfogadták a javaslatukat, amennyiben az egyesület finanszírozza a beruházás egy részét. (A tervvel kapcsolatban megkerestük az önkormányzatot is, cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ). A parkolóházak miatt elképzelhető, hogy süllyedő oszlopos megoldással oldja majd meg a kerület az utca forgalmának szabályozását. A sétáló Kazinczy azonban jövőre még biztos nem készül el, 2018-ban kezdődnek meg a Blaha Lujza tér felújítási munkálatai, ami átszervezheti Belső-Erzsébetváros autóforgalmát, valószínűleg legalább 2019-ig várni kell a sétálóutcára.

Az Élhető Erzsébetvárosért csoport demonstrációja a VII. kerületi Polgármesteri Hivatal előtt. Fotó: 24.hu/Karancsi Rudolf

Az Élhető Erzsébetváros Facebook-csoportban megoszlanak a vélemények a témáról. A többség ezt sem tartja jó megoldásnak, dugókat, és még nagyobb tömeget vizionál, de van olyan lakó, aki örül a kezdeményezésnek, és úgy látja, hogy végre megoldódnának a balesetveszélyes helyzetek. Az is felmerült, hogy a nem kerületi lakosok 0-24 órában fizessenek a parkolásért.

Egyelőre még nem tudni, hogy mikor lehet sétáló utca a Kazinczyból, de az tény, hogy ott koncentrálódik a tömeg az Akácfa utca mellett. A Fogas és az Instant egyesülésével a turisták zöme az Akácfa utcába vándorol. Egy szeptemberi péntek estén majdnem a Dob utcáig állt a sor, és az új, kék, nagyobb kukák se bizonyultak elégnek. Magyar szót csak a Fogas/Instanttal szemben, a piac előtt lehetett hallani.
A budapestieknek leesett az álluk , hogy mi lett a Fogasukkal, mióta nem látták.Csak a turistáknak jutott eszükbe kiállni a sort. A többiek egyből feladták, ahogy a Szimpla előtt sem önszántából várakozott két magyar srác. Akkor megismert külföldi lányok cipelték el őket a Kazinczyhoz, de egyikük csak azt tudta ismételgetni, hogy „miért pont ide jöttünk?”

A válasz pofonegyszerű, külföldön az ember a TripAdvisorra támaszkodik. A Szimpla az éjszakai élet kategóriájában első helyezett több mint négy és félezer értékelés alapján. Az Instant pedig a nyolcadik helyre fért, de nem lepődnék meg, ha feljebb kúszna a költözés miatt. A lista elején kocsmatúrát is találni, ami irányítottan mutatja meg a VII. kerületi kocsmákat ingyen, vagy egy 3 ezer forintos karszalagért és pár bónusz felesért cserébe.

Ennek viszont azonnal vége lenne, ha a lakók győznének.  

Az Élhető Erzsébetvárosért csoport demonstrációja a VII. kerületi Polgármesteri Hivatal előtt. Fotó: 24.hu/Karancsi Rudolf

Sőt, az Élhető Erzsébetváros csoportban éppen a kocsmatúrákról, azaz a pub crawlról tartanak házi szavazást. Úgy tűnik, hogy a beerbike-ok után ez lehet a következő célpont. A lakók egy meglehetősen kis része (jelenleg 138-on áll az igenek száma) önkormányzati rendelettel tiltaná be a szervezett ivást.

Ha ez sikerülne, nem érintene olyan sok vállalkozást, a csendrendelettel viszont már más a helyzet. Az éjféli zárral semmi értelme üzemeltetni bármit, ami nem a kajából él.

Ha éjfélkor bezársz egy szórakozóhelyet, akkor ki se nyisd.

– mondta Elek Imola, aki több étteremmel már nem próbálkozna meg a környéken.

A következő részben számot vetünk, és összefoglaljuk, hogy kinek mennyit hoz a bulinegyed.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik