Belföld

Schilling Árpád: legyen egyértelmű, hogy a magyar katolikusok nem óhajtanak emberségesek lenni

Schilling Árpád a Facebookon osztotta ki Erdő Pétert, miután az a Hír TV kérdésére, melyben az őcsényi eseményeket firtatta, kihátrált a válaszadásból. Az egyházfő egy konferencián beszélt arról, hogy az embereknek felelősséget kell vállalniuk a környezetért, ám amikor a riporter arra volt kíváncsi, Erdő Péter szerint a menekültkérdésben nem tartozunk-e ugyanilyen felelősségvállalással, egész egyszerűen kitért a válasz elől, faképnél hagyva a kérdezőt. Az eseten felháborodott Schilling Árpád – aki színházi munkája mellett egyre erősebben kiáll közéleti kérdésekben is – szerint Erdő Péternek illő lenne hivatalosan is felvállalnia, hogy nem érdekli az elesettek védelme. Azt javasolja, az egyházfő

adjon ki egy hivatalos nyilatkozatot, amelyben kijelenti, hogy a Magyar Katolikus Egyház a jövőben semmiféle együttérzést nem vállal az elesettekkel, a nyomorgókkal, az elhagyottakkal.

Minthogy civilben nem mutat érdeklődést a kérdésben, Schilling szerint az lenne a legtisztább, ha hivatalosan is kimondanák,

hogy a magyar katolikusok nem óhajtanak sem könyörületesek, sem emberségesek lenni: a hazánkban jogosultan tartózkodó idegeneket érseki áldással gyűlölik.

Mindez az után történt, hogy az eddig csendes dunántúli település, Őcsény lakosai inkább elüldözték polgármesterüket, mintsem hogy néhány menekültcsalád vendégeskedhessen a falu egyik panziójában. Őcsényben a menekültcsaládok nyaralásának hírére szinte lincshangulat alakult ki, a panziós kerekét kiszúrták, ami Orbán Viktor szerint a vélemény kifejezésének elfogadható, mi több, helyes módja. Nem mindenki ért vele egyet, például Nagy Bandó András sem.

Nagy Bandó: Nem szégyelled magad, Orbán Viktor?
Őcsény, Őcsény, Őcsény. Szégyen, szégyen, szégyen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik