Belföld

Így buktatta meg magát az őcsényi polgármester – videó

Falhoz állította testületét Fülöp János - nem jött be neki.

Falhoz állította testületét Őcsény polgármestere, Fülöp János, méghozzá azzal, hogy az este hat óra után kezdődő képviselő-testületi ülésen sértetten kijelentette:

vagy a hattagú grémium mond le, melyben két olyan tag is ül, kivel eztán nem tud együtt dolgozni, vagy ha ez nem történik meg, ő adja vissza mandátumát.

A grémium szavazott saját feloszlatásáról, és 4:3-ra a nemek győztek, vagyis a testület marad.

A polgármester pedig visszakézből lemondott.

Az előzmény

Fenyvesi Zoltán vállalkozó a minap üdülni invitált Tolna megyei, őcsényi panziójába néhány „legális menekültet”, vagyis olyan embereket, akik bizonyítottan az életüket mentve hagyták el hazájukat, és oltalmi státuszt kaptak Magyarországon. A község alpolgármester asszonya kezdeményezésére most hétfőn falugyűlést tartottak a községházán, ahol elszabadultak az indulatok; voltak, akik iskolás gyerekeiket féltették, mások arról beszéltek, hogy „először jönnek tízen, aztán majd százan”. A polgármester polgári engedetlenséget javasolt a jelenlévőknek: vegyék körbe a házat és akadályozzák meg a bejutást.

Másnap reggelre Fenyvesi panziótulajdonos autójának kerekeit ismeretlenek kiszúrták.

A ma esti szavazás előtt a polgármester egyrészt fájlalta, hogy őt durván kritizáló Facebook-csoport jött létre, ahol egyebek mellett „hazug, mocskos kutyának” nevezték.

Majd sorra vette, ki mindenki felelős az Őcsényben kialakult helyzetért.

  • felelős a vállalkozó, aki menekülteket üdültetne a községben
  • felelős a média, mert írt az ügyről
  • felelős az országgyűlési képviselő, a jobbikos Szabó Balázs, mert exponálta magát az ügyben
  • felelős az alpolgármester asszony, mert falugyűlést hívott össze, s felelős egy az alpolgit támogató másik önkormányzati képviselő.

Fülöp a mobilját és a lábbelijét is szóba hozta.

Előbbit így:

Naponta háromszor kell a telefont töltenem, annyi média telefonál.

Utóbbit meg így:

Egyetlen újságíró vagy országgyűlési képviselő nem kérdezte meg, hogy polgármester úr, tényleg háromnaponta új cipőt kell venni, annyit talpal a falu érdekében.

Eztán Fülöp ellenlábasa, Kozma Zoltánné kapta meg a szót, és azt rótta föl a polgármesternek, hogy előző este még arról beszélt neki, hogy visszaadja mandátumát, s kérdezte az asszonyt, az időközi választásig vállalja-e a községvezetést. Kozmáné igent mondott, ám Fülöp reggel már azzal állt elő, estig marad, most meg az van, hogy inkább a képviselőket zavarná el.

Ezt a helyzetet te hoztad létre, a te nyilatkozatod alapján indult el ez az egész, hogy az emberek nem tudnak úgy végigmenni az utcán, hogy ne botoljanak újságíróba.

Így összegzett a láthatóan feldúlt alpolgármester asszony.

Aki a szavazás után, kevésbé feldúltan, átvette a parancsnokságot a képviselőtestületben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik