Belföld
Budapest, 2017. július 18.
Utas a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) új elektronikus bérletét használja Budapesten, a Deák téri metrómegállóban 2017. július 18-án. A napokban elindította a BKK az online jegy- és bérletvásárlási felületet, amelyre a vásárlóknak minden nap be kell majd lépniük. Először teljes árú és tanuló, félhavi és havi Budapest-bérletek, 24, 72 órás és hetijegy vásárlására lesz lehetőség.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Magyarázatot követel, és a T-Systemsre veri a BKK-balhét Tarlós

Molnár Dávid
Pintér Mónika
Molnár DávidPintér Mónika

2017. 07. 27. 11:55

Tarlós István csütörtök délelőtt sajtótájékoztatót tartott, ahol nemcsak arról beszélt, hogy büntetőeljárás indul a metróajtót blokkoló fakocka ügyében, vagy esze ágában sincs meneszteni Dabóczi Kálmán BKK-vezért az e-jegyrendszer körüli botrány miatt, de a 24.hu birtokába került adatbázis kapcsán is megszólalt. És elég kemény dolgokat mondott.
Korábban a témában:

A 24. hu birtokába került több mint 3 ezer ember személyes adatait tartalmazó adatbázis kapcsán Tarlós István mondta, az nem a rendszer feltöréséből származik, hanem szakértők szerint a BKK vagy a T-Systems állományából „követte el” valaki, külső szivárogtatást nem tudnak kimutatni.

Mint mondta:

A BKK munkatársai elvileg nem férhettek hozzá, szóval ez el is dőlt, hogy ki volt.

Regisztrált a BKK e-jegy rendszerében? Hozzáférhettek az adataihoz!
Több mint háromezer ember adatai kerültek a birtokunkba: nevek, e-mail címek, személyiigazolvány-számok. Elsőre úgy tűnik, a BKK új online jegyértékesítési rendszeréből szerezhették meg őket. Szakemberek szerint ha valósak az adatok, akkor több súlyos biztonsági hibát is elkövettek a fejlesztők.

Tisztázatlan és szerinte illegális az, hogy hogyan kerülhet egy újság birtokába egy 3 ezer fős adatbázis.

A budapesti főpolgármester szerint a német rendszergazda „alamuszin lapít”, és igyekszik kitérő magatartást tanúsítani. „Emiatt óvatos lennék.”

A főváros nevében követelem, hogy a projekt előállítója adjon magyarázatot a fővárosi önkormányzatnak és a BKK-nak, hogy mi az ördög vana rendszerrel, mit dolgoztak ki és mit adtak oda, nekem garantálva azt, hogy az működőképes

– mondta.

„Ha veszek egy autót és annak rossz a féke, ki a hibás: aki odaadta az autót vagy aki vezeti?” – tette fel Tarlós a költői kérdést.

A főpolgármester belső vizsgálatot rendelt el az online rendszer minőségének tisztázására. Szerinte nincs feltörhetetlen rendszer, itt azt kell megállapítani, hogy a BKK és T-Systems fejlesztése a könnyen vagy a nehezen feltörhetők közé tartozik.

A BKK nem finanszírozója ennek a projektnek, ő a szolgáltatás igénybevételére szerződött és arra sem fizetett ki még semmit. Ez eddig egy fillérjébe sem került sem a BKK-nak, sem a fővárosnak. Aki a BKK ellen hűtlen kezelés miatt feljelentést tett, örüljön, hogy ellene nem indul

– mondta a főpolgármester, aki elmondta, a német tulajdonosnak nem szabadna hallgatnia, magyarázatot kell adnia a történtekre.

Annyira nincs köze a német cégnek a magyarhoz, mintha azt mondanám, nekünk nincs közünk a BKK-hoz

– tette hozzá. Szerinte „sajtófélelmi” okokból simogatják az elkövetőket, a károsulttól pedig még senki nem kért bocsánatot.

Újságírói kérdésekre válaszolva kiderült,

  • a szerződésmódosítást is vizsgálja a belső vizsgálat,
  • amit amúgy nem a BKK végez, de azt nem mondta el, hogy ki
  • a vizsgálati jelentés nyilvános lesz,
  • az ügyet nem akarja tulajdonosi (fővárosi) szintre emelni.

A BKK-botrányról

Mint ismeretes: két héttel ezelőtt elindult a BKK online jegyértékesítési rendszer, amiről bár azt állították, nem a vizes világbajnokságra dobták össze sebtében, kiderült a BKK és a T-Systems az indulás előtti napokban szerződött – ráadásul az utolsó pillanatban teszteltették a cég munkatársaival.

A 24.hu birtokába került dokumentumok alapján valószínűleg az első háromezer felhasználó adataihoz hozzáférhettek mások is, az LMP pedig pár nappal ezelőtt azt nyilatkozta: lemondatnák a BKK-vezér Dabóczi Kálmánt.

A cég ellen hétfőn tüntettek is, Vitézy Dávid, a BKK 2010 és 2014 közötti vezetője szerint ehhez hasonló eset az elmúlt tíz évben nem volt. A főváros egy hete azt mondta, kibertámadás alatt áll a BKK online rendszere, a 24.hu pedig elsőként írta meg, hogy a 18 éves fiút, aki felhívta a BKK figyelmét arra, hogy 50 forintért is lehet venni tízezres bérletet, a Nemzeti Nyomozó Iroda vitte el egy reggel. A fiatalt azóta súlyosabb bűncselekménnyel gyanúsítják.

Súlyosabb bűncselekménnyel gyanúsítják a BKK-nak segítő fiút
Vétség helyett bűntett a gyanú. Előbbiért kettő, utóbbiért viszont már három év járhat.

A témában írt összes cikkünket ide kattintva találja.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

AACHEN, GERMANY - JANUARY 22: German Chancellor Angela Merkel and French President Emmanuel Macron sign the Aachen Treaty on January 22, 2019 in Aachen, Germany. The treaty is meant to deepen cooperation between the countries as a means to also strengthen the European Union. It comes 56 years to the day after then German Chancellor Konrad Adenauer und French President Charles de Gaulle signed the Elysee Treaty, or Joint Declaration of Franco-German Friendship. (Photo by Sascha Schuermann/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.