Belföld

Tarlós István: Eszem ágában nincs kezdeményezni a BKK-vezér felmentését

Tarlós István csütörtök délelőtt sajtótájékoztatót tartott, ahol nemcsak arról beszélt, hogy büntetőeljárás indul a fakocka ügyében, de arról is, hogy mit gondol a BKK-botrányról.
Tarlós: Büntetőeljárás indult a fakocka ügyében
"A tömegben valaki a cipőfűzőjét igazgatva két állomás között elhelyezte ott."

Tarlós szerint

ő nem tartozik az érzelmi ordítozók körébe, akik anélkül tesznek közzé anyagokat, hogy tudnák, mi történik a valóságban.

Hozzátette, szerinte a kezdetektől hamis információkat közöltek le az újságok, ki kell várni a végét, hogy kiderüljön, mi történt igazából.

Látszik, hogy sok ember szükségét érzi, hogy megszólaljon, van egy olyan látszata az egésznak, mintha arra menne ki a dolog, hogy jaj, csak a teljes igazság nehogy kiderüljön valahogy. Hősöket próbálnak gyártani, pedig nem is tudni, mi történt kronologikus sorrendben. Erről feltételezések, kitakarások, vélemények hangzanak el sorjában nagyon erőszakosan, de hogy mik ezeknek a lépéseknek a következményei, azt senki nem tudja. A végeredményt sokan tudni vélik, de az odavezető utat nem.

Elmondta, ő akkor mond véleményt, ha a hatóságok vizsgálatai lezáródnak.

Vonatkozik ez a BKK vezérigazgatójának, Dabóczi Kálmánnak a helyzetére is.

Elmondta,

esze ágában sincs kezdeményezni Dabóczi Kálmán felmentését. Nem fogom bizonyos körök nyomásának hatására meneszteni őt, az a gyengeség jele lenne részemről.

Belső vizsgálatot rendelt el az online rendszer minőségének tisztázására. Szerinte nincs feltörhetetlen rendszer, itt azt kell megállapítani, hogy a BKK-T-Systemsé a könnyen vagy a nehezen feltörhetők közé tartozik.

A BKK nem finanszírozója ennek a projektnek, ő a szolgáltatás igénybevételére szerződött és arra sem fizetett ki még semmit. Ez eddig egy fillérjébe sem került sem a BKK-nak, sem a Fővárosnak. Aki a BKK ellen hűtlen kezelés miatt feljelentést tett, örüljön, hogy ellene nem indul.

– mondta a főpolgármester, aki elmondta, a német tulajdonosnak nem szabadna hallgatnia, magyarázatot kell adnia a történtekre.

Annyira nincs köze a német cégnek a magyarhoz, mintha azt mondanám, nekünk nincs közünk a BKK-hoz

– tette hozzá. Szerinte sajtófélelmi okokból simogatják az elkövetőket, a károsulttól pedig még senki nem kért bocsánatot.

Újságírói kérdésekre válaszolva kiderült,

  • a szerződésmódosítást is vizsgálja a belső vizsgálat,
  • amit amúgy nem a BKK végez, de azt nem mondta el, hogy ki
  • a vizsgálati jelentés nyilvános lesz,
  • az ügyet nem akarja tulajdonosi (fővárosi) szintre emelni,
  • jelentése van arról, hogy nem jogilag nem volt szükséges, hogy közbeszerzést írjanak ki a szerződés előtt, illetve
  • egymillió euróba, 300 millió forintba került a támadás.

Más téma: szóba került a Duna-partra tervezett felhőkarcoló és az UNESCO aggodalmai, erre reagálva Tarlós elmondta,

mindig lehet találni egy külföldi szervezetet, aki tiltakozik és őt nem keresték meg ezzel. A liberálisok mekkájában, New Yorkban annyi felhőkarcolót látni, mint sehol máshol.

Felmerült, hogy miért nem lesz akadálymentesített a Dózsa György út. Tarlós szerint

45 évig nem volt akadálymentes. Minden együttérzése a mozgássérülteké, de az ő utasszámuk ezrelékben sem fejezhető ki. Ráadásul nem az ő évei alatt lett ilyen a metró és a 4-es megépítése helyett inkább ezt kellett volna felújítani. Annyit tudnak akadálymentesíteni, amennyi pénzük van.

Az RTL Klub arra volt kíváncsi, Tarlós elégedett-e Dabóczi Kálmán munkájával. A főpolgármester azt válaszolta, az.

Ha a vizsgálatok Dabóczi felelősségét mutatják ki, akkor majd el lehet gondolkodni.

A BKK-botrányról

Mint ismeretes: két héttel ezelőtt elindult a BKK online jegyértékesítési rendszer, amiről bár azt állították, nem a vizes világbajnokságra dobták össze sebtében, kiderült a BKK és a T-Systems az indulás előtti napokban szerződött – ráadásul az utolsó pillanatban teszteltették a cég munkatársaival. Időközben az is kiderült, hogy valószínűleg az első háromezer felhasználó adataihoz hozzáférhettek mások is, az LMP pedig pár nappal ezelőtt azt nyilatkozta: lemondatnák a BKK-vezér Dabóczi Kálmánt.

A cég ellen hétfőn tüntettek is, Vitézy Dávid, a BKK 2010 és 2014 közötti vezetője szerint ehhez hasonló eset az elmúlt tíz évben nem volt. A főváros egy hete azt mondta, kibertámadás alatt áll a BKK online rendszere, a 24.hu pedig elsőként írta meg, hogy a 18 éves fiút, aki felhívta a BKK figyelmét arra, hogy 50 forintért is lehet venni tízezres bérletet, a Nemzeti Nyomozó Iroda vitte el egy reggel. A fiatalt azóta súlyosabb bűncselekménnyel gyanúsítják.

Súlyosabb bűncselekménnyel gyanúsítják a BKK-nak segítő fiút
Vétség helyett bűntett a gyanú. Előbbiért kettő, utóbbiért viszont már három év járhat.

A témában írt összes cikkünket ide kattintva találja.

Fejléckép: MTI/Illyés Tibor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik