Belföld

Szóra bírja ma a bíróság a fideszes Voldemortot

Ugyan vallomást nem tesz, de kérdésekre hajlandó válaszolni Mengyi Roland pénteken a Fővárosi Törvényszéken. A fideszes képviselőt – hetedmagával együtt – azzal vádolják, hogy pályázati pénzeket akartak zsebre vágni. A per szerdán kezdődött, akkor nem került sorra, mivel vele ellentétben több társa is beszélt. Akadt köztük, aki mindent visszavont, amit korábban mondott.

A vádlottak 2015 tavaszán döntötték el, hogy elérik: szociális szövetkezeteknek európai uniós forrásból származó pályázatot írjanak ki, hogy aztán az elnyert összeget megszerezzék – maguknak. A vád szerint Mengyi részesedés fejében vállalta a közreműködést, emiatt  többször egyeztettek. Voldemort az egyik találkozón közölte a többiekkel: 5 millió forintot kell fizetniük a döntéshozónak ahhoz, hogy hivatalos útra terelődjön a pályázat, míg további 5 millió forintot a kiírásáért. Az érintettek összegyűjtötték az első részletként kért pénzt, és az összeget eljuttatták Mengyi Roland barátjának. A vád szerint az elnyert pénzből csak annyit akartak a tényleges célra fordítani, ami ahhoz kell, hogy ne bukjanak le, azaz némi látszatmunkánál nem történt volna több. 500 milliót szereztek volna, de nem sikerült. A pályázatokat – a befogadási feltételek nem teljesítése, illetve a pályázati kérelmek formai hibái miatt – elutasították.

Mengyi társairól eddig nem lehetett túl sokat tudni,de az első tárgyalási napon mindegyikük szerepéről szó esett. Dióhéjban:

E. Zsoltnak és B. Tibornak – az első- és másodrendű vádlottnak – volt egy szociális szövetkezetből álló hálózata, és pályázni akartak a  működtetésére.
K. Péter az ismerősük, egyben Mengyi barátja, ő volt a kapcsolattartójuk, és most harmadrendű vádlott.
F. Márta választotta ki azokat a szociális szövetkezeteket, amelyek részt vehettek a pályázaton. Ő a negyedik a vádlottak sorában.
Az ötödrendű vádlott B. Szilvia volt a pályázati tanácsadó, pályázatíró, segített az egész terv kidolgozásában.
Mengyi Roland vállalta magára – ahogy azt eddig is tudni lehetett –  a közreműködő szerepét. Ez a hatodik “helyre” volt elég.
És végül a hetedrendű vádlott volt az, aki elkészítette mind a tíz szövetkezet teljesen megegyező költségvetését a pályázatra.

Fotó: 24.hu/Bielik István

Az első tárgyalási napon egyértelműen kiderült, hogy a vádlottak két csoportra oszthatók. Az 1-4. rendű vádlottak azt az álláspontot képviselték, hogy az ügyben B. Szilviáé, a pályázatíró cég képviselőjéé és Mengyi Rolandé volt a döntő szó.

Az elsőrendű vádlott, E. Zsolt a nyomozás során tett első vallomásában azt mondta, hogy nem tudta, hogy bűncselekményt követnek el, ő csak egy kis pénzt akart keresni. Mengyivel, több vádlott társaságában, akkor találkozott először, amikor K. Péter javasolta, hogy keressék meg, mert talán tud segíteni. A politikus egy ismeretlen férfival jelent meg egy, a parlament közelében található kávézóban. Az ismeretlen férfit a szerdán meghallgatott vádlottak közül senki nem tudta megnevezni, és arról sem volt információjuk, hogy pontosan miért is jelent meg a találkozón. E. Zsolt vallomása szerint neki azt mondták, hogy B. Szilvia azt fogja csinálni, amit Mengyi mond neki.

A vád szerint fontos szerepe volt K. Péternek, aki nagyon jó baráti viszonyt ápol Voldemorttal. Mint írtuk, K. volt az összekötő kapocs Mengyi és a pályázók között, de a férfi minden, eddig tett vallomását visszavonta. A bíróság kérdésére, hogy miért tette ezt, azt mondta, hogy egy általa nem ismert személy az ügyvédjén keresztül azt üzente: ha terhelő vallomást tesz Mengyire, akkor előbb szabadulhat az előzetesből. Egy részt azért megtartott a korábbi vallomásaiból: azt, amelyben arról beszélt, hogy jó viszonyt ápolt a korábbi focista Lipcsei Péter édesapjával, Pataki Attila zenésszel és Miamiban összebarátkozott Donald Trump egyik tanácsadójával is.

Fotó: 24.hu/Bielik István

B. Szilvia, az érintett pályázati tanácsadó cég munkatársa a bíróságon olvasta fel vallomását, amelyben reagált a korábban elhangzottakra. Ebben elmondta, hogy az 1-4. rendű vádlottak azért érthették félre az egész koncepciót, mert nem tudják, hogyan zajlanak az uniós pályázatok. Például amit ők visszaosztásnak hívnak, az nem az, hanem szolgáltatásvásárlás, ami kevésbé megfogható dolog, mint egy eszközbeszerzés. Vagyis amikor elhangzott az, hogy a pénz felét vissza kell adni, ott csupán arról volt szó, hogy a pénz felét kell szolgáltatásvásárlásra költeni. Hozzátette azt is, hogy a többi vádlottat akkor kezdte el igazán érdekelni a szolgáltatási része a pályázatnak, amikor kiderült, hogy az elnyert pályázat 90 százalékát lehet erre költeni.

Óvatosan beszéljenek, mert ki van baszva operatívra.

Többek között ezt mondta B. Szilvia a vádirat szerint az egyik vádlottal folytatott telefonbeszélgetés során. A bíró több esetben is tisztázni szerette volna a hatóságok által lehallgatott beszélgetések egy-egy mondatát, ám B. Szilvia az esetek jelentős részében nem tudott válaszolni, máskor pedig nem volt teljesen egyértelmű a magyarázat. Saját állítása szerint ő nem félt attól, hogy lehallgatják, hiszen ő nem követett el semmi törvénytelent.

B. Szilvia tagadta, hogy Mengyivel egyeztetett volna a feladatokról, a folyamatos kapcsolattartás arra szolgált, hogy a pályázat előrehaladásáról érdeklődjön, illetve más szakmai ügyben egyeztessen. B. Szilvia szerint azt pedig nem lehet megállapítani, hogy valóban fiktív szerződések készültek-e, ugyanis a pályázat végül meg sem valósult. A vádlott azt mondta, hogy ha tudott volna arról, hogy hamis aláírások is szerepeltek a papírokon, akkor tett volna ellene valamit.

Fotó: 24.hu/Bielik István

Mint ismert, a 168 Óra írt arról 2015. augusztus elején nyomozati iratokra és lehallgatási jegyzőkönyvekre hivatkozva, hogy a fideszes Mengyi Roland állítólag kenőpénzt kért vállalkozóktól a nyertes uniós pályázatokért. Mengyi Roland akkor közleményben reagált a cikkre. Azt írta, az ügyben semmilyen módon nem vett részt, a gyanúsítottként vallomást tevők visszaéltek a nevével és a pozíciójával. Úgy fogalmazott, “lelkiismeretem tiszta, készséggel állok minden vizsgálat elé”.

Most, a bíróságon is kitartott ártatlansága mellett, azt mondta az újságíróknak, hogy ez nem egy politikai ügy, bár próbálnak belőle politikát csinálni. Továbbra is azt állítja, nem követett el semmit.

Bíróságon a fideszes Mengyi Roland - "Nem követtem el semmit"
Szerinte ártatlanul. Voldemort képviselő és társai a vád szerint pályázati pénzeket vágtak volna zsebre. Megkezdődött a per.

Két héttel azután, hogy kirobbant a botrány, Polt Péter legfőbb ügyész kezdeményezte az Országgyűlés elnökénél Mengyi mentelmi jogának felfüggesztését különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben, bűnsegédként elkövetett költségvetési csalás kísérletével és vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés gyanúja miatt. A mentelmi jog felfüggesztéséről szeptember közepén a képviselők egyhangúlag, 167 igen szavazattal mellette döntöttek.

Mengyit októberben hallgatták ki gyanúsítottként, az ügyet a rendőrség februárban zárta le. Polt Péter akkor azt közölte, hogy hét embert hallgattak ki gyanúsítottként, közülük ötöt előzetes letartóztatásba is helyeztek egy időre, illetve, hogy azóta már mindannyian szabadlábon védekeznek. Ez így is maradt, egyikük sincs rács mögött. A Központi Nyomozó Főügyészség április végén számolt be arról, hogy a “Nagyúr” és társai ellen vádat emeltek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik