Belföld

Vádat emeltek Mengyi Roland ellen

A fideszes képviselő és hat társa áll bíróság elé.

A Központi Nyomozó Főügyészség Mengyi Rolandot bűnsegédként különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás bűntettének kísérletével és vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntettével vádolja. A vádirat szerint Mengyi Roland és társai 2015 tavaszán elhatározták, elérik, hogy szociális szövetkezeteknek európai uniós forrásból származó pályázatot írjanak ki azért, hogy az azon elnyerhető összeget jogellenesen, valós teljesítés nélkül, saját maguk megszerezzék.

Mengyi Roland a pályázati pénzből való részesedés fejében vállalta, hogy a pályázat kiírásáért közreműködik. Az Országgyűlés szeptember 12-én függesztette fel a „Voldemort Nagyúr” néven elhíresült képviselő mentelmi jogát.A politikusról a 168 Óra írta meg, hogy kenőpénzt kért vállalkozóktól a nyertes uniós pályázatokért. A hetilap szerint a “a szokásos” 50 helyett csak 10 százalékot tarthatott volna meg a megítélt támogatásból egy szociális szövetkezetekből álló hálózat, amelynek kiadást jelentett az is, hogy előre kért ötmilliót „alkotmányos költségként” egy fideszes képviselő, akit a vallomások szerint Voldemort Nagyúrnak kellett szólítani.

Mengyi Roland akkor közleményben reagált a cikkre. Azt írta, az ügyben semmilyen módon nem vett részt, a gyanúsítottként vallomást tevők visszaéltek a nevével és a pozíciójával. Úgy fogalmazott, “lelkiismeretem tiszta, készséggel állok minden vizsgálat elé”. Hozzátette, amennyiben “a nyomozás érdeke úgy kívánja, és az ügyészség ezt kezdeményezi”, kéri mentelmi joga felfüggesztését.

Kezdetben a NAV nyomozói figyelték a  fideszes országgyűlési képviselőt, amikor vélhetően átvette a  kenőpénzt, de az ügy – mivel felmerült a politikus  büntetőjogi felelőssége – átkerült a Központi Nyomozó Főügyészségre. Két héttel a botrány kirobbanása után Polt Péter legfőbb ügyész kezdeményezte az Országgyűlés elnökénél Mengyi mentelmi jogának felfüggesztését, amiről a képviselők  egyhangúlag, 167 igen szavazat mellett döntöttek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik