Belföld

Gyanúsított lett Mengyi „Voldemort” Rolandból

Gyanúsítottként hallgatták ki Mengyi Roland fideszes országgyűlési képviselőt hétfőn – értesült a 24.hu. A „Voldemort” néven elhíresült politikusnak különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben, bűnsegédként elkövetett költségvetési csalás kísérletével és vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés miatt kell felelnie. Az információt Mengyi ügyvédje, Futó Barnabás megerősítette szerkesztőségünknek.

A képviselő 9 óra előtt néhány perccel érkezett meg az ügyészségre,  kihallgatása órákig tartott, 1 óra után hagyhatta el az épületet.

Mint ismert, a 168 Óra írt arról augusztus elején nyomozati iratok és lehallgatási jegyzőkönyvekre hivatkozva, hogy a fideszes Mengyi Roland állítólag kenőpénzt kért vállalkozóktól a nyertes uniós pályázatokért. A hetilap akkori információi szerint a “a szokásos” 50 helyett csak 10 százalékot tarthatott volna meg a megítélt támogatásból egy szociális szövetkezetekből álló hálózat, amelynek kiadást jelentett az is, hogy előre kért ötmilliót „alkotmányos költségként” egy fideszes képviselő, akit a vallomások szerint Voldemort Nagyúrnak kellett szólítani.

Mengyi Roland közleményben reagált a cikkre. Azt írta, az ügyben semmilyen módon nem vett részt, a gyanúsítottként vallomást tevők visszaéltek a nevével és a pozíciójával. Úgy fogalmazott, “lelkiismeretem tiszta, készséggel állok minden vizsgálat elé”. Hozzátette, amennyiben “a nyomozás érdeke úgy kívánja, és az ügyészség ezt kezdeményezi”, kéri mentelmi joga felfüggesztését.

Kezdetben a NAV nyomozói figyelték a  fideszes országgyűlési képviselőt, amikor vélhetően átvette a  kenőpénzt, de az ügy – mivel felmerült a politikus  büntetőjogi felelőssége – átkerült a Központi Nyomozó Főügyészségre.

Két héttel azután, hogy kirobbant a botrány, Polt Péter legfőbb ügyész kezdeményezte az Országgyűlés elnökénél Mengyi mentelmi jogának felfüggesztését különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben, bűnsegédként elkövetett költségvetési csalás kísérletével és vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés gyanúja miatt. A mentelmi jog felfüggesztéséről szeptember közepén a képviselők  egyhangúlag, 167 igen szavazattal mellett döntöttek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik