Közélet

Feljelentik Mengyi Rolandot, aki tagadta, hogy ő a fideszes Voldemort 

A fideszes képviselő szerint visszaéltek a nevével.

Az MSZP feljelentést tesz a Fidesz parlamenti képviselője ellen különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetkezetben elkövetett költségvetési csalás bűntettének kísérlete, valamint hivatali vesztegetés és hivatali visszaélés büntette miatt. Bárány Balázs elnökségi tag sajtótájékoztatója után a 168 Óra legfrissebb számára hivatkozott. A hetilap szerint Mengyi Roland 2015-ben kenőpénzért cserében biztosított volna előnyt szociális szövetkezeteknek egy uniós pályázatnál.

Bárány Balázs szerint a cikkből kiderül, hogy a Fidesz az uniós pénzek 90 százalékát lenyúlná.

Kilencven százalék villára, medencére, stadionra, Ibizára és morzsák csupán fizetésemelésre, nyugdíjemelésre, kórházra, iskolára és a leginkább rászorult honfitársaink jövőjére.

Mengyi Rolandnak azonnal le kell mondania minden pozíciójáról, “hiszen kiderült, hogy gátlástalanul lopja a magyar adófizetők pénzét” – közölte Bárány Balázs, jelezve, hogy az MSZP az ügyben az az európai unió csalás elleni hivatalához is fordul.

A 168 Óra néhány lehallgatási jegyzőkönyv alapján mutatta be egy olyan EU-pályázat történetét, amelyből korrupciós büntetőügy lett. A hetilap azt állítja, “a szokásos” 50 helyett csak 10 százalékot tarthatott volna meg a megítélt támogatásból egy szociális szövetkezetekből álló hálózat, amelynek kiadást jelentett az is, hogy előre kért ötmilliót „alkotmányos költségként” egy fideszes képviselő, akit a vallomások szerint Voldemort Nagyúrnak kellett szólítani.  

A 168 Óra szerint eddig az ügyben öt embert gyanúsítanak különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás bűntettének kísérlete, valamint hivatali vesztegetés bűntette miatt. Hárman beismerő vallomást tettek, ők szabadlábon védekeznek, ketten előzetes letartóztatásban vannak, ők tagadják, hogy bűncselekményt követtek volna el. A nyomozást a NAV július 11-én átadta a Központi Nyomozó Főügyészségnek, mondván, mentelmi joggal rendelkező személyt is érint. Az ügyészségi szóvivő a hetilapnak azt mondta, az ügyben nem kezdeményeztek mentelmijog-felfüggesztési eljárást. Azt, hogy ezt tervezik-e, Nagy Andrea nem árulta el.

Mengyi Roland az MTI-hez eljuttatott közleményében a cikkre úgy reagált, az ügyben semmilyen módon nem vett részt, a gyanúsítottként vallomást tevők visszaéltek a nevével és a pozíciójával. Úgy fogalmazott, “lelkiismeretem tiszta, készséggel állok minden vizsgálat elé”. Hozzátette, amennyiben “a nyomozás érdeke úgy kívánja, és az ügyészség ezt kezdeményezi”, kéri mentelmi joga felfüggesztését. Jelezte, mivel “folyamatban lévő ügyről van szó”, többet nem kíván mondani.

A DK szerint viszont “Voldemortnak is a vádlottak padján a helye”, az ellenzéki párt azt követelte, hogy Mengyi László nyújtsa be a lemondását, mondjon le önként a mentelmi jogáról, hogy megkezdődhessen a felelősségre vonása! A DK szerint az uniós pénzek elosztásáért felelős Lázár Jánosnak is nyilatkoznia kell arról, hogy a fideszes államtitkárok és képviselők eddig hány milliárd forintot tettek zsebre a pályázatok elcsalásával?

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik