Belföld
New York, 2017. június 26.
Egy résztvevő a leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzszexuálisok (LGBT) közösségét jelképező, szivárványszínű zászlóval a New Yorkban évente megrendezett melegfelvonuláson 2017. június 25-én. (MTI/EPA/Alba Vigaray)

Pride 2017 – Szombaton lesz a felvonulás

24.hu
24.hu

2017. 07. 06. 08:00

Szombaton tartják a Magyarország legnagyobb LMBTQ rendezvényéhez kötődő felvonulást Budapesten.
Szombaton tartják a Magyarország legnagyobb LMBTQ rendezvényéhez kötődő felvonulást Budapesten.
Korábban a témában:

Szombaton tartják a Magyarország legnagyobb LMBTQ rendezvényéhez kötődő felvonulást Budapesten.

A köznyelvben leegyszerűsítve melegfelvonulásnak nevezett esemény a félreértések ellenére valójában nem maga a rendezvény, csupán annak legtöbbet emlegetett és vitathatatlanul leglátványosabb eleme.

A június 30. és július 9. között megrendezett programsorozat számtalan előadás, kerekasztal-beszélgetés, koncert és mindezekhez kapcsolódó esemény professzionálisan szervezett együttese, melynek fő célja, hogy a meleg büszkeség napjához kapcsolódóan lehetőség nyíljon a párbeszédre, legalább egy évben egyszer.

Budapest Pride: Valamiért és valami ellen?

A kérdés önmagában remek vitaindító lehetne, ha nem a homoszexualitás témakörében mozgolódnánk. Mivel azonban társadalmunk a mai napig többnyire a “nem olyan, mint én”- “nem normális, mint én”-tengelyen tartózkodik, ezért egy beszélgetés ilyen címmel, ha mondjuk nem az Aurórában tartják, hamar ordibálással, esetleg verekedéssel végződik. Nem egészen könnyű megérteni, hogy miért, bár próbálkozni lehet.

A Pride is egy efféle próbálkozás, csak nagyban.

Azt persze nem tudjuk, hogy össztársadalmi szempontból milyen hatással bír a Budapest Pride, hiszen aki nem ássa bele magát alaposabban a témakörbe, esetleg nem érintett valamilyen módon, annak többnyire nem jelent mást ez az egész, mint egy napot, amikor Budapest egyik legforgalmasabb pontján szivárványos zászlókat lobogtatva, ezrével vonulnak a melegek, pukkasztva a klasszikus értelemben régen kihalt polgárokat. Ráadásul külföldiül van odaírva a lényeg, ami még inkább zavarja azokat, akik szeretnek zavarba jönni az efféle dolgoktól.

Pride. Büszkeség. “Most erre tényleg büszkék vagytok?” – merül fel a kérdés (más szavakkal, rövidebben, nem is kérdés formájában) például az ellentüntetők kevésbé hajlobogtatós táborában. Tök jó kis kommunikációs csatorna: ellentüntető-rendőrsorfal-felvonuló…

A Pride valódi arcából a felvonulás ugyanis nem sokat mutat, a programokra ellenben tényleg csak azok mennek el, akik eleve nem érzik problémának a homoszexualitást. Érzékenyítésről tehát szó sincs.

Az pedig még egy csavar az egészben, hogy a Pride természetéből adódóan egyszerre szól a meleg büszkeségről, és a homofóbia elleni tiltakozásról. A helyzet tehát nagyon nem egyszerű.

A Budapest Pride napjainkban

1993-ban rendezték meg Budapesten az I. Magyar Meleg és Leszbikus Filmfesztivált, mely aztán az évek során többször is nevet változtatott (Budapesti Meleg Kulturális Fesztivál, Meleg és Leszbikus Kulturális fesztivál, stb). 2009-ben szerveződött egész hetes rendezvénysorozattá, 2013-ban pedig kettévált: a Budapest Pride Fesztivált június végén szervezik, míg a Budapest Pride LMBTQ Filmfesztivált októberben.

2001 óta a Szivárvány Misszió Alapítvány felel a Pride szervezéséért és lebonyolításáért, ugyanakkor számtalan kisebb-nagyobb szervezet támogatja a rendezvényeket, illetve az alapítvány működését, mely évről évre bővíti tevékenységi körét, és azért dolgozik, hogy minél többen érezzék minél kevésbé kellemetlennek hovatartozásukat, és ha lehet, minél kevesebben vélekedjenek úgy az LMBTQ közösségről, mint valami egészen perverz, természetesen balliberális elkötelezettségű, provokációs modellekből építkező árnycsoportról.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Hungary's Sandor Liu Shaolin reacts in the men's 5,000m relay short track speed skating A final event during the Pyeongchang 2018 Winter Olympic Games, at the Gangneung Ice Arena in Gangneung on February 22, 2018. / AFP PHOTO / ARIS MESSINIS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.