Belföld

Letöltendőt kér az ügyész Fülöp kínzóira

Vádat emeltek a Nagycserkeszen brutális körülmények között tartott kutya“gazdáival” szemben. A pár súlyosan megszegte az állatvédelmi jogszabályok több rendelkezését is – közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség csütörtökön. Ha rajtuk múlik, végrehajtandó börtönbüntetést kapnak.

A vádirat szerint Fülöp – akit megmentői neveztek el – kölyök korától élt a nagycserkeszi, családi ház udvarán, ahol egy kétméteres láncon megkötve tartották, a lakhelye pedig egy lyukas fémhordó volt. Folyamatosan éhezett, gazdái állatorvoshoz soha nem vitték, oltásokat nem kapott.

Tavaly ősszel Fülöp nyakára a tulajdonosok egy műanyag zsinórt kötöttek, de olyan szorosan, hogy az idővel elvágta a nyakmozgató izmokat és szinte a csontig hatolt, csupán körülbelül fél centiméteres szövet fedte az állat nyelőcsövét, légcsövét és az ereket. A szorítástól Fülöp feje ödémás lett, óriásira duzzadt, a sebbe pedig a legyek petéket raktak. Mindezek következtében a kutya különös, nagyfokú szenvedést élt át, és maradandó testi és lelki károsodást szenvedett.

A súlyosan lesoványodott, beteg állatot a mezőőr fedezte fel, majd értesítette az állatvédőket. A két hónapon át tartó gondos és költséges orvosi ellenére június elején Fülöp elpusztult.

Az Állatbarát Alapítvány akkor ezt írta:

Ideiglenes befogadója mindent megtett érte, utolsó napján és éjszakáján végig simogatta, mellette volt, szerette. Megbeszélték az elmúlt időszak dolgait és ezt követően hajnal 4-kor csendesen elaludt! Ennyi borzalom, ennyi fájdalom megélését nem érdemelte. Nyugodj békén Fülöp!

Fülöp állapotáról folyamatosan beszámolt az alapítvány. A kutya rengeteg kezelést kapott, az Állatorvostudományi Egyetemen (is) kitartóan küzdöttek érte. Tápszondával táplálták, ápolták a sebeit, infúziót, gyógyszereket és táplálék-kiegészítőket kapott, beavatkozásokon esett át, kímélő ételekkel etették.

Állatbarát Alapítvány/Facebook

A napokban írt arról a Bors, hogy Fülöp “gazdáját” azonnali hatállyal eltiltották az állattartástól, ezen felül pénzbírságot is kapott, hatszámjegyű összeget. Múlt vasárnap pedig a  Szurkolók Az Állatkínzás Ellen nevű szervezet demonstrációt tartott Nagycserkeszen.

A brutális állatkínzás ügyét a Nyíregyházi Járásbíróság tárgyalja majd.

Május végén egyébként egy fiatal  letöltendő börtönbüntetést kapott állatkínzásért. A Pápa környékén élő 20 éves fiú két év börtönt kapott jogerősen, mert bántalmazta a kutyáját, egész pontosan megvágta a nyakát, mert zavarta az ugatása. A deteki állatkínzásként ismert ügy vádlottjai azonban nem kerültek rács mögé. A bíróság múlt héten hirdetett ítéletet, a kamaszfiú – a deteki alpolgármester fiát – 6 hónap, míg társa  5 hóna szabadságvesztést kapott. Mindkét fiú büntetését felfüggesztették egy évre. A bíróság mindkét vádlott mellé pártfogó felügyeletét rendelte el és külön magatartási szabályként előírta, hogy csoportos foglalkozásokon vegyenek részt, illetve el kell olvasniuk Csáth Géza Anyagyilkosság című novelláját és a könyv alapján készült Witman fiúk című filmet, amelyekből fogalmazást kell írniuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik