Belföld

Elítélték a deteki kutyagyilkosokat – olvasás és filmnézés is a büntetések között

Ítéletet hirdetett az Encsi járásbíróság a deteki állatkínzás ügyben. A bíróság a kamaszfiút – a deteki alpolgármester fiát – 6 hónap, míg társát  5 hóna szabadságvesztésre ítélte, előbbit állatkínzásért, utóbbit bűnsegédként elkövetett állatkínzásért. Mindkét fiú büntetését felfüggesztették egy évre, azaz nem kell börtönbe vonulniuk.

A bíróság mindkét vádlott mellé pártfogó felügyeletét rendelte és és külön magatartási szabályként előírta, hogy csoportos foglalkozásokon vegyenek részt, melynek tematikájában kell, hogy szerepeljen:

  • az állatok védelme, gondozása;
  • az állatkínzás jogkövetkezményeinek tudatosítása

Csáth Géza: Anyagyilkosság című novellájának elolvasása és a könyv alapján készült Witman fiúk című film megtekintése után az állatkínzás lehetséges következményeit feldolgozó fogalmazás megírása.

A két fiatal még 2015. nyarán Beret községből Detekre kerékpároztak, amikor az út menti árokban megláttak egy kis testű, körülbelül 5 kilogrammos keverék kiskutyát, aki élt, de valószínűleg sérülés vagy betegség miatt nem . Közösen döntöttek úgy, hogy végeznek az állattal, ezért magukkal vitték a közeli patakpartra, ahol nem láthatja őket senki a magas nád miatt.

Az I.r. vádlott talált egy szerszámnyelet, azt magához vette és a telefonját társának adta, hogy készítsen felvételt tettéről. Majd az ütésekre a videófelvétel miatt is készülve kétszer lesújtott a kutya fejére a bottal. A két ütés között, valamint az ütéseket követően is a bottal forgatta és a kamerát kezelő fiúnak mutatta a kutyát. Ezután a botot bedobták a nádasba, a kutyát pedig a helyszínen hagyták és hazamentek. A kutya az ütések következtében különös szenvedést átélve elpusztult.

A bíróság súlyosító körülményként értékelte az állatkínzásos ügyek elszaporodottságát, míg enyhítő körülményként a vádlottak ténybeli beismerő vallomását és az azóta eltelt időt, illetve, “a vádlottak életvitelében bekövetkezett pozitív változásokat”.

Az ítélet jogerős.

Detek alpolgármestere, amikor kiderült, mit tett gyermeke, elnézést kért minden jóérzésű embertől és állatbaráttól.

A két fiú megúszta a börtönt, ám egy másik fiatal május végén letöltendő börtönbüntetést kapott állatkínzásért. A Pápa környékén élő 20 éves fiú két év börtönt kapott jogerősen, mert bántalmazta a kutyáját, egész pontosan megvágta a nyakát, mert zavarta az ugatása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik