Belföld
horvath-andras(1)(960x640).jpg (horváth andrás)

Nem volt bűn a NAV-botrányt kirobbantani

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2017. 05. 18. 15:41

Megszüntette a nyomozást a Fővárosi Főügyészség Horváth András, a NAV egykori munkatársa ellen.
Korábban a témában:

Az ügyészség szerint nem valósult meg egyetlen bűncselekmény sem azok közül, amelyekkel a NAV vádolta volt munkatársát. A határozat azt is kimondta, hogy a közérdekű bejelentők ellen akkor sem indítható büntetőeljárás, ha a közérdekű bejelentés kapcsán megsértik a jogszabályokat – közölte a Horváth András jogi képviseletét ellátó Társaság a Szabadságjogokért.

Horváth Andrást a NAV személyes adatokkal való visszaélés miatt jelentette fel, mondván, jogsértő volt, ahogy kutakodott az adóhatóság nyilvántartásában, így számos adótitkot tartalmazó adatot, iratot szerzett meg. Horváth András ezekre az adatokra, iratokra alapozta a rendszerszintű áfacsalásról szóló korrupciós bejelentését.

A Nemzeti Nyomozó Iroda a NAV feljelentése nyomán január 19-én gyanúsítottként hallgatta ki Horváth Andrást, mert állítólag megsértette a NAV információs rendszerét azzal, hogy adatokat kért le szakkoordinátori munkaköréhez közvetlenül nem kapcsolódó feladata ellátásakor több száz adózóval kapcsolatban.

A nyomozás eredményeként a Fővárosi Ügyészség megszüntette az eljárást.

A nyomozás megszüntetését két okkal magyarázta a vádhatóság. Egyrészt a feljelentésben szereplő bűncselemények tényállási elemei hiányoztak, Horváth nem tett olyat, amit a büntetőjog tiltana. Másrészt megállapították, hogy Horváth közérdekű bejelentést tett a megszerzett adatok alapján. A határozat kimondta, hogy a közérdekű bejelentőket védő törvény alapján ilyen esetben a bejelentő mentesül a büntetőjogi következmények alól még akkor is, ha megsérti a jogot.

“Nagy lépés, hogy az ügyészség végre figyelembe vette, hogy Horváth András a tiszta adózás és a közösség érdekében tette meg a bejelentését. Most már csak azt szeretnénk látni, hogy a közel 4 éve tett bejelentése hatására az általa feltárt visszaéléseknek sem marad el a jogi következménye”

– utalt Koncsik Anita, a TASZ politikai szabadságjogok programjának munkatársa arra, hogy a volt NAV-alkalmazott zöld dossziéjába olyan dokumentumok is kerültek, amelyek nem pusztán bűncselekményekről szólhatnak, hanem olyan adóhatósági átszervezésekről is, amelyek lehetővé teszik a sorozatos áfacsalást.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.