Gazdaság

Évi 7000 milliárd – a szürkeség gazdasági árnya

domokos-lászló (állami számvevőszék elnöke)
domokos-lászló (állami számvevőszék elnöke)
Dübörög a magyar fekete- és szürkegazdaság és brutális károkat okoz.

Domokos László szerint a feketézés letöréséből még hatalmas összegekre tehet szert az ország, a gyarapodó állami bevételeket pedig adócsökkentésre kell költeni. A Magyar Időknek az Állami Számvevőszék elnöke azt mondta, sok száz milliárdos extra adóbevételre tehet szert a közkassza a gazdaság további kifehérítéséből.

Szakmai becslések szerint a magyar szürkegazdaság nagysága 6000-7000 milliárd forint körül lehet évenként. 

Domokos László szerint komoly előrelépést hozhat az, ha a cégek számlázását jövőre bekötik az adóhivatalhoz, amelyet új, modern lehetőségekhez kell juttatni a visszaélések leleplezéséhez. Az ÁSZ elnöke ugyanakkor elengedhetetlennek nevezte  azt is, hogy a gazdaság kifehérítéséből származó extra adóbevételt az állam odaadja a törvénytisztelő cégeknek, magánszemélyeknek.

Szerinte adócsökkentés is szükséges, a terhek mérséklése tovább tisztíthatja a viszonyokat, a feketegazdaság visszaszorulásából így újabb plusz adóbevétel keletkezhet, amit ismét a terhek enyhítésére lehet fordítani. Ez a fenntartható kifehérítés. Korábban Varga Mihály azt mondta, jövő júliustól lép életbe az online számlázás éles verziója, amikor a cégek számlázóprogramjai elektronikusan küldik be az adóhivatalhoz a vállalkozások legfontosabb adatait. Ezzel a NAV elvben a gazdasági szereplők teljes forgalmára ráláthat.

A Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesülete szerint tévhit, hogy az online számlázás bevezetése mindenre gyógyír lehet, hiszen a vállalkozások kézi, számlatömbös számláit továbbra sem látja a hatóság. Zara László elnök azt is kétségesnek nevezte, hogy az évi mintegy 2-3 milliárdnyi online beérkezett számlát, áfabevallási tételt fel tudja-e dolgozni a NAV.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik