Belföld

Listát írt az LMP a Moszkvában végzett kormánytagokról

A párt szerint nemzetbiztonsági kockázatot rejt, hogy kapcsolatban álltak a kommunista titkosszolgálattal, illetve a Szovjetunióban tanultak katonai-külügyi vonalon.

Mivel az ügynökakták továbbra sem nyilvánosak, az LMP listát állított össze azokról a kormánytagokról, akik életrajzuk alapján kapcsolatban állhattak a kommunista titkosszolgálattal, illetve kockázatot jelenthet, hogy a Szovjetunióban tanultak külügyi vagy katonai vonalon. A névsort közlő Index hozzáteszi: a lista szereplőinek túlnyomó többsége már átesett nemzetbiztonsági átvilágításon.

Az LMP újra benyújtja „az állambiztonsági múlt átláthatóvá tételéről, valamint az állampárti vezetők és a diktatúra állambiztonsága hivatásos állományának egyes közhivatalok viseléséből való kizárása érdekében szükséges törvénymódosításokról” szóló törvényjavaslatát, ennek kapcsán vizsgálták, hogy életrajzuk alapján kiket lenne érdemes a kormányzatból alaposabban is átvizsgálni. Hadházy Ákos, a párt társelnöke azt mondta:

a rendszerváltás valódi lezárásához igenis szükség van arra, hogy ne ugyanazok építsék a demokráciát, akik régebben a kommunizmust.

Hozzátette: a növekvő orosz befolyás miatt a nemzetbiztonságra is kockázatot jelent, ha a rendszerváltás előtt végső soron Moszkvából irányított kommunista titkosszolgálatnak dolgozó emberek fontos pozíciókat töltenek be, hiszen őket újraaktiválhatják.

A lista hangsúlyosan nem a korábbi MSZMP- és KISZ-tagokat tartalmazza, ezért maradt le róla például az ex-MSZMP-s Tállai András vagy Fónagy János. A névsorban szereplő tizennégy emberből tízen tanultak a Szovjetunióban, főleg a moszkvai Állami Nemzetközi Kapcsolatok Egyetemén. Az itt végzetteket a fideszes sajtó is KGB-fiókának nevezte, ha a politikai ellenfelet kellett támadni, aminek annyi az alapja, hogy az orosz titkosszolgálat előszeretettel merített utánpótlást az egyetem hallgatóiból.

A portál által megkérdezett nemzetbiztonsági szakértő szerint a moszkvai tanulmány nem feltétlenül jelent biztonsági kockázatot, de aki az Állami Nemzetközi Kapcsolatok Egyetemére (MGIMO) bekerült, azt ideológiailag alkalmasnak találták, attitűdjük pedig mindenképpen vet fel kérdéseket egy teljesen más irányultságú szövetségesi rendszerben. Titkosszolgálati és katonai vonalon azok kerültek ki oroszországi tanulmányokra, akikkel „a legkomolyabb szándékai voltak″ Moszkvának.

A lista szereplői:

  • Bacskai József, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkára. 1978-1984: Leningrádi (Szentpétervári) Felsőfokú Építész Hadmérnöki Tanintézet, Objektumok és Létesítmények Építése Szak; 1984-1987: Honvédelmi Minisztérium Közületi Beruházó Vállalat, területi főmérnök; 1987-1992: Honvédelmi Minisztérium Közületi Beruházó Vállalat, költségvetési osztályvezető.
  • Balogh Csaba, a Külgazdasági és Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára. 1987-1992: Moszkva, MGIMO, Társadalomtudományi Kar, nemzetközi kapcsolatok szakértője idegen nyelvi ismerettel.
  • Bus Szilveszter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium déli nyitásért felelős helyettes államtitkára. 1986-1991: MGIMO, Moszkva, nemzetközi kapcsolatok szakértője.
  • Csutora Zsolt, a Külgazdasági és Külügyminisztérium keleti nyitásért felelős helyettes államtitkára. 1986: Kilián György Katonai Repülő Műszaki Főiskola, Szolnok (navigátor, orosz nyelvtanár); 1986-1994: Magyar Honvédség, hivatásos tiszt. 1999-2000 között az Orosz Diplomáciai Akadémián tanult.
  • Györkös Péter berlini nagykövet. 1988-ban végzett az MGIMO-n; 1988-1991 német referens a Külügyminisztériumban.
  • További nagykövetek: Czibere Csaba (Amman), Madari Ákos (Ulánbátor) és Tar Attila (Bagdad) szintén mind a Szovjetunióban végeztek az MGIMO-n.
  • dr. Magyariné dr. Nagy Edit, a Belügyminisztérium szabályozási és koordinációs helyettes államtitkára. 1975-1976: MONIMPEX Külkereskedelmi Vállalat, ügyintéző; 1988-1993: Belügyminisztérium, illetve Nemzetbiztonsági Hivatal Szakszolgálat, Budapest adócsoport-vezető, illetve jogi előadó, hivatásos jogviszonyban Pénzügyi Gazdasági Osztályon külső cégekkel, szervezetekkel szerződéskötések, jogtanácsosi tevékenység.
  • Hoffmann Imre, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára. 1983-88: BM Tűzoltóság Országos Parancsnoksága, hallgató; Szovjetunió Belügyminisztériuma Tűzoltó Műszaki Főiskolán hallgató Moszkvában.
  • Zoltai Gusztáv, a Miniszterelnökséget vezető miniszter tanácsadója. Az 1956-os forradalom alatt katona, pufajkás, a forradalom után munkásőr, MSZMP-tag.
  • Czukor József, Orbán Viktor miniszterelnök külpolitikai főtanácsadója. 1982-től a Belügyminisztérium III/I. Csoportfőnökségnek (hírszerzés) dolgozik, 1986-tól diplomata a magyar nagykövetségen Bécsben, 1988-tól Bonnban.
  • Szőke László, a Köztársasági Elnöki Hivatal Külügyi Igazgatóságának igazgatója. Az MGIMO-n végzett Moszkvában, 1981-1985 és 1989-től a Külügyminisztérium referense a közel-keleti és észak-afrikai főosztályon, 1985-1989 között kulturális és sajtóattasé Bagdadban.
  • Kőrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságának igazgatója. MSZMP-tag volt, az MGIMO-n végzett Moszkvában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik