Belföld

A választás után nyílnak csak az ügynökakták

24.hu
24.hu

2017. 04. 13. 13:48

A kormány nem vállalja a választások előtt, hogy történészek számára kutathatóvá tegye a kommunista időszak mágnesszalagokon tárolt titkosszolgálati anyagait – írja a Népszava.

A kabinet új határidőt szabott: 2018 júniusáig koordinálhatja a Nemzeti Emlékezet Bizottság  a katonai és polgári titkosszolgálatok felülvizsgálati munkáját. Ennek lényege az lenne, hogy kiderüljön, pontosan milyen adatállományok titkosítását lehet feloldani és átadni az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának, kutatásra.

A Népszava azt írja, elég lenne néhány nap arra, hogy kiválogassák az adatokat, de „az állam vezetőinek továbbra is az érdeke, hogy a nevek ne kerüljenek nyilvánosságra”.

A kormányhatározat szerint most a rendszer ellenségeire, a beszervezett hálózati személyekre és ügyeikre, és a kémelhárításra vonatkozó adatok felülvizsgálata kezdődhet meg.

Nem csak ügynökneveket tartalmaz

Március elején közölték, hogy befejezte az állambiztonsági mágnesszalagok vizsgálatát a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) és az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára (ÁBTL).a két szervezet közös munkacsoportja megvizsgálta az 1990 előtti állambiztonsági szervek mágnesszalagokon megőrzött adatállományát. Elemezték az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) kezelésében lévő mágnesszalagokon rögzített adattartalom szerkezetét, teljességét és történeti értékét.

A szalagok tartalmaznak ügynökneveket, azonban ügynöktörténetek, valós tevékenységre vonatkozó adatok nincsenek rajtuk. Emellett szerepelnek rajtuk olyan emberek nevei, akiket szerettek volna beszervezni, ezért megfigyeltek, valamint az ügynökök fontos, érdekes kapcsolatai is megtalálhatóak a szalagokon – ismertette a részleteket a NEB elnöke.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Antifascist activists protect themselves from water cannon used by police officers during a rally against an election campaign meeting organized by far-right movement CasaPound on February 22, 2018 in Turin.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.