Belföld

Amerikai ügyvivő: Soha nem kritizáltuk a magyar kerítést

Arra viszont figyelmeztettek, hogy a határra érkezők emberi jogait tiszteletben kell tartani.

Az Amerikai Egyesült Államok kormánya soha nem kritizálta a magyar kormányt azért, mert a határon kerítést emeltek, hanem azt kérik, hogy a határra érkezők emberi jogait tartsák tiszteletben – mondta az Inforádióban az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének vezetője.

David Kostelancik ideiglenes ügyvivő ezt arra a felvetésre mondta, hogy Magyarország sok kritikát kapott a déli határon emelt kerítésért, miközben a mexikói-amerikai határon Donald Trump sokkal nagyobb és erősebb falat szeretne építeni. Az ügyvivő szerint csak arra mutattak rá, hogy a magyar kormány ne feledkezzen meg a nemzetközi kötelezettségei teljesítéséről, tartsa tiszteletben a határain átkelő emberek jogait, és adja meg nekik a lehetőséget, hogy élhessenek jogaikkal, bizonyos esetekben mint menekültek.

„Az Egyesült Államok támogatja a magyar, illetve más európai államok erőfeszítéseit, amelyeket határaik megvédése érdekében fejtenek ki. Minden ország szuverén joga határainak biztonságát szavatolni, illetve megtenni a szükséges lépéseket ezen cél elérése érdekében” – jelentette ki Kostelancik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik